Mióta "kidolgoztam" magamnak a kis lépések stratégiáját, kicsit azért megnyugodtam. Már maga a nyár végi összegzés, a beszámoló a vizsgafeladatról, és annak végiggondolása, hogy mi mindent sikerült megvalósítani, helyrebillentette a belső mérlegem. Nem csak azt látom folyton, hogy mi minden van még hátra. Sok minden!
De a hangsúlyok változtak meg, és ez most jól esik. Már az is előfordult, hogy voltak lazulós estéink, pihenős hétvégéink... Micsoda luxus, kérem, micsoda luxus!

Ígértem más beszámolót is az iskolai feladatokból. Jöjjön most egy másik fiktív projekt, a 20 m²-es lakás megtervezése, egy fiatal pár számára. A jó adottság a belmagasság és a fény, a tér viszont borzasztóan szűk.

Azért szerettem ezt a feladatot, mert néhány évig száműzetésben voltam egy 15 m²-es lakásban, így pontosan tudom, mit jelent egy ilyen térben élni próbálni. A személyes tapasztalat is segített a feladat megoldásakor.

A feladat egy üres alaprajzból indult, ahol a nyílászárók adottak. A strangot bárhova elhelyezhettük.

Alább már az általam emelt falakkal látjátok az alaprajzot, plusz a galéria vasszerkezetét eltakarandó gipszkarton falakkal, a galéria alatt. A galériára vezető lépcső és maga a a galéria a második alaprajzi ábrán látszik.

alaprajz_galeriav_nelkul_felirattal_mosogep.jpg

Itt még annyi különbséget lehet felfedezni, hogy az étkező asztalt kinyitották és körülötte vendégszékek is vannak. A feladatnak ui. része volt, hogy le kell tudniuk ültetni néhány vendéget is. És ez ugye, természetes, hogy az ember akármilyen kicsi lakásban él, vendégeket igenis tudjon fogadni, normális körülmények között. (Az említett 15 m²-s lakásomban a kibírható létszám 5 fő volt. Sajátos vendéglátás volt, epedákon ültünk a földön.)

A lépcsőt úgy lehetett csak megoldani, hogy a legfelső foka metszi a galéria padlóját. Így kellő mértékű a lépcső dőlésszöge, és még az alatta levő WC is használható magasságú, ha nagyon kicentizve is. 

alaprajz_galeriaval_ok.jpg

A lakásba lépve balra ez a látvány fogad. 
Szemben, a lépcső mellett balra, tükrös gardróbajtók. A lépcső alatt kihúzható tárolók.
Balra a sarokban a konyha, fölül üveges faliszekrényekkel, alul gáztűzhellyel, mosogatóval, a jobb sarokban a hűtővel.

Az Eiffel torony tároló polcokat rejt, az ábrán kivehetők a négyzetes ajtók.
A kanapé mögött is tárolók vannak, közel 50 cm mélységűek (az első alaprajzon jól látszik a fekete sáv). Ide kerülnek a ritkábban használt tárgyak, síruha, bőrönd, korcsolya, túrafelszerelés, stb. A kanapé és a gáztűzhely közötti szekrény könnyen hozzáférhető, ott tartják a vendégszékeket. 

Apropó, Eiffel – ez a fekete-fehér fotó-tapéta amellett, hogy meghökkentő, szintén térnövelő hatást, illetve a szűkös térnek izgalmas húzást ad, kinyitja.

nappali_konyha_pers_filt_ok.jpg

Nézzük a falnézetet is! Itt látszik az is, hogy a kanapé fölött balra könyvespolcok vannak. 
Oldalnézetben a fürdőbe is bekukkanthatunk.

fn5_filt_ok.jpg
De nézzük meg rendesen is. Falatnyi, de jól funkcionál. 
Mosdó, tükrös szekrény balra, ami nem csak tároló, hanem a teret növelő funkciót is kapott. A zuhanykabint elegáns üveglap választja el a tértől, ami egy kis alapterületű helyiségnél nagyon jól jön: nem szűkíti a teret, és a zuhanyozó személy sem érzi azt, hogy egy kis fülkébe van zárva.
Szintén az alaprajzon látszik, hogy a WC a lépcső alá került. 

furdo_pers_filt.jpg

A konyhai oldal falnézete valamelyest a lakás fényviszonyait is hivatott visszaadni.
A galériát a lenti térből szemlélve egyszerű fehér fal választja el és zárja le némiképp. Fönt a jobb sarokban ruhatároló komód kapott helyet. Először könyvespolcot is feltettem, de sűrű volt. Így cseppet sem zsúfolt, és valóban a pihenés tere.

fn1_ok.jpg

A lakás másik meghatározó falfelülete a bejárattól jobbra a fehérre festett téglafal. 
A hazaérkező (jobbra) a bejárati ajtónál beteszi a kabátját és a cipőjét a kis szekrénybe. A lépcsőre is ledobhatja a táskáját. További tárolóhelyek is vannak a lépcső alatt.
A falra került a TV, ami a felfüggesztett képek között nem is rossz látvány. 

Az "étkező" is jól látszik: a helyhiányt némiképp enyhíti az asztal fölötti fali tárolópolc, ahol a fűszerek, a kenyér a pirító, kávéfőző is elfér.
Az alapvetően monokróm lakásban ide került egy kis narancsszín, ami a kedélynek és az étvágynak is jót tesz.  

fn2_filt_ok.jpg

Ugyanaz a falnézet, fürdőszobával. Itt lemaradt a falra szerelhető keskeny mosógép, amit az alaprajzon láttok.Pont kitakarná a wc-t, a bejárattól jobbra.
Eredetileg tolóajtót terveztem ide, de annyira keskeny a tér, hogy nem lehet hova elhelyezni a tokot, amibe befut.

fn3_filt_ok.jpg

A téri ábra valamelyest visszaadj a helység hangulatát és arányait. 
Reggel induláskor a tükör és az óriási óra nagyon hasznos. A tükör előtti ottomán, vagy puff pedig tévénézéskor és vendégség esetére is nagyon praktikus. Csak arra kell figyelni, hogy ne dobáljuk tele hétköznapi kacatokkal.

Alapvetően egy kis lakásban a rendre igazán vigyázni kell, sokkal nyomasztóbb a rendetlenség kis térben, mint egy tágasabb helyen. Az "előszoba" szekrény is ezt szolgálja, a kanapéról ne lógó kabátokat kelljen nézegetni az év 6 hónapjában.

Laknátok ebben a picike lakásban? Mi tetszik benne és mi nem?


szöveg és 3D tervek: Babarczy Veronika

nappali_pers.jpg