Miután szapultuk már a magyar nyaralókultúrát, illetve annak hiányát, mind az építészetben (A szépség nyomában sorozatunkban), mind a lakberendezésben (A nyaralóba jó lesz), és vágyakozva néztünk a múltba (Monarchiás építészet - nyaralóhely a századelőről), vagy külföldre (Skót földre fel!, Ha választhatnék, itt nyaralnék, Last minute - nyaralómustra), majd találtunk szép hazai példákat is (Tokaj hegyalja - művészi parasztház), sőt egy kifejezetten vízparti összeállítással is megleptünk titeket (Nautical).

paletta_turkiz.jpg

Idén egy kis kedvcsináló ötletgyűjtéssel készültem, miként lehetne például egy kis vízparti nyaralót partiképessé tenni. Egyszerű ötletek is sokat dobnak az összképen, ilyeneket is kerestem. Plusz pár szuperül berendezett enteriőrt is mutatok. 

A tér

Rögtön az első enteriőr esetében egy ilyen kialakítású tér annyira szép környezetet teremt, hogy itt egy-két mozdulattal lehet csodát tenni. Persze a lenti példa esetében alaposan átgondoltak a mozdulatok: a natúr fapadlóra rongyszőnyegek kerültek, a színeik – a kékek és a szürke – a kárpiton és a függönyön is visszaköszönnek. Az egyébként egyszerű fehér térben nagyon jól mutatnak.

5.jpg
Ülő- és fekhely

Az ülőpad mindenütt praktikus megoldás, ahol elfér – egyben tárolóhelyet is kínál. A szélesebb változat fekhelynek is alkalmas. 

7.jpg

Ezt a nappalit is megmutatom, de inkább intő, mint követendő példaként. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én nem szívesen nyaralnék olyan helyen, ahol ennyire élére van állítva minden. Semmi lazaság, semmi kényelem, az egész inkább csak egy magazinból vett/másolt dekoráció.
Ha keresgéltek vízparti sémák után a neten, gyakran találkozni hasonlóval amerikai oldalakon, ahol minden unalmasan tökéletes. Inkább nézegessétek a francia vagy az olaszok nyaralókat!

9.jpg
Nyaralás és munka?

Dolgozósarkot egy átlagos nyaralóházacskában biztosan nem rendeznék be, hacsak nem egész nyári tartózkodásra rendezkednek be ott, és időközben dolgozni is kell. Akkor viszont történjen szép környezetben!

4.jpg

Pihentető pihenés

Nyaralók esetében kisebb hangsúlyt fektetünk a hálószobára és az ágyra, pedig egy jó ágy a minőségi alvás feltétele. Ha valóban pihentető alvásra vágyunk, érdemes áldozni rá. Az ágynemű csak hab a tortán.

Textilek, párnák

Pusztán jól megválasztott textilanyagokkal is sokat lehet dobni egy-egy belső tér hangulatán. Figyeljétek csak a rolót! Mennyivel könnyedebb hangulatot teremt, mint a fenti nappali vasalt kárpitjai... Továbbá minden fotón gyönyörű párnákat láthattok. Ezeket sem ördöngösség elkészíteni (ötlet hozzá itt, itt).

6.jpg
anyagok2.jpg

Nézzünk néhány olyan egyszerűbb ötletet, amelyeket akár saját kezűleg is megvalósíthatunk, és kedvesen személyessé teszik a nyaralónkat.

1. Fessünk a falra, vagy szerezzünk be vízpart témájú falmatricát.

iranytu.jpg

2. Fessünk bútort, egyszerű akvarellt. Akár gyerekekkel közösen is lehet a nyaralás alatt. Bútor témában a következő cikkünkben találtok majd egyszerűen megvalósítható ötleteket.

festett_butor2.jpg

festett_butor.jpg
kep.jpg

3. Szerezzünk be olyan jellegzetes használati eszközöket, amelyeket hajókon, kikötőkben használnak.

nyito.jpg


4. Kötéllel, zsinórral is dekorálhatunk. A régi tükrök, lámpák, vázák nyugodtan becsavarodhatnak.

2.jpg

tukor3.jpg


5. Gyűjtsünk szép használati tárgyakat, tematikusan.

evezo3.jpg


6. Varrhatunk párnahuzatokat is, és dobjuk fel valamivel. Batikolt textilt például szintén könnyen készíthetünk, akár a nyaralás alatt. Ötlet hozzá: Merci-Ancsa dekor.

agynemu.jpg

Ha összeszedtük a bátorságunkat egy nagyobb változáshoz, felújításhoz, gondosan rendszerezzük az ötleteinket és rendezgessük őket sajátos, harmonikus egésszé. Alkossunk színpalettát is, amihez tartsuk is magunkat! Vegyük sorra a tárgyakat, amelyeket megtartanánk, és azokat, amiket (akár idővel) beszereznénk. Törekedjünk arra, hogy az adott hely jellegzetességeit ügyesen beépítsük. Gondolok például arra, hogy egy balatoni házikó esetében nem kell feltétlenül mindenhova 'beach' felirat, sőt még angol nyelvű sem. Egy tiszai háznál pedig merjünk a helyi néprajzi motívumokból is meríteni, de csak finoman. Ne toljunk túl semmit, hisz nem skanzent, hanem egy kedves nyaralót szeretnénk, ugye? 

Így, ha idén nem kerül sor minden változtatásra, jövőre is folytathatjuk, megvan a sorvezetőnk hozzá.

Babarczy Veronika

targyak.jpg

Forrás: Housetohome.com, Pinterest ('nautical', 'coastal' keresőszavakkal), Royaldesignstudio, The Lilypad Cottage, Houzz