24.jpg
Átrium, pergola, veranda, lugas és kert – nyáridőben csupa hívogató szó. Az emberiség nem elégedett meg azzal, hogy kitalálta a kertet (Éden után szabadon), hanem különböző szépséges változatokat is kieszelt.
Miután az elmúlt hetekben a Nem Art Decor facebook oldalán többször is szó volt mindezekről, talán érdemes kicsit jobban is belemenni a témába, illetve még több képet megnézegetni a különböző lehetőségekről, kitekintésként pedig áttanulmányozni egy korábbi rövid írásomat a Mohány és Páfra kertmérnök szakembereivel.

27.jpg

A házból kilépve

Kerestem olyan példákat, amelyek akár a ház mögött is megvalósíthatók. Építkezés esetén nyilván szabadabban lehet abban gondolkozni, hogy kialakítsunk olyan félig fedett félig nyitott verandát, lugast, amit az év nagy részében csudára élvezünk.

 

Egyszerű veranda, azaz pergola futónövényekkel

Ha eleinte nem gondoltunk rá, utólag is bátran hozzá "ragaszthatók" a házakhoz bizonyos megoldások. A növényválasztást nyilván az adott ház tájolása, benapozása, klimatikus viszonyai is meghatározzák, de semmiképpen ne féljünk a befuttatott falaktól sem. Választhatunk szőlőt, vadszőlőt, de akár örökzöldeket is.

 

Rózsák árnyékában

Nagyon szép és légies megoldás a rózsalugas. Nem csak árnyékot ad, olyan pontja lesz a kertnek, amire igen büszkék leszünk. Azt viszont számításba kell venni, hogy a rózsa kényes növényt, sok törődést igényel. 

 

Gyümölcsös a fejünk fölött

Nem csak virágokat, haszonnövényeket, gyümölcsöket is szoktak lugasként felfuttatni. Közülük az ismertebbek a szőlő, a kiwi, de a citrusfélék, az alma is kedveli ezt a nevelést. Ma már hazai vállalkozó is van, aki ezekkel a délszaki gyümölcsökkel sikeresen kísérletezik itthon – ez a része nem olyan jó hír – és gyönyörűek!

 

Az átrium hűvösében

Egy belső udvar már akkor is kellemes, amikor még növényünk sincs. Este kiülni vacsorázni, vagy csak egy fröccsre, gyümölcsökkel, fagyival – kinek melyik –, igazán segít ellazulni és hátrahagyni a nap nehézségeit. Az esti ücsörgős pihenős beszélgetős lazulást, véleményem szerint, receptre kéne felírni!

Babarczy Veronika