nenike.jpg
Amikor igazán beköszönt a tél, biztosan sokunkban él jól eső gondolatként, hogy milyen jó lenne finom, puha takarókba burkolózva, finom, puha párnának dőlve, a tűz duruzsolását hallgatni és elmerengeni azon, hogy milyen jó is bent. Beszélgetünk, teázunk, vagy csak nézzük a hóesést, ha elhúzzuk a vastag, téli függönyt. Az érzés meleg, a textilek azzá teszik. Nemcsak otthonosan melegebbé, hanem szó szerint is fűtenek, vagy legalábbis a kihűlést lassítják.

cheminee1.jpgSokszor ismételt, de számomra még mindig megdöbbentő adat, hogy a háztartásainkban használt energia kétharmadát - háromnegyedét fűtésre használjuk el (átlagban, persze). És amikor fűtünk, akkor pörög a gázóra, meg a villanyóra, vagy fogy a bekészített szén, fa – és ez kiadásainkon is meglátszik. A házaink meg tele vannak mindenféle helyekkel, ahol a nagy nehezen megtermelt meleg kiszökik, jó esetben csak kiszivárog. Az ablakok, ajtók az első számú átengedők, de falainkon át és a födémen is sok energia távozhat angolosan, azaz mindenféle értesítés nélkül. Az, hogy egyes esetekben pontosan hol távozik ez a drágaság, például egy hőkamerás felméréssel kideríthetjük, de ha a tudást meg is kapjuk egy ilyen felmérés után, nem feltétlenül van módunk azonnali nyílászáró cserére, szigetelésre, fűtéskorszerűsítésre, vagy mindezekre egyszerre.

Ezért is jó, ha van a tarsolyunkban egy-két tipp, hogy hogyan fűthetünk ésszerűbben, hogyan tudunk a kényelmünk feladása nélkül takarékoskodni. A sok technikai megoldás mellé (pl. programozható termosztát, hőtükör alkalmazása) jöhetnek képbe a textilek. Falvédő, függöny, takaró, szőnyeg, párnák. Ha okosan alkalmazzuk ezeket hőérzetünk, otthonosság érzetünk és a lakásunk melege is növekedni fog.

kotott.jpg
kockas.jpg
Nem véletlen, hogy még mindig vannak olyan helyek, ahol télen más függönyt tesznek fel a háziak, mint nyáron, vagy egyáltalán tesznek fel sötétítő függönyt. A vastag függöny szigetel, bent tartja az oly drága meleget. Sokan telente a bejárati ajtó elé szerelnek fel vastag, nehéz anyagú függönyt (persze belülről), hasonló célokkal. A szőnyegek is jó hőszigetlelők, de alkalmazhatunk falvédőt, párnákat a fal elé. A vastag anyagú függönyökre valószínűleg nem lenne igaz (ezekre be kell ruháznunk) , de falvédőt, párnákat otthon fellelhető, maradék anyagokból is könnyen készíthetünk. És van még valami, amire ezek a maradékok felhasználhatóak.

luca fali.jpg             A falikárpit Varsányi Luca munkája

Ha „húz” az ablak vagy besüvít szél az ajtó alatt, készíthetünk ablakkígyót (ajtókígyót) vagy ablak kutyát (és még persze sok minden mást) maradék anyagokból és (maradék) szivacsból, vagy más tömőanyagból. Lakásunk dísze lehet, vagy jópofa, vagy mindkettő. Szabásmintája igazából nincs, ki gyakorlattal megvarrunk egy csövet,  és kitömjük. A végét alakíthatjuk kígyószerűvé, vagy tacskóvá, de mindenki találhat az interneten lelkesítő ötleteket. Ha ezeket a csöveket, kígyókat, bármiket az ablak, ajtó aljába helyezzük, kint marasztaljuk a szelet és bent tartjuk a meleget.

Jó persze ha ezek a kiegészítők természetes anyagból készülnek, úgyis olyan sok műanyag vesz bennünket körül életünk minden területén, de én is mindig azt használom, ami itthon van. A maradékok esztétikus, stílusos felhasználása pedig mindenképpen környezetbarát, a szó minden értelmében.

                                                                                                                                                  Kiss Renáta

szelfogo_1.jpg
Plaid-ecossais-botanic_w641h478.jpg