csigo_malom1_-3002.jpg

Aki követi a Nem Art Decor Instagram oldalát, már láthatta a fotókat, amelyek a Csigó malomban készültek, a Veszprém megyei Gyulakeszin. 

A leginkább kastélyépületre emlékeztető malom azokból az időkből való, amikor a környéken még félszáz vízimalom állt az Eger patak Kapolcstól, Vigántpetendtől Diszelen, Gyulakeszin át tartó szakaszán, egészen a Balatonig. Állítólag már a 13. században működött, s egészen a 19. századig valóban víz hajtotta.

csigo_malom1_-3059.jpg

Ám, amint a patak vízhozama csökkent, a malmokat úgy alakították át gőzhajtásúvá. Több tulajdonos- és profilváltás után a kommunizmus alatt új funkciót kapott: a helyi téesz vette kezelésbe és a gyulakeszi malom takarmánykeverő üzem lett.

csigo_malom1_-3064.jpg

Hogy a rendszerváltás után nem jutott a hasonló ipari műemlékek sorsára és nem lett teljesen az enyészeté , annak köszönhető, hogy az erdélyi származású iparművész, Bartunek Katalin elhatározta, megmenti az épületet. Úgy akadt rá, hogy volt férje agrármérnökként éppen gabonatárolásra alkalmas helyet keresett.

csigo_malom1_-3060.jpg
Egy ideig gabonaraktározásból finanszírozta a család a felújítás költségeit. Katalin szerteágazó gyűjteményt hozott létre itt: régiségkereskedést, amely ma már több mint háromezer négyzetmétert foglal el. A műemléképületben, a gabonatárolóban, a zárt és nyitott gazdasági épületekben és a szabad téren is mindenütt sokféle stílusú és korú tárggyal találkozik itt az ember. 
Az emeleti koncertterem gyakorta ad helyet rendezvényeknek (2016-os nyári program) . 

Bartunek Katalin nagy vágya az, hogy restauráltatja, majd művészeti, kulturális központként működteti az épületet. Már most is csuda ez a hely, de mi lesz még ebből...!

Egy szép nyári napon beszabadultunk ide és elbűvölt minket ez az ódon épület, a tereivel, a régiségeivel. Amint látjátok, kedvtelésből rengeteg fotót is készítettünk a hangulatos termekben. Ha arra jártok, ne hagyjátok ki! Például a Klassz a pArton koncertsorozat keretében augusztus 3-án este 8 órakor Görög Enikő és Görög Noémi zongoraművészek koncerteznek itt.
Szerintünk érdemes előbb érkezni...

Babarczy Veronika
fotó: Oláh Gergely Máté