erkély_3.jpg
Eljött végre a várva várt tavasz és a boldogító napsütés. Itt az ideje leporolni a kerti bútorokat, a formás kaspókat, irány a kertészet – virágföld, palánták, virágok, növények –, és varázsoljunk magunknak kiskertet, üldögélő sarkot a friss levegőn. Legyen akár egy picike erkélyünk, tágas teraszunk, a gangon egy darabka folyosónk, vagy falak közé szorított udvarunk a nagyvárosban, csodás ötleteket mutatunk, miként rendezhetjük be ezeket. Erkélyek, balkonok, belső udvarok közül válogattunk ötleteket, az egészen egyszerűtől a picit költségesebbekig.

Egy kis balkonra frappáns megoldás lehet a falra futtatott, vagy "falból kinövő" növényzet. Így marad hely nem csak az ülő alkalmatosságoknak, hanem kis lerakófelületnek is. 

erkely_1.jpg

Ülőalkalmatosságnak választhatunk a székek helyett ülőpárnát, beépíthetünk egy kis padot, vagy hintaágyat, függőágyat szerelhetünk fel.

erkély_4.jpg
erkély_5_1.jpg

Kis balkon, vagy egy tágas belső udvar: buja növényzetet bárhol kialakíthatunk. 

erkély_9.jpg

terasz_5.jpg

A belvárosi házak belső udvarait is különböző stílusban tervezhetjük meg. Képzeljük csak el ezeket a rusztikus, romantikus udvarokat Budapesten:

belső udvar_3.jpg

A legegyszerűbb eszköz egyedivé tenni a rendelkezésünkre álló teret, ha különféle színű és mintájú párnákat, drapériákat, takarókat használunk dekorációnak.

belső udvar_5.jpg

Mécsesek, lámpások, lampionok, különböző formájú kaspók, kisebb-nagyobb dísztárgyak mind elengedhetetlen elemei a miliő kialakításának. Egy másik karakteres elem a padlóburkolat, ami lehet mintás, színes járólap, apró kavics, falapok, vagy egy szőnyeg.

terasz_4.jpg

terasz_8.jpg

Hangsúlyt fektethetünk ugyanakkor a kerti bútorra, ami a központi, meghatározó elem lehet a berendezéskor, és sokszor már nem is kell sokkal több ennél. Íme két nagyon elegáns megoldás.

terasz_6.jpg

belso udvar_1.jpg

Legvégül a kedvencek:

Egy példa, hogy milyen szépen elegyíthető a mediterrán hangulat némi keleties elemmel, a mintás drapériák a fehér falakkal, a fa bútorokkal és tetővel. És a több funkció: ebéd a szabad ég alatt, majd szieszta a fedett heverésző sarokban… Igaz, meglehetősen nagy tér szükségeltetik a megvalósításához.

terasz_1_1.jpg

A fürdőszobánál, amely saját intim kis belső udvarral közvetlen kapcsolatban áll, egyedibb kertkapcsolatot nem is kívánhatnánk!

belso udvar_2.jpg

Végül egy terasz csodás panorámával, megfűszerezve némi ökológiai tudatossággal…

Szalontai Judit

terasz_2.jpg