targy13.jpg

Földünk ökokatasztrófája kapcsán mindig felmerül az egyéni felelősség kérdése is. Mit tehetünk mi? Korábbi írásainkban ugyan foglalkoztunk már azzal, hogy miként csökkenthejük az ökológiai lábnyomunkat (Háztartás szemét nélkül, Környezetbarát tisztítószerek, izom, erő türelem), ezúttal azonban a tárgykultúra szintjén kínálunk nézni és követnivalót. Kinek-kinek alkotói kedve szerint.

Már megint a japánok

Nemrégiben arról a japán szemlélketmódról, a wabi-sabiról írtunk, amely a tárgyak javítását egyenesen esztétikai szemléletté emelte. Ez a látásmód tette lehetővé a japán tárgykultúrában a szőtt anyagokból készült ruhanemű újrahasznosításának különleges kultúráját. A sashiko technika (jelentése: kicsi szúrás) volt az, amellyel megmentették a régi ruhákat, eltűntették a szakadásaikat vagy megerősítették őket a könnyen elkopó pontokon. Sokszor az egészen elhasznált anyagokból varrtak "újat". Ezeket a darabokat aztán generációkon keresztül hordták a családtagok. Az így készült ruhákra az általános boro szót használtak, ami a boroboro-ból ered és javítottat, megtörtet jelent. A hagyományosan indigókék anyagokon a fehér cérna állítólag a hóval körülölelt, régi parasztházakat jeleníti meg.

Ezeket a ruhákat, amelyek elsőre szinte rongyoknak látszanak, a 17-19. századik készítették és használták. Téli elfoglaltságnak számított, amikor más munkákat nem lehetett végezni. A néhány évszázad alatt számos gyönyörű geometrikus öltéstípus alakult ki, Amikor a nagy szegénységet valamivel jobb életkörülmények válktották fel, az emeberek igyekeztek megszabadulni ezektől a daraboktól. Chuzaburo Tanaka néprajzkutató volt az, aki összegyűjtött egy egész múzeumnyit, amelyek mára nagy értékű kincsek.
Ugye mennyire emlékzetet mindez a régi amerikai quilt-ekre? 

A mentés művészete

A tömegtermelés és a látványosan fájdalmas pazarlás régóta foglalkoztatja a művészeket (lásd: Art and Crafts mozgalom) és minden érzékeny embert. Éppen ezért is születhetett meg napjainkra egy nagyon erős mozgalom, amely az öltözködésben és a tárgykultúrában is érvényesíti az újrahasznosítást, mint teljesen természetes szemléletet. A jó hír: a lehetőség mindenki számára adott. Nézzétek csak meg ezeket a motívumokat és ötleteket! Hát nem pofon egyszerű egy foltot így eltűntetni? Nyilván gyakorrolni kell egy kicsit, de a lényeg: kezdj hozzá!

 

Minden újra hasznos

A legkedvesebb újrafelhasználási ötleteket a végére hagytam. Itt azért valamivel több gyakorlásra lesz majd szükség... Junk art vagy Recycl'art kulcsszavakkal tudtok keresni még több ötletet, vagy indulásnak alább a link. Biztos vagyok benne, hogy nem mindenki ért majd egyet, de szerintem tüneményesek!

Babarczy Veronika
fotók: Pinterest