Veletek is előfordul, hogy a csupasz városi balkonokat nézegetve azon gondolkoztok, minek olyannak erkély, aki csak lomtárnak használja vajon miért nem tesz ki a tulaj cserepes zöld növényeket?

No, ez nem csak minket a fővárosban élőket foglalkoztathat, Párizsban is van néhány olyan balkon, amelyre ráfért egy kis frissítés. Amikor egy-egy ilyen átalakítás elkészül, egészen biztosan óriási öröm birtokba venni a vadi új teret, és azonnal hozzátesz az ember életéhez egy nagy adag jókedvet. Hozzáteszem, az értő kezek valóban csodát művelnek, az alábbi áttervezéseket ugyanis nem a tulajdonosok, hanem Gaston Bintener párizsi tájépítész valósította meg. Ezzel nem akarom elvenni senki alkotókedvét, sőt, de, ha az alábbi példák közül bárki magára ismer, és évek óta az "előtte" változatot nézi, megoldás lehet elhívni egy szakembert.
Lássunk példákat. 

 

1. Rózsák a Luxemburg kertnél

A kicsi és szűk tér most bukolikus rózsaligetként pompázik a párizsi tetők fölött. Nyilván a közeli híres park is adhatott inspirációt. Ugye megérte megvárni a rózsák felfutását?

1_apres.jpg

1_avant-.jpg

 

2. Bastille

A korábban kopár, kihasználatlan és barátságtalan tér most hívogató és némi árnyat adó mediterrán ligetkévé varázsolta a tetőteraszt.

2_apres.jpeg

2_avant.jpeg

 

3. Les Halles

Akác, magas bambusz, páfrányok, tiszafa, borostyán került erre a korábban inkább raktár hátsó bejáratára emlékeztető balkonra. A növények könnyen karbantarthatók, és igazán minőségi változást hoztak.

3_apres-.jpeg

 

4. Horganyzott lemez helyett zöldtető

A Champs Élysées negyedben található balkon esetében a tájépítész először is egzotikus fapadlóval burkolta a felületet, majd úgy rendezte be, hogy egy kellemes nappaliként hat. Egyébként innen nyílik a lakás könyvtárszobája, amely – feltehetően – nem csak elegáns, immár sokkal barátságosabb is.

 

5. Balkon pergolával

Ez a terasz egy lofthoz tartozik, és a tulajdonosai legalább tettek lépéseket a zöldítése érdekében. De a növényzet rosszul karbantartott és rosszul szervezett volt. A tervező egy fából készült pergolát állított fel, alá pedig futónövényeket telepített, amelyek majd szép lassan felfutnak a felkínált "tartóra". A kopár kőfalak helyett így egy csuda kis védett, zöld szigetet vehetnek birtokba a tulajdonosok. 

5_apres.jpg

5_avant.jpg

 

6. Meghitt védettség

Erre a földszinti teraszra korábban nem szívesen ültek ki a tulajdonosai. Az áttervezése után azonban egy igazán intim térré varázsolta a tájépítész, ahol bárki városi szívesen ücsörögne.

Inspirálódhattok és csuda ötleteket meríthettek balkonos témában egy korábbi cikkünkből is.

Babarczy Veronika

6_apres.jpeg

6_avant.jpeg

Forrás: Cote Maison