A mostani, újabb lakáseladás projektünk tulajdonképpen ott kezdődött, amikor a szeretett kis kertre nyíló 27 négyzetméretesünkből átköltöztünk ide, az újba. Ezt kezdettől átmenetnek gondoltuk, ahonnan alkalomadtán egy picivel nagyobba, picivel jobb helyre költözünk. Vagy sokkal jobb helyre. Kompromisszumos megoldásként kertes irányba tartunk, mivel a férjem nem akar a várostól messze menni.

A gépezetet egy olyan lakás indította be, amelyikre állnak a fenti kitételek. Alaposan megnéztük, meg is terveztem az átalakítást (a tervező program még a nem a legprofibb, de átmenetileg megteszi)*. Szép lassan a komoly érdeklődőink is megérkeztek, mire a lakás eltűnt a piacról. Nem adták el, csak szüneteltetik az árusítását. Ne kérdezzétek miért. Eltűnt és kész.

Bár látszólag feleslegesen dolgoztam, mégsem érzem annak. Ezek a folyamatok mindig jól megmozgatják a fantáziát és később hasznosak lehetnek a tanultak.

Adott 4 méter belmagasság, impozáns ablakok, és pocsék elrendezésű terek, lévén szó leválasztott lakásról.
Viszont egyetlen fal elbontásával egy nagyon jó kis élettér alakítható ki. Igaz, az elbontáshoz némi átcsoportosítás is kell. A korábbi konyha la enne fürdő (víz eleve van), a mostani fürdőszoba pedig háló. A burkolatok oly mértékben igénytelenek, hogy úgyis kukába mennek, azaz konténerbe.

Mutatom a részleteket. Alaposan megterveztem mindent, pontosan lemérve a bútorainkat.
A korábbi konyha helyén egy kis fürdőszoba lehetne, az elmaradhatatlan lábas káddal.

furdo9.JPG

A kis szekrény a mosógépet jelzi és a színek sem ilyenek, csak jelzésszerűen dekoráltam.

furdo6.JPG
furdo8.JPG
A korábbi fürdőt átalakítottam hálószobává. Itt már közelebb vagyunk az elképzelt színekhez. Az ablak helyére egy gyönyörű, nagy, fölül íves változatot képzeljetek, ami szinte betölti a jobb oldali falat.

halo bonanza komodokkal.JPG

Sajnos a sűrű beépítést ebben a lakásban nem úsznánk meg. De már kinéztem szokatlan ajtókat, amit még nem árulok el. Mindenesetre hangulatos lenne, még ha kicsi is, az biztos! Bár épp szobaméret: 12 négyzetméter.

halo magas szekrenyekkel.JPG
A lakás érdekessége, hogy meghagynánk az átlátást a terek között. Egy szerkezeti adottság miatt a háló és a nappali között falfülke keletkezne a lezárással, ami ideális lenne konyhapultnak. A konyha elrendezésére is sok variáció készült, ezek még nem teljesen kész tervek. (Ezzel a megoldással arra száműzzük magunkat, hogy a hálószobának mindig gyönyörű rendben kell lennie.)

halo a nappalibol_ nagy ablakkal.JPG
Az alábbi változaton jól látszik a nappali szerkezete is, a konyhával. A hűtő egy rejtett szekrénybe kerülne balra, utána sorban kamraszekrény, mosogatógép (egyben pultfelület), mosogató, tűzhely, újabb pultfelület, alul tárolóhellyel, végül tálaló. Vagy komód.
Itt is sokkal nagyobb ablakokat kell elképzelni, ami a két teret elválasztja/összenyitja. És az ablakokhoz üvegpolcokat is illsztenék, amire üvegnemű kerülne és szép tárgyak. Használati tárgyak mintegy kiállításként.

Látjátok az étkező asztal jobb oldalán a fehér felületet? Első változatban oda került az én dolgozó felületem, egy hozzá illesztett fehér asztalon, amiről eltüntethető a cucc (alá fiókba, polcra).

Sokat tologattam a nagy könyves szekrényeket is. Egyelőre együtt a legjobbak.

konyha gepekkel.JPG
A második változatban külön íróasztalt adtam magamnak (fehér székkel a falnál) és szintén letakaríthatóan képzelem - süllyesztéssel, kis titkos megoldással, mindegy hogy, de ne legyen folyton tele papírokkal. Most gondot jelent, hogy nincs külön felületem dolgozni.

V munkaasztal.JPG
A férjemnek viszont az az egy biztos pontja ebben a költözködős őrületben, hogy van íróasztala. Az új tervben az övé a legjobb sarok.

G nezopont.JPG
Itt tartottunk, amikor, huss, a lakás elszaladt. Illetve pauza van. Lehet, hogy visszakerül a piacra és nem mi vesszük meg (akkor valaki ingyen tervekhez jut), mert nem bírjuk kivárni. Meglátjuk, várunk és nézegetünk tovább. És még az is lehet, hogy néhány hónap múlva itt fogunk ücsörögni...!

                                                                                                                                         Babarczy Veronika

nappali_bal sarok kanape.JPG

Folytatjuk!

Tervek: Babarczy Veronika

* A tervezést illetően szeretném leszögezni, hogy 3D tervezőprogram nélkül is működik. A korábbi lakásunkat csomagolópapíron terveztem, méretarányos bútorokat papírból kivágva, csak a konyhát tudtam az ikea programjával, ami bárki számára elérhető a honlapjukon.