"Mint a legtöbb felújítàs, pàr hónap múlva ez is befejeződött." 

Ez a Merci és Ancsa blogján talált mondat mottóként lebegett a szemünk előtt abban a pár hónapban, amíg a műhellyel bíbelődtünk. És igazuk lett, csak elérkeztünk oda mi is. Szerencsére már jóval korábban, mint, hogy a krónikában idáig eljutottunk. A lényeg: megvagyunk, most már szép.

img_20180202_114151.jpg

Mitán végigkövettétek velünk a szétverést és a újravakolást, igazán itt az ideje, hogy valami szépet is mutassunk végre. Arról épp csak pár mondat, hogy a munkának ebben a szakaszában kezdődtek a nehézségek: a mesterek el-eltünedeztek, nem vették fel a telefont, és nem is hívtak vissza minket, lassult a tempó, folyton változtak az emberek, akik az adott napon érkeztek, egy szó, mint száz, kezdett nagyon nem tetszeni nekünk a dolog. De ugye, (tavaly és általában is) novemberben, egy megkezdett munka közepén, és ma Magyarországon kevésbé ugrálhat az ember. Mi ugráltunk. Illetve, amikor már láttuk a kiutat, lezártuk a folyamatokat, ott, ameddig épp eljutottunk, és családi segítséggel folytattuk a munkálatokat. Szerencsénkre! A villanyszerelést baráti ajánlásra fejezte be valaki, és minden mást is így oldottunk meg. Onnantól kezdve kisimultak az idegeink, és ugyan lassúbb lett a tempó, de megbízható kezekbe került minden.

Minimál fürdő, maximális térkihasználás

Kezdjük mindjárt a fürdőszobácskával, ami igazán kedvünkre való lett, sikerült a rendelkezésre álló picinyke térben mindent megvalósítani, amire itt szükség lesz.
Emlékeztek még a tervezgetésre, amikor modelleztük, miként lesz a korábbi bejáratból fürdő. Az ajtónyílás a vastag falak miatt alkalmas volt arra, hogy odakerüljön egy kis zuhanyzó. Egy keskeny ablakot is hagytunk a szellőztetéshez. A dobógóra is emlékeztek, ami óriási helykihasználós ötlet. 
A fürdő és a konyha közötti új falba két lőrés szerű keskeny nyílás került, az egyik ablak, a másik kis tároló fülke. 
Hogy ne legyen olyan egyszerű a dolgunk a burkolásnál (is) fellépett egy kis probléma: cementfátyol keletkezett, ami elsőre elbizonytalanított bennünket, hogy nem kuka-e az egész munka. Szerencsére van rá oldószer, ami hamar ki is derült és szépen le lehetett törölni a lapokról a szürke sávokat.

A fotókon már jól látszik, hogyan alakult a helyiség végső formája. A falak az erős egyenetlenség miatt gipszkarton borítást kaptak. Ezekre részben burkolat került, másutt ugyancsak az LB Kanuf lélegző vakolat, amiről egyik korábbi beszámolóban írtunk

Festés, mázolás, aljzat, ajtócsere, villany

Miközben a nyílászárók és a falak festése elkészült (az időrésekbe bekenyomtuk azt a munkát, amit épp lehetett, hogy haladjunk), az aljzatkiegyenlítés is meglett és megérkezett a parketta asszimilálódni. Építkezésből megmaradt tölgyfa anyag. A fának mindig jót tesz, ha lerakás előtt az adott helyen szokja a páraviszonyokat. Régebben évekig tárolták ilyen módon, ma, ugye, nem érünk rá az ilyemsire. Aztán ne csodálkozzunk, ha az anyag visszavág!

A parketta száradt, aztán csiszolták és két rétegben lakkozták, teltek a napok, szépült a hely. Már-már kezdtük azt gondolni, egy-két simítás, aztán takarítunk és finálé, amikor is egy ártatlannak ígérkező ajtócsere megakasztotta a folyamatot. Eljött a pillanat, amikor az öreg épületet előállt egy meglepetéssel... Szerencsére ez az az eset, amikor a dolog nem balil ütött ki, hanem szebb eredményt hozott, mint az eredetileg tervezett megoldás. 

A mester kiszedte a régi ajtót, betette az újat. Akkor derült ki, hogy a belső oldalon az ajtónyílást áthidaló szarufa vastagságú anyag teljesen elkorhadt, a lélek tartja. Az is láthatóvá vált némi bontással, hogy eredetileg szép boltíves záródású volt az ajtónyílás. Uccu, kikaptuk a régi anyagot. Az volt a szerencse, hogy azokat a villanyvezetékeket, amiket mindennek tudta nélkül az öreg anyaghoz rögzítettek, meg lehetett menteni.

A villanyos ezt szépen helyére is tette, felkerültek a kapcsolók, és végre, fél év után(!) működött a világítás. Innentől tényleg már csak a takarítás maradt hátra – egy munkapult összerakása után is –, egy kevés kőműves munka az ajtóval és a fürdőben. Legközelebb megmutatjuk a kontrasztot, az indulás ás a végeredmény között.

Babarczy Veronika

Facebook követőink figyelmébe

Ha szeretnétek látni minden posztot a Nem Art Decorról, akkor a következőt tegyétek meg a facebook technikai változtatása miatt:
1. a jobb felső sarokban lévő legördülő menüben kattintsatok a Hírfolyam beállításaira, majd az Elsőként megjelenő oldalak közül válasszátok ki a Nem Art Decort,
2. VAGY a Nem Art Decor Facebook oldalán található Követés gomb alatt kattintsatok a Megjelenítés elsőként gombra. Így a jövőben sem fogtok lemaradni rólunk!