Számoltátok már, hány olyan lakásba létetek be, ahol tágas, kényelmes érzet volt a belépéskor? 

Ugyan gyakran az épület vagy az építész hibája, hogy kicsire tervezi az előszobát, de talán ugyanolyan gyakran az ott lakóké, akik olyan zsúfolt raktárakat alakítanak ki előszoba helyett, hogy az ember úgy érzi, be sem tud menni, mert egyszerűen nincs hely. 

Unásig hallhattuk, hogy az előszoba fontos helyisége a háznak, lakásnak, hiszen egyfajta névjegyünk. Jelenthet ez sok mindent: tükrözi a társadalmi helyzetünket, az ízlésünket, a rendhez, a harmóniához való viszonyunkat.

 

1. A praktikus felfogás

Elsőként olyan tereket válogattam, ahol aránylag nagy tér áll rendelkezésre. Az ott élők a napi használat szerint, ügyesen alakították ki az előszobát, nem elfelejtkezve arról sem, hogy kellemes legyen belépni az otthonukba, vagy éppen onnan elindulni reggelente. 

Ha egy háztartásban többen élnek, érdemes pontosan felmérni a helyigényt, és aszerint tervezni a tárolást. Plusz a gyerekek számára is jól használhatóan kialakítani az előszoba berendezését. 

 

2. A kis tér nem ronda tér

A háború előtti világban igényes és magas színvonalú volt a lakberendezés Magyarországon (érdemes megnézni a korábbi cikkünket: Art Decor a lakásművészetben).

tanitolakas_eloszobaja_fortepan_85042.jpg

A szocializmusban – meggyőződésem – egyenes tudatosan nyomorították meg a tereket, ami visszahatott a bennük élőkre is. És olyannyira megszokták az emberek ezt a falanszter érzést, hogy szinte nem alig lehet rávenni őket a változtatásra. Nem mindenki teheti meg, hogy nagyobb lakásba költözik, de a meglevőt szépítheti, javíthatja, vagy nagy ötletekkel feldobhatja.

Lehet, hogy csak egyetlen szép és praktikus darab kerül a kicsi előszobába, ami kénytelen elnyelni mindent. De üde színfolt lesz egy régi szekrény, vagy polc, pláne, ha hatalmas tükörrel is ellátjuk. Ha annyira pici a hely, elég csak egy nagy tükör.

Tapétával, képekkel és jó megvilágítással még a legszűkebb folyosók is veszítenek barátságtalan mivoltukból. 

 

3. Bohém megoldások

Persze néha megadatik az a luxus, hogy van hely a tárolásra, és a teret nem kell kizárólag ennek alárendelni. Ilyenkor jöhetnek a játékos és furfangos megoldások, amelyek már nem csak a funkcióról szólnak, hanem akár művészi üzenetük is van. És – nehéz kimondanunk –, valahol itt kezdődik az építőművészet és a lakberendezés. 

 

4. A megérkezés luxusa

Az, hogy milyen hangulata van az előszobánknak egyáltalán nem a méret kérdése. Inkább azt kell mérlegelni, hogy a fenti kategóriák közül melyikbe passzolna leginkább, illetve mennyire szeretnénk státusz szimbólumként is értelmezni. Az alábbi példák – kisebb és nagyobb helyiségek berendezésével – arra példák, ha ez a lehetőség hangsúlyos számunkra.

Olyan jó lenne, ha egy-egy ilyen írás után páran kedvet kapnának egy kis átalakításra! Ha valakit elragadna a hév, mindenképpen küldjön fotókat aze redeményről.

Babarczy Veronika

Korábbi cikkeink a témában: itt, itt, itt.