Milyen a világ! Történt, hogy egy kiábrándult kereskedősegédből lett filozófus nem pusztán a marxizmust befolyásolta, de elképzelései hatottak az építészetre is. A gazdag posztós családból származó örök segéd, François Marie Charles Fourier (1772 – 1837) akkor ábrándult ki a kereskedelemből, amikor munkaadója egy hajórakomány rizst boríttatott vele a tengerbe – a piaci ár emelése végett. Nézetei szerint az emberi szenvedélyek olyan erővel bírnak, hogy utópista társadalmát a szenvedélyek szolgálata szervezi. Arra alapozva, hogy a sikeres társadalom alapja a törődés és az együttműködés, racionalizált munka- és településszervezetet dolgozott ki, a falansztert. A falansztereket 4 emeletes komplexumokként tervezte meg Fourier*, amely ideális esetben 1620 embert fogad be.



Jean-Baptiste André Godin
(1817–1888) kályhagyárosnak köszönhetően elképzelései megvalósultak a franciaországi Guise városában, aki munkásai számára építtette meg az úgynevezett Palais Sociale-t, szociális bérházat, ezt nevezték el familiszternek. Több száz család költözhetett be a kényelmesen, kulturáltan kialakított lakásokba. Minden szinten folyóvíz volt, WC, maximálisan higiénikus körülmények. A kommuna szerű létesítményben színház, közös gyerekvigyázás, nagy kertek szolgálták az itt lakók igényeit.

A lakásokban igényes egyszerűség uralkodott, amely emlékeztet az amisok világára. A fürdőszobában az akkor még csak úri házaknál szokásos mosógép segítette a házimunkát.





Igaz, az ötlet nem új a nap alatt, de ilyen mértékben nem sokan élték ki szociális segítő hajlamaikat, illetve nem nagyipari módon** tették, mint Monsieur Godin.





És bár lenyűgöző az elköteleződés és nagylelkűség, talán nem baj, hogy kísérlete, ami a szociális kommunát illeti, egy(ik) fura zsákutcája maradt a történelemnek és az építészet történetnek.
(Az épület mindmáig áll és megtekinthető Guise-ben.)



*Fourier eszméi hatására jött létre Texasban a La Reunion közösség és az Egyesült Államokban is többen követték ezen elképzeléseket. Leghíresebbek: az Utópia (Ohio), North American Phalanx (New Jersey).

** A napokban tudtam meg, hogy ennél kevésbé esztétikus, de hasonló őrületnek kis híján Óbuda is áldozatul esett a 60-as években: a Flórián tértől a város határáig húzódott volna az a 20 km hosszú házsor, amelyet a Szentendrei útra terveztek. A házakat egymástól elválasztó falakat akarták volna megspórolni vele. Meg talán a sok házmestert...