Azokról a bizonyos részletekről annyiszor hallunk az öltözködés, a lakberendezés kapcsán. De hogyan kezdjünk hozzá, mely részleteket alakítgassuk úgy, hogy végül egy-egy helyiség egészét meghatározó, izgalmas, különleges enteriőrdarabokat alkossunk.
A karácsonyfa díszítés vagy a varrás jut eszembe. Majdnem mindenki szépen csinálja. Persze mindenki máshogyan, de éppen ez a lényege. A részleteket nem is mindig vesszük észre, dolgozzuk fel tudatosan, mégis hatnak ránk, pláne, ha különlegesek.
Nézegessünk példákat amelyek néhol irtó egyszerűek, máskor hosszabb, átgondolt alakítgatással jöttek létre.

Csodálatosak azok a lakások, amelyek vizuális élményt kínálnak, ahol szinte nézelődni kell, annyi a látni-, befogadni való. Bátrak, játékosak, merészek, vérmérséklet szerint, és garantáltan egyediek.

olvaso2.jpg

Amikor elkezdünk egy számunkra kellemes teret (akár fotón) elemeire bontani, meglepődünk, hogy néhol milyen egyszerű alkotórészekből áll az a csoda, ami úgy megragadott minket. Ez egyébként nagyon jó módszer a tanulásra is. Szedjük szét gondolatban ezeket a látványokat, hogy egyre könnyebben összerakhassuk a magunk változatát.
Nézzük meg közelebbről, melyek a titkuk.


1. Érdektelen terek
sikere
Szinte minden lakásban megtalálhatók. Legtöbb esetben azok is maradnak, hacsak nem keresünk megoldást arra, hogy feldobjuk őket. Az alábbiak hasznos és kevésbé hasznos ötletekkel dobják fel a fura, vagy sokszor a kellő figyelmet nem kiérdemlő tereket, amelyek minden esetben sokkal jobbak, mint az eredeti lehetett.

Ilyenek például a szűk folyosók, fordulók, előszobák. Az alábbi fotón a gyönyörű evezők szinte képzőművészeti alkotások. A keskeny térbe helyezett kecses asztalra pedig praktikusan le lehet dobni egy borítékot, kulcsot, amikor hazaérünk.

6 evezok.jpg
Ismét egy olyan részletek, amelyek jelentéktelenek is maradhattak volna, így viszont erősen karakteresek.

festmenyes.jpg
piros2.jpg
turkiz_1.jpg

A szűk folyosókat ebben az esetben erős színnel is különlegessé tették, ahelyett, hogy nyomasztók maradtak volna, és elegáns kiegészítőket kaptak. Egy ilyen izgalmas térben szinte várakozás van az emberben, vajon, mit rejtenek a további ajtók, nem pedig a menekülés érzése – az eredetileg talán – sötét, rideg, hasznavehetetlen helyiségből. Ösztönösen érezzük, kinyílnak a terek, és újabb szép látvány vár.

zold mennyezet.jpg

szukos.jpg

folyoso.jpg
Ide tartoznak a lépcsők, amelyekkel végképp nehéz mit kezdeni.

a semmire sem jo ficak.jpg
lepcsofordulo.jpg
2. Gyűjtemények
Az azonos, vagy hasonló tárgyak gyűjteményéből (lásd az imént az evezők) egyébként garantáltan sikeresek a házi kiállítások. Például tükrökkel, kulccsal, lakattal, fotókkal, bármivel.

kendogyujtemeny.jpg

tukrok.jpg
3. Különleges adottságok

Hazai viszonylatban különösen mázli kategória, amikor gyönyörű gerendák, spaletták, padló-, falburkolat, csempe, stb. marad rád. Kötelező megmenteni és méltón bánni vele!

ablakbellet.jpg
LavaboFaience.jpg
piros.jpg
kovel.jpg

4. Minőségi és kevésbé minőségi tárgyak, amelyeknek az elrendezése minőségi, választékos, átgondolt. A létrejövő együttes pedig izgalmas és egyedi.

antik tukor.jpg
targyak2.jpg
borondok.jpg

3. Anyaghasználat
Minél nemesebb, annál jobb. Tisztelet a bohém kivételeknek.

lampa.jpg
pasztell.jpg
kedvenc.jpg
rozsas.jpg
A függönyöknek korábban külön fejezetet is szántunk, érdemes fellapozni.

csikos.jpg
csikos fotel.jpg
Az anyaghasználat kategória a falfelület minősége is. Egyszerű eszközökkel csodálatos hatást lehet elérni, amit a jól komponált mesterséges fények is szépen hangsúlyoznak.

szurke elegans.jpg
gentinetta.jpg

4. Fantázia, játékosság, merészség, azaz pénzfüggetlen megoldások. Újrafelhasználás, DIY, azaz csináld magad, és társaik. Kezdve a meglevő tárgyak ügyes rendezgetésétől, a teljes enteriőr megalkotásáig.

kek asztal.jpg
dekor2.jpg
ejjeliszekreny.jpg
konyha.jpg
5. Színek és kompozíciók

home-decorating-ED0110-Shopping-03.jpg
Az alábbi példákat azért választottam, mert a finom árnyalatokra való érzékenységet lehet megmutatni velük. A színeket nem csak élénk mivoltukban tudjuk jól használni, amikor életet, vidámságot viszenek egy-egy tére, hanem az egymással való kölcsönhatásuk is gyönyörű hatásokat eredményez.

A mályva, a fém és a beton nem együttes hűvössége cseppet sem a szokásos rózsaszín nőies giccs.

malyva 2.jpg
A fehér árnyalatai csodálatosan elegánsak együtt. Szürkével pláne. Szépséges, elegáns, nagyvilági.

antik2.jpg
szurke elegans3.jpg
Az amúgy érdektelen tér megszépült, komolyságot kapott a kéktől, és csipet vidámságot a fa sárgás, barnás árnyalatától.

kaéyha kekben.jpg
A tér komponálásakor biztosan sokat segít ha jó adottságú, de a lényeg, hogy egységben gondolkozz. Vedd figyelembe a fényviszonyokat, és amit alkotsz minden nézőpontból látvány legyen, ne csak berendezés. Az alábbi részleten jól látható az egyszerűség, és a meggyőző hatás.

pompei.JPG
Az amúgy szinte szokványos szoba hangulatát a bordó meglepő merészsége oldja, egyben hangsúlyozva a tér szabálytalanságát. Mindig izgalmas és merész, amikor a hibát hangsúlyozzuk.

Chambre-campagne_w641h478.jpg
A látszólag semmi különös fotón a színek hangolása a lényeg. A lila friss könnyed és szinte világos hangulatú marad ebben a kompozícióban.

halo.jpg
A 70-es évek stílusát idéző színek és berendezés épp ellenkezőleg, az erőtejes hatásokra épít, de ugyanúgy figyelve az összehatásra. A tapéta finoman visszaköszön a szekrényen, a színek merészek, vidámak, szokatlanságukban érdekesek.

70es evek.jpg
A kommersz színpárok meglepően gyönyörűek lesznek értő kezekben. Nem sokan választanák ezt a lakóteret, de bizonyosan igényes, a rózsaszín-zöld szép párosításával.

vilagos zold rozsaszin.jpg
A vörös és fekete sem szokott ennyire meggyőző lenni, mint az alábbi enteriőrben, ugye? Igaz, a vörösnek nem is ezt a finoman elegáns változatát alkalmazzák, és általában a fekete is túl sok, nehéz. Itt a feketét "oldja" a kávébarna, és finom kontrasztokat kap a fal, az ágy, a párnák színével.

voros es fekete.jpg