0.jpg

Ritka élmény, amikor az ember azt érzi, hogy valami az első pillanatban rabul ejti, és mindvégig fenn tudja tartani ezt a varázst. Így jártam Český Krumlovval.
A város Dél-Csehország gyöngyszeme. Vára a XII. századtól az egyik leggazdagabb és legnagyobb politikai befolyással bíró cseh nemesi család, a Witkowitz-ok tulajdonában volt. Amikor a család kihalt, további befolyásos nemesi famíliákra szállt a tulajdonviszony.
A város maga a csoda. Ahogy a Moldva kettős kanyarulatában feltűnik a vár és a felette magasodó kör alakú torony látképe, ahogy a szomszédos dombtetőn megpillantottam a Szent Vitus székesegyház épületét… elállt a lélegzetem.


Önmagában szép, ha egy városka mellett folyó kanyarog, de Krumlovnak különleges hangulatot ad az, ami a folyón történik. Kajakok, kenuk, bérelhető tutajok szállítják jókedvű utasaikat, akik vidáman integetnek a folyóparton sétáló bámész turistáknak. A part tele van kis kávéházakkal, víz fölé épített dobogókkal, szinte hívogatnak megpihenni séta közben. Zegzugos, szűk utcák, mindenütt macskakő, apró kis üzletek, mókás cégérekkel. Az ember legszívesebben mindegyikbe bemenne.


A történelmi belváros meghatározó része a Csehországban második legnagyobbnak számító krumlovi vár, a várárokban két barnamedvével. A várban a 16. századtól tartottak medvéket – Witkowitz-okat váltó Rosenberg család Orsiniakkal való rokonságát és ősi származását a címerállatként szereplő medve volt hivatott megjeleníteni, innen a medvetartás hagyománya. A várban érdemes felmászni a vártorony tetejére, mert a hol fából, hol betonból készült szűk csigalépcsőkön feljutva csodás látvány tárul elénk. Mindenképp sétáljunk ki a várhoz tartó óriási kertbe, ahol sövénylabirintusok, szökőkutak és hatalmas ősfás park kínál további élményeket a szemnek és a léleknek.
A főtéren álló régi városházát 1580-ban emelték, két régebbi gótikus ház egybeépítésével. Latin felirata: Audi, vide et tace - si ves vivere in pace, magyarul: Hallj, láss és hallgass, ha békében akarsz élni.
Szintén a főtéren áll a Pestis oszlop, más néven Mária-oszlop. 1714-1716-ban a pestis járvány emlékére, a veszély elmúlta miatt érzett hálából a város polgárai impozáns oszlopot emeltettek. A nyolc szoboralak között a pestis ellen védő szenteket és a város egyéb védőszentjeit láthatjuk, többek között Szent Vencel, Szent Vitus, Keresztelő Szent János, Szent Sebestyén és Szent Rókus alakját.


A főtérről nyíló egyik szűk utcában a szecesszió kiemelkedő képviselőjének, Alfonz Mucha-nak van kis múzeuma. Olyan ő a cseheknek, mint Gustav Klimt a bécsieknek.
A Siroká utcán találjuk meg az Egon Schiele Art Centrumot. Az Egon Schiele Művészeti Központban az állandó Schiele kiállítás mellett fiatal kortárs (cseh és külföldi) művészek alkotásai is megtekinthetők.

A sörfőzés egyidős a várossal. A 13. századtól kezdve működött itt sörfőzde. Az Eggenberg család 1625 és 1630 között – miután a birtokába jutott a város – sörgyárrá alakított egy folyóparti épületet. Ez azóta is, megszakítás nélkül üzemel. A Schwarzenbergek 1719-ben modernizálták és barokk stílusban építették újjá. A kommunizmusban államosították, de 1991 óta ismét magántulajdonban van az Eggenberg sörgyár. Jelenleg is munkálkodnak az épület felújításán.
Ez a különleges hangulatú, történelmi és építészeti értékekkel rendelkező kisváros 1992 óta az UNESCO Világörökségének része.
A páratlanul szép természeti környezet, a különleges színárnyalatokban pompázó épületek, a hangulatos, girbegurba utcácskák és sikátorok, a vártoronyból és a kilátóteraszokról nyíló panoráma hatása mind-mind felülmúlhatatlan élményt nyújt a városba látogatóknak.

Oláh Kati

 

Facebook követőink figyelmébe

Ha szeretnétek látni minden posztot a Nem Art Decorról, akkor a következőt tegyétek meg a facebook technikai változtatása miatt:
1. a jobb felső sarokban lévő legördülő menüben kattintsatok a Hírfolyam beállításaira, majd az Elsőként megjelenő oldalak közül válasszátok ki a Nem Art Decort,
2. VAGY a Nem Art Decor Facebook oldalán található Követés gomb alatt kattintsatok a Megjelenítés elsőként gombra. Így a jövőben sem fogtok lemaradni rólunk!