10.jpg

Ki ez a nálunk kevésbé ismert, ámde a világban annál népszerűbb tervező?

Már a nyitóképet is nehéz volt kiválasztani a munkáiból, amelyek zseniálisan jók. Kétségtelenül Pierre Yovanovitch az egyik kedvenc tervezőm. Párizsi stúdiója 2001-es megalapítása óta az egyik legkifinomultabb enteriőrtervezőként vált ismertté. Pályáját divattervezőként kezdte, Pierre Cardin számára tervezett férfi ruhákat, de a belső tér már régóta szenvedélye. – Mindig is megszállottja voltam a színpadnak és a hangulatteremtésnek – magyarázza. – Gyerekként folyamatosan átrendeztem a házat.

Most világszerte tervez otthonokat, kiállítótereket és bútorokat. és a csodálatos párizsi tervező irodája mellett (lásd a fotókon) 2018-ban New Yorkban nyitott újabbat.

Milyen a stílusa?

Tökéletesen eklektikus, mégis van egy jellegzetes kézjegy, amely mindegyik munkájában felfedezhető. Yovanovitch minden megbízásra műalkotásként tekint. – A stílusom elegáns, mégis minimalista – vallja. – A textúrára, az apró részletekre, például a szögekre, vagy a vintage elemekre összpontosítok, hogy életre keltsék a teret.

y4.jpg
A fazekasságáról híres, dél-franciaországi Vallauris közelében született. Nem véletlen, hogy az általa tervezett terekben gyakran használ egyedi tervezésű kerámia darabokat. – Égetés közben megváltoznak, tehát a végeredmény soha nem felel meg a terveknek – magyarázza. Emellett kedvelt anyagai a tölgy, a kő, az acél és a márvány is. 

birtok5.jpg

Tervezőként Yovanovitch a következőket vallja: – Érdemes keverni a vidám, meleg és barátságos színeket, és elerülni, hogy ismétlődjenek. Szeretem a világos és a mély tónusú árnyalatok kontrasztját. Nemrégiben, amikor újrafesttem a Provence-i parasztházomat, rengeteg rózsaszín, sárga és kék színt festettem. Mindig fontosak a személyes darabok is, ezek karaktert adnak. Évek óta együtt dolgozom Armelle Benoit francia kerámia művésszel – kerámia freskókat készített több ház számára. Az ilyen darabok hihetetlen hatással vannak a szín és textúra szempontjából – mondja.

benoit.jpg

Yovanovich projektjek

A Quinta da Côrte portugál vendégház és borászati ​​központban Yovanovitch a hagyományokat és a modernitást egyesítette a helyi táj ihlette színpalettával (fenti fotón is). A mnagam részéről kétségtelenül az egyik kedvenc munkám tőle. Csodálatosan menyugtató, mégis változatos terek, izgalmas részletek, bátor színek, amelyek tiszteletben tartják a hagyományokat – mi kell még a szemnek?

 

Művészi hozzáállása világosan megmutatkozik a Villa Noailles ajándékboltjában, ahol a színekkel kontrasztokkal, geometriával játszik (a cikk nyitóképe is innen van).

Londonban nemrégiben fejezte be a The Connaught Hélène Darroze étterem felújítását. A korábban klasszikusan elegáns étterem egyes jellegzetes elemét megtartva, fiatalos, friss térré változott.

helene-darroze-connaught.jpg

helene-darroze.jpg

 

A Le Coucou Méribel síközpontban található szállodát is ő tervezte. A meglepő megoldások itt sem maradnak el.

 

A Rizzoli kiadó nemrég publikálta Pierre Yovanovitch Belsőépítészet című munkáját, amely az első monográfiája. Reméljük,hamarosan itthon is elérhető lesz! – Nem egy bizonyos típusú embernek tervezek. A kulcs mindig a bizalom. Ha nincs bizalom, akkor nem lehetséges a kreatív szabadság sem – foglalja össze a tervező.

Bízom benne, hogy épp olyan élmény lesz ezt a cikket olvasnotok, és elmélyedni a képek sokféleségében, a terek gazdagságában, mint nekem megríni.

Babarczy Veronika

 

 

forrás: Elle Decor, PromoStyl Paris, PierreYovanovic.com