aldas_utca_lakas_padlo_kicsi_2000px-7211.jpg

Legutóbb már felvillantak izgalmas részletek a felújításból, végre megjelentek a színek.
A festés előtt azonban hátra volt még egy nélkülözhetetlenül fontos munkafázis. Ahhoz, hogy szép egyenletes aljzatot kapjunk, muszáj volt kiegyenlítenünk a felületet. A burkolatot illetően a terv szalagparketta volt, erről később mesélek. Pontosan ki kellett számolnunk, hogy mennyi lehet az aljzatkiegyenlítés rétegmagassága, hisz adottak voltak az ajtók, küszöbök, plusz maga a parketta is, amit a szigeteléssel együtt számoltunk.

Az aljzatkiegyenlítővel rendkívül könnyen és gyorsan tudtak dolgozni, pillanatok alatt elkészült az egész lakás. A munkafolyamat pedig olyan szép volt, hogy nem álltam meg lírai fotók készítése nélkül. Nem túlzok, ha azt mondom, a felújítás legszebb pillanatai közül valók!

A téli időzítés nem kedvez a felújításoknak, de ezzel sem volt gond. Fagypont fölött voltunk, úh. szépen és gyorsan ki tudott száradni, aztán fűtöttünk, hogy rásegítsünk. Páraszint mérővel szokták megnézni, hogy burkolható-e már, ez a biztos. Különleges hatású volt a felület, amikor készült.

 aldas_utca_lakas_padlo_kicsi_2000px-7237.jpg

Amikor alaposan kiszáradt az aljzat, folytattuk. Nem volt rövid folyamat, mert ilyenkor nagyon nehéz szellőztetni, amikor kint is hideg és párás a levegő, továbbá a fűtés is problémás. De ez a pillanat is elérkezett. És olyan jó belegondolni, hogy rég el is múlt!

Amit szintén izgalommal vártam az a vakolás volt, a nappli falára. Nagyon szerettem volna világos és izgalmas falakat az új, konyhával egybenyitott nappaliban. És valamiképpen jelezni a helyiségek hangulatát, láthatatlan határait, így egybenyitva is. Az oszlop, amit a fenti fotón is láttok, ugyan még nem a szép változatában, jelzi az előszoba, konyha terét, lazán elválasztva a kettőt egymástól.. A nappali falára azonban még hiányzott nekem valami, a felülettel is játszani akartam, azzal együtt, hogy egyébként pontosan tudtam, mi kerül majd oda. Amint a tervekben korábban ti is láttátok.

Arról már írtam, hogy előzetesen készítettünk próbamintákat is egy gipszkarton táblára. Az ötletet egyébként a Tövis utcai templom adta, ami még húszéves koromban ihletett meg., Olyannnyira, hogy onnan jött a vakolatminta ötlete. Az LB Knauf vakolatát használtuk. Nem, nem tartok tőle, hogy poros és nehezen takarítható lesz!