s4.jpg
Egyre több blogon fedezik fel a színek témáját, sőt a miénkhez hasonló tematikus elemzéseket is olvashatunk. Nem tudjuk nem azt gondolni, hogy mi is inspiráljuk ezt a kis színforradalmat. És örülünk neki!

A sárga éppen passzol is: jókedvre derít, optimistává, bizakodóvá tesz. Árnyalatai a krémszíntől a nárciszon át, a napsárgáig terjednek, köztük kénes, hideg árnyalatokkal. 

I want to be proposed to in a place that looks like this if I ever marry again

 


Tanulmányok kimutatták, hogy a sárga szín hatására szerotonin, az ún. örömhormon szabadul fel az agyban. Ez a vegyi anyag, amely alapvetően a boldogságért felelős, pozitívan stimulálja az agyat, sőt, köze van az étvágyhoz, a szexualitáshoz is. Mivel a sárga szín fokozza az étvágyat és serkenti az emésztést is, előszeretettel alkalmazzák gyorséttermek színeként. 

Másutt figyelmeztet: lásd közlekedési lámpa, sárga lap a fociban.

A narancsos sárga szín a különböző kultúrákban az isteni szeretet, a bölcsesség színe (a régi Kínában a hatalomé is: csak a császár és családja viselhetett sárgát). Hideg árnyalatát, a zöldessárgát viszont a halálhoz, az irigységhez, a hitszegéshez társították. Negatív jelző is lehet, gondoljunk a sárga irigységre. 
A rövid áttekintés alapján az derül ki, hogy erősen az érzelmekre hat, zsigeri, ösztönös szinteken érint meg.

 

Meleg árnyalatok
Ahogyan minden színnek, a sárgának is vannak pozitív és negatív tulajdonságai. Ha túl sok van belőle, irracionális szorongást okozhat. Ezért is fontos, hogy a jó árnyalatát használjuk, a megfelelő helyen. Fontos ismerni, hogy megfelelően használhassuk.

Fotógrafo: Pablo ZamoraFonte: Architectural Digest Septiembre 2012
Hol alkalmazzunk sárgát?
Kiváló lehet sötét hallba, előszobába, északi fekvésű szobákba, és étkezőbe, étterembe. Ellenben ne kerüljön olyan helyiségben, ahol pihenni, aludni szeretnénk.
Bármilyen meglepő, de úgy tartják, hogy ha valaki sárga szobában alszik könnyen és gyakrabban felébred, és reggelre fáradt, ingerlékeny lesz. A kisbabák különösen érzékenyek a színek frekvenciáira, egy sárga szoba kifejezetten rossz választás.

Ha derűs, mégis visszafogott színsémát szeretnénk sárgával, akkor érdemes sok fehérrel keverni.

Living Room Design Ideas and Photos - Decorating Ideas for Living Rooms - Country Living

Wrapped up in yellow living room. I don't know if I would do all that yellow in my main living room but maybe a den! It's just so happy looking :)

Pale Yellow Interior

ok, now that's cute! such a happy color for a kitchen! it even has a built-in breadbox! #MyVeganJournal
Kifejezetten harmonikus, ha a sárga azonos árnyalatait használjuk együtt, pl. krém, fehér, elefántcsont, osztriga. Ebben az esetben fontos, hogy különböző arányokban legyenek jelen, különben unalmas lesz az összhatás. Ezek tavaszias, friss árnyalatok.

I think windows meeting at the corner is a must....got to let in all the gray sky I can.  And, did you know, gray is how the color is spelled in the US and grey is how the color is commonly spelled in the UK.  Hmm.

Barnával kellemes és elegáns.

Yellow as a Neutral              In a room filled with interesting textures and architectural details, color becomes a secondary element. White trim and millwork, cognac-color leather wingback chairs, and honey-hue wood floors create a classic look, all supported by wheat-yellow walls in the background

Yellow interior

Ha élénkebb hatást szeretnénk, lilával szintén kellemesen derűs együttest alkotnak. A sárga-narancs-piros már jóval erősebb kombináció.

Beautiful combo of purples  yellow. Photographer  stylist unknown. via lushome

Yellow yellow yellow ... I only like this because of the flowers in complementary purple!

A pale yellow door has no trouble standing out beneath piles of climbing greens. See more colorful doors >>

 

Hideg árnyalatok
Manapság szeretik a sárgát szürkével használni, ami nagyon elegáns, de előfordul, hogy rideg összhatást kelt, hűvös hangulatot teremt. Nyilván nagyon figyelni kell az arányokra, tónusokra, hogy ezt elkerüljük. Az alábbi példákon sikerült.

yellow wunderweib.de

IKEA - 2013 Stockholm collection - Interiorator

Ha mégsem, nem túl kellemes a helyiség atmoszférája. Inkább orvosi váró, mint otthonos tér hangulatúak az alábbi terek. Persze, jól ki vannak találva, mégsem hívogatóak. Ezért is tanácsolják a színszakértők: vigyázat a sárgával! Aki nem bírja, ne használja, trend ide vagy oda, nem lesz jó vele élni.

wallpaper weds bathroom

sarga (2).jpg

s8.jpg

s9.jpg

Más hideg színekkel társítva markáns az összhatás. Hogy mennyire hívogató, ki-ki eldöntheti.

yellow floor - what a pop of color

Aura Triangles - Bedroom Quilt Covers & Coverlets - Adairs online. Crinkled walls.

...

Spotti—Maxi Minimal—Studiopepe

Gyönyörű felhasználási módokat láttunk, de mégsem találkozunk túl gyakran a sárgával. Valószínűleg nagy bátorság, jó arányérzék kell az alkalmazásához. És nem is biztos, hogy sokan szeretik.
Várjuk tőletek azokat a felújításokat, ahol sárgát alkalmaztok, és nem a "mediterrán hangulatra" gondolok. Kérjük, küldjétek el a sárga enteriőrötöket, ha abban éltek, és osszátok meg a tapasztalataitokat!

Babarczy Veronika

* A címadó: Kosztolányi Dezső – Mostan színes tintákról álmodom

ABOUT THIS BLOG Named one of the Best Home Decor Blogs by Refinery 29, Justina Blakeney Est. 1979 is a groundbreaking lifestyle blog where loyal readers get inspired by DIY projects, rants, plants, recipes and snapshots of my jungalow lifestyle in Los Angeles and beyond.
Yellow Kitchen Walls | Homes - Fifties Scent: kitchen with yellow walls and black cupboards

.Pops Of Color.  I like how the couch blends into the room and the table, art and pillows pop!

Black and Yellow living-room | More photos http://petitlien.fr/6ebr
Összegyűjtöttem egy sárga válogatást a Pinterest-en, vannak köztük nagyon izgalmasak: itt.

További cikkeink szín témában:
Derű, nyugalom, mélység – kék
Szín, dinamika - piros
Színest örömest - színtani kisokos
Szín-akadémia 1.
Szín-akadémia 2.

Ha felhasználod a cikkeinket, bátran tüntesd fel a hivatkozást! Az írásaink egyedi, szerzői munkák.

További ötletadó színpaletták még sárgával: