"Másfél évig kerestem, de semmit sem találtam, végül a munkatársam akadt rá erre a házra" – mondja a spanyol divatmárka, a Pertegaz kreatív igazgatója, Jorge Vázquez. "Úgy éreztem, már jártam itt, és eszembe is jutott, hogy amikor Madridba kerültem, egy buli erejéig hivatalos voltam a házba, amely csodálatos kertre nézett és tökéletes volt az elosztása." Az egykori módos kereskedői rezidenciának fantasztikus fényviszonyai vannak, a fő homlokzaton négy erkéllyel, egyszóval csodálatosak az adottságai. A tulajdonos jó barátja, Amaro Sánchez de Moya volt a belsőépítésze.

6.jpg 
A nappali a délen jellemző hidegburkolatot kapta. A fekete-fehér burkolat különböző módon az egész házban jelen van. Ennek a helyiségnek az ékességei a XVI. Lajos korabeli ülőbútorok, amelyek a modern és antik darabok társaságában bohém fényűző hangulatot teremtenek. 
A kandalló vörös Cehegín márványból készült, a gyertyatartók az olasz majolikagyártás remekei.

3.jpg
Az előtérben álló kanapét maga a belsőépítész tervezte. A bársonyos anyagból készült párnákhoz antik és kortárs anyagokat használtak. 

4.jpg
Az étkezőhöz vezető ajtók közé egy 18. századi kínai lakk tálaló került, amelyet Jorge Vázquez talált a Verde Gabánban. A két gyönyörű lámpát antik brokáttal "újították fel". Az előtérben egy csont intraziás indiai szék áll.

 5.jpg

Az ebédlő falait a Cole&Son kínai motívumos tapétája borítja. Az asztalon rózsaszínű terítő, rajta egy merész kockással. Antik hímzett panelek díszítik az amúgy is dúsan mintázott falat, az asztal fölé hélyezett lámpa pedig a tervező szerint végre megtalálta a tökéletes helyét. Aukción vásárolt XVI. századi stílusú székek veszik körül a nagy étkezőasztalt, amelyek a 19. századból származnak.

7.jpg
A padló 3D effektusa, a fekete, szürke és fehér márvány formájában, dinamizmust hoz a helyiségbe. A XVI. Lajos korabeli kanapé Jorge Vázquez egyik kedvenc darabja. A Carlos Albert szobor Anmoder-ből származik.

9.jpg

A szalon díszlécei, a tizennyolcadik század klasszikus francia metszetek a falon a ház eredeti építészeti karakterét hangsúlyozzák. A háttérben egy pár színházi szék és az Anmoder szobor.

10.jpg

A konyhában megtartották az eredeti fenyőpadlót. A régi bambusz székek szépen illenek hozzá. A falon 21. századi tányérgyűjtemény látható, a Pickmann sevilla-i gyárból, amelyet 20 év alatt gyűjtöttek össze. 

11.jpg

Az öntöttvas asztal carrara-i márványlappal Amaro tervezése. A Sargadelos Portomarínico készlet nem pusztán a fotózás miatt került elő a vitrinből, Jorge naponta használja.

12.jpg

Az Amaro által tervezett darabok keverednek Jorge régi tárgyaival és természetesen a főszereplőkkel, a gyűjteményeivel. Legújabb szenvedélye: a képzőművészet. "Elkezdtem flörtölni a modern dolgokkal, Aldo Chaparro, Juan Uslé, Jacobo Castellano. Tanulok" – foglalja össze a tulajdonos.

A hálószobába is Cole&Son tapéta került, amely textil falborítás hatását hivatott kelteni. A mustár színű bársonnyal kárpitozott fejléc megrendelésre készült. A fiókos szekrény a 19. századból származik, Ansorenában egy aukción vásárolták. A lámpák kínai vázákból készültek. A IV. Károly kori mennyezeti lámpa az A-Tipica-ból való, a Bernd Ribbeck festmény (jobbra) a Casado Santapau galériából. Itt is megtartották a ház eredeti fenyőpadlóját.

13.jpg
A fürdőszobajtó szürkés lila színe és a Cole&Son féle csíkos fal izgalmas kontrasztot ad. A fürdő fala csempézett, a padlót szizálszőnyeg borítja.

14.jpg
Virágminták, csíkok, élénk színek, bátor, néhol meglepő ötletek jellemzik ezt az enteriőrt, amely két alkotó ízlésvilágából született, ők úgy érzik, sikerült megtalálniuk a közös nevezőt és az egyensúlyt mindebben. Jorge gyakran még éjfélkor is üzeneteket küldött valami fotóval, amelyet a Pinteresten látott, és sok órányi közös munka majd tervezés eredménye, ami végül megvalósult. A megrendelő (alább a fotón) azt fűzi hozzá, hogy szereti a egymástól nagyon eltérő irányzatokat, emellett van a személyiségének egy feminin oldala is, amelyet a divat inspirál, mindezeket ötvözte a belsőépítész.

Sok esetben látni hasonló törekvéseket művészotthonok esetében: a cél, hogy meglepő és kellően pazar belterek szülessenek. Sok esetben mégsem sikerül ezt megnyugtató, a szemnek kellemes módon megtenni. Ez a spanyol ház annyiban remek példa, hogy tényleg sikerült a sokféle stílusú és korú tárgyakat a ház klasszikus hangulatával összehozni és egy izgalmas, mégis otthonos enteriőr megalkotni.

Babarczy Veronika
forrás: Elle Decor

15.jpg