_dsc7601.jpg

Ugyan vaskos évszázada, az ipari forradalom óta, egyre inkább háttérbe szorultak a kézzel készített termékek. Többnyire csak egy kiváltságos réteg engedheti meg magának a megvásárlásukat. Ennek ellenére a mesterségek mégis életben maradnak vagy feltámadnak, mert szerencsére akadnak olyan "őrültek", akik minden észérv ellenére megpróbálkoznak velük. (Korábbi cikkünk a témában: itt.) 

Lelkes rajongóként mentem a el a Bomo Art papírmanufaktúra 20. születésnapjára, éppen a fent írtak miatt. Ugyanis régóta követem ennek a csapatnak a munkáját, akik a kézírás kultúrája és a minőségi, szép papíráru nagykövetei, egy olyan világban, ahol a notebookok, tabletek és okostelefonok veszik át a toll helyét. 
Ha mutatom a képeket, azonnal mindenkinek beugrik, hogy már látta ezeket a szépséges tárgyakat.

A kis családias alkalom arra is jó volt Várkert Bazár beli üzletükben, hogy végre együtt láthattuk az alkotó csapatot, és a jövőbeni terveikről is beszámoltak, egy kedves vendégség keretében. Kiderült számomra, hogy a Boldizsár Károly alapította manufaktúra saját tervezésű grafikákkal ellátott bőrkötésű naplóit, fotóalbumait, határidőnaplóit, a gyönyörű csomagolópapírokat, képeslapokat és a lakberendezési kiegészítőket (faldekort) 2000 óta Hollósi Évával közösen készítik, talán ezért is ennyire egységes a Bomo Art világa. De Palásti Kovács András is régi kolléga, a 2001-től készíti az arculatot és grafikai anyagokat. Óriási dolgok ezek!

Amint az a tudatos törekvés is, hogy világszinten ismertté tegyék a brandet. Több, mint tíz éve rendszeres kiállítói Frankfurt, New York és London legmeghatározóbb nemzetközi papíripari kiállításának, ennek köszönhető, hogy Tokiótól, Oxfordon át egészen Limáig, a világ minden táján megvásárolhatóak a Bomo Art termékei, írt róluk az elegáns Monocle magazine, a londoni Black Dog Publiushing művészeti kiadó pedig egyedüli könyvkötőként mutatta be a vállalkozást a Made by Hand című, kézműves manufaktúrákat bemutató kiadványában. 

Fontos és tiszteletreméltó az a törekvés – ezért mindenképpen szeretném kiemelni –, hogy a termékek az FSC, azaz az erdők fenntartható felhasználásának biztosítására alapított szervezet által certifikált papírokból készülnek, és nagy hangsúlyt fektetnek az újrahasznosításra is. A fel nem használt bőrökből, papírokból pedig a workshopjaikon új tárgyak születnek. 

Kipróbálhattuk az aranyozó gépet, illetve kedvünkre készíthettünk egyedi szövegezést az ajándékba kapott naplónkra. Utóbbit nehéz volt kiválasztani, úgyhogy mindnyájan variáltunk. A választásom végül egy nagyon budapesti könyvre esett. Később vettem észre a hátoldalán a régi Carlton Hotel logóját, itt kezdte a nagybátyám vendéglátós pályafutását. Egy B.V. monogrammal kötöttem össze a múlttal a jelent.

Babarczy Veronika