buckingham1.jpg
A 60 éve uralkodó II. Erzsébetnek több rezidenciája is van az országban, közülük a legnagyobb London belvárosában. A neoklasszicista épület már a 17. század elején is állt. Az egykori Arlington Házat az évek során folyamatosan bővítgették, neve a nagyságával változott. John Sheffield, Buckingham első hercege alakíttatta ki a jelenleg is ismert struktúrát, a három szintes épületet, két oldalán egy-egy alacsonyabb szárnnyal. Amikor a Buckingham House a királyi család tulajdona lett Palota elnevezést kapott.

Mára a világ egyik legismertebb épülete. Első ránézésre nem túl impozáns, de ha kicsit elidőzünk a környékén, felfedezhetjük a szépségét. Augusztusban és szeptemberben az udvari fogadószobák látogathatók, ugyanis ilyenkor a Királyi Család a skóciai Balmoral Kastélyban nyaral. Egy múzeumi sétával össze sem hasonlítható élmény a működő palotában sétálni, ahol a bútorokat a mai napig használják, ahol a rejtett ajtók mögött valós élet rejtőzik.
Szerettem volna többet megtudni a Buckingham Palota nem publikus részeiről is, de mint kiderült a nagyközönségnek semmi köze ahhoz, hogy milyen színű a fal II. Erzsébet hálószobájában. A szupertitkos adatok megszerzése helyett inkább meghívlak benneteket egy udvari vacsorára.

buckingham3.jpgErzsébet megkoronázása (1953) óta évente úgy három alkalommal a Királynő és családja vendégül lát egy-egy államfőt és delegációját. A State Visit fénypontja a State Banquet, vagyis az Udvari Fogadás. Őfelsége aktívan részt vesz a szervezésben: jóváhagyja a menüt, a vendéglistát, az ültetési rendet, ráadásul a terített asztalt is személyesen szemügyre veszi a fogadás megkezdése előtt.

A bankett a bálteremben zajlik. Az U alakú asztal általában 23x8.5 méter hosszú, és mindig van rajta asztalterítő (a Windsor Kastélyban pont ellenkezőleg, ott sosincs terítő, csak a tükörfényesre polírozott mahagóni asztal!)

05 Ballroom.jpg
Az asztalokat két napig tart megteríteni. A jelenleg is használt 1800-as évekből származó Nagy Étkészletet 4000 evő- és tálalóeszköz, 14 levesestál, 20 szószos tál, 140 nagy tál, 288 tányér 118 sószóró, 107 gyertyaállvány (kandeláber), 58 desszert állvány és hasonló dekorációs elem, 12 jeges vödör és 12 tükörlap alkotja. A harmadik és negyedik fogáshoz használt porcelántányérok más készletből is származhatnak, a Királynő jelenleg 47 közül választhat. Az Étkészlet megrendelésekor egyaránt divatos volt a görög, római, egyiptomi és keleti stílus, és a megrendelő – IV. György – mindenből kért párat. Így leginkább az elegáns eklektika a jellemző. A tányérok kivételével minden ezüstből készült, de hamarosan aranybevonatot kaptak.

02 tisztitas.jpg
A Nagy Étkészlet az Ezüstös Kamra Tisztje felügyelete alá tartozik, amikor nincs használatban. A kamra egy szabályozott légterű helység, ahol az Udvari Bankett előtt mindent elemeire szednek alapos tisztításra. Nyolc ember három hét alatt ér a munka végére.

Terítéskor először 7 asztalterítővel fedik le az asztalt, ez úgy 68 méter damasztot jelent. Ezután jönnek a szalvéták (szigorúan Holland Sipka formára hajtva) és a kis asztalkendők. A Porcelán és Üveges Kamra Tisztje (Yeoman of the China and Glass Pantry) hajtogatja az összes szalvétát.
Egy vendégre 46 centimétert számolnak. Ebben benne van két kés, két villa, egy-egy desszertkanál- és villa, balra egy porcelán kistányér, egy ezüst vajkés, egy kis üvegtál a vajhoz. Nagytányért nem tesznek fel előre.

Több mint ezer poharat használnak egy bankettnél. Minden egyes vendég előtt van pezsgős, fehérboros, vörösboros, portóis és vizespohár, egy kézöblítő és egy extra pezsgőspohár a pohárköszöntéshez. A Pince Tisztje (Yeoman of the Cellar) minden inasnak pontos leírást ad, hogy tudják, melyik pohár hova való és melyiket szabad mozdítaniuk az est során. Minden két vendégre jut egy sószóró, mustáros tálka, borsőrlő és persze menü. A már említett tükörlapokra helyezik a virágtartókat és a gyertyaállványokat.

checking_781405i.jpg

A virágokat két nappal az est előtt már leszállítják és helyben állítják össze. A Királynőt nagyon érdeklik a virágok, mindig beszélget kicsit a virágosokkal, amikor vacsora előtt megnézi az asztalt.
Természetesen az ő asztala van a legszebben megterítve. Előtte és a díszvendég előtt van a legnagyobb gyertyatartó (1.25 méter magas). A Királynő és Fülöp Herceg só és bors szórója nem része a Nagy Étkészletnek, ők Nicholas Clausen 1721-ben készült fűszerdobozkáját használják (ezüstműves mester, ő készítette a szentpétervári Téli Palota trónjának ezüst dekorációját is.)

11 asztal.jpg
A főszakács két opciót mutat a Királynőnek, aki eldönti a végleges menüt, ami franciául van. A századfordulón még 12-14 fogást szolgáltak fel, ma már csak négyet: hal, hús, desszert és gyümölcs.

A fejedelmi ételekhez fejedelmi borok is illenek. A Pince Tiszt a menü alapján ajánl borokat és 10 vendégre számolnak két üveggel. Két különböző pezsgőt kínálnak, más való a köszöntéshez és más kíséri a desszertet. A 13. századig csakis angol borok kerültek terítékre, azóta ez változott. A bankett napján a vörösbort és portóit ezüst tölcséren át üvegkancsókba töltik. A portói aranyozott ezüst függőcímkéket kap. A borok divatjával bővült a függőcímke készlet is, már létezik rosé pezsgő, Hermitage és Tokay (igen, ipszilonnal!) címke is.
A Buckingham Palota borospincéi az épület legrégebbi részében vannak, akad köztük 300 éves is, és hozzávetőlegesen huszonötezer üveg bor, valamint likőr sorakozik a polcokon. Ennek egy része szigorúan családi felhasználásra van fenntartva, a többi viszont csakis hivatalos vendéglátásra. A Királyi Családnak ajándékozott borok is ebbe a részbe kerülnek. (A hűtést a felszín alatt 90 méterrel található Tyburn (tájbürn) folyó oldja meg, amely a Palota alatt is folyik, így a borospincék is "élvezhetik" a hűtést.)

06 Fuggocimke.jpg
Az aranyszegélyes meghívókat 12 héttel az esemény előtt a Háztartási Osztály Igazgatója (Master of the Household’s Department – a palotát 5 osztály működteti, ebből ez az egyik) küldi ki az Intéző Úr (Lord Steward, Udvari Főméltóság, a Királynő bizalmasa) nevében. A vendégek a Királyi Család, a látogató államfő és kísérői, a Canterbury-i Érsek, az Alsóház Elnöke, a nagyobb politikai pártok vezetői, a Bank of England kormányzója és olyan emberek akik munkája vagy tevékenysége a látogató nemzethez  kapcsolódik. A II. Erzsébet címerével ellátott kis kártya szövege magyarra fordítva valahogy így néz ki:

A Lord Steward utasítást kapott Őfelségétől hogy meghívja

 [… kézzel beírva a címzett pontos neve és titulusa…]

a Buckingham Palotába, a Királynő és Edinburgh Hercege által tartott, ... Köztársasági Elnök és Feleségének tiszteletére szervezett Udvari Fogadásra 1999. június 22-én kedden, 20 óra 30 perckor.

Válaszát, kérjük, címezze a Háztartási Osztály Igazgatójának: Buckingham Palace, London SW1A 1AA.

Estélyi ruha vagy frakk (fehér nyakkendővel), hivatásos tiszteknek kitüntetések és teljes egyenruha, vagy nemzeti viselet.

Kéretik a vendégeknek 19.50 és 20.10 között érkezni.

Folytatjuk!

                                                                                                                                           Kiss-Takács Kati