IMG_0927.jpg
Most, hogy már láttátok az új lakást, biztosan érthető, miért feszegettem a régi nyílászárók, parketta, faanyagok megmentésének kérdését. Azon túl persze, hogy alapból mindig is nagyon érdekelt ez a téma, most különösen is érintettek lettünk.

IMG_0875.jpg
Bizonyára ezért is választunk ilyen lakást, amilyent, patinás anyagokkal. De mit kezdünk mindezzel?
Az elkövetkező időszak éppen annak a megtervezésével telik majd, hogyan lehet a lehető legjobbat kihozni a meglevő adottságokból. Izgalmas lesz megmutatni, miből mi alakul, miért éppen az adott megoldás mellett döntöttünk.

Addig is megmutatjuk, mi minden tetszett meg ebben a lakásban.

1. Az első és legfontosabb az elrendezés, a tájolás és az elhelyezkedés volt.
A jelenlegi elrendezését persze elképesztően ötletesen lehetne megváltoztatni, de így is jó és élhető, ahogy most van. Tehát, dönthettünk úgy is, hogy nem alakítjuk át a tereket, marad minden a helyén. Ennek a büdzsé az oka. Viszont cserébe szép tágas lakást kaptunk: három nagy szobát, étkezős konyhát, szép előszobát.

Buday alaprajz_nagyobb.JPG2. Tetszenek az igazán szép, igényes részletek. A konyhát és étkezőt elválasztó, fából készült térelem, amit bizonyára ide terveztek eredetileg is, az építéskor. Ezzel együtt gondolkodunk, miként legyen majd az új étkezős konyha.

IMG_0758.JPG
IMG_0877.jpg

3. A nyílászárók, amelyek nagyon jó állapotban maradtak meg. Szigetelni, felújítani biztosan kell, de műanyagra cseréről szó sem lehet. Amúgy is szívügyem, gondolhatjátok az eddigiekből, hisz ódákat zengtem lomokról és régiségekről. Korábban írtunk a nyílászárók megmentéséről: itt.
Az eredeti faredőnyt is szeretnénk megtartani, reméljük, találunk jó mesterembert. Az eddigiek, akiktől árajánlatot kértünk, még csak nem is válaszoltak. Ha tudtok jó szakembert, welcome!

IMG_0898.jpg

IMG_0883.jpg
IMG_0881.jpg
4. Apropó, régiségek, hangulatok.
Az új lakásunk tele van velük. Hat óriási zsákban adtuk oda szeretetszolgálatnak a kedvesen régimódi, de szépen karbantartott ruhákat, ágyneműket, cipőket, amelyek az idős hölgyek után maradtak, szépen behajtogatva a szekrényekbe, ágyneműtartókba.
A használati tárgyak nem igazán értékesek, de minden szép tiszta, gondosan megóvott. Érdekesek, sokfélék, mintha csak saját antikvitásunk lenne. Persze nem ezt a hangulatot akarjuk konzerválni, de szeretnénk sok mindent ügyesen átmenteni a friss, új, fiatal változatba.

IMG_0763.JPG

IMG_0910.jpg
IMG_0876.jpg
IMG_0900.jpg
IMG_0909.jpg
Ez például egy Elizabeth Arden púder. Jó ízlésük volt a néniknek.

IMG_0926.jpg
IMG_0886.jpg
IMG_0887.jpg
IMG_0911.jpg
IMG_0921.jpg
5. A bútorok közül pedig nem egyet megtartunk. Nagyon szép állapotban vannak és igazán kedvünkre valók. A kedvencem – közületek is sok mindenkinek tetszik, ahogy írtátok – a fehér hálószobabútor család, szekrényekkel, ággyal, éjjeliszekrényekkel (következő fotón), és egy sokfiókos kis szekrénnyel ráadásnak.

IMG_0745.JPG
IMG_0919.jpg
A konyhai bútorok (amelyeket a fürdőszobában kialakított konyha miatt a szobában tartott az egyik hölgy) inkább az 50-es évek stílusában készültek, de a pad kifejezetten jópofa. A háttérben látható a hozzá tartozó, jellegzetes, szétnyitható konyhaasztal, de valószínűleg a szintén kinyitható körasztal kerül majd a kis étkezőbe.

IMG_0743.JPG
A konyhai kredenc, amely szintén ugyanebből a korszakból származik, gyönyörű állapotban van.

IMG_0769.JPG
A nappaliban van egy szép komód (alább a fotón), és egy álkomód, ami valójában ágyneműtartó. Ezekre erős külcsínváltozás vár. Egyáltalán a nappali berendezésére.

IMG_0907.jpg
A hatalmas, nehéz régi bútorok elfoglalják az egész teret. Nekünk is vannak régi bútoraink, de kecsesebbek, könnyedebbek. Ebben a térben várható a legnagyobb változás.

IMG_0765.JPG
6.
Tágas előszoba
Egy 27 m²-s kis lakás után, ahol jóformán egyetlen tér volt, és egy összevont konyha-előszobás után felemelő élmény, hogy elegáns, szép térbe lépünk. A mostanit is szerettük, de az új igazán nagyvonalú. 

IMG_7509.JPG
7. Kamra, külön WC
No komment. Azt gondolom, mindenki érti, miért fontos adottsáok. Bár az egyik korábbi cikk után már vitáztunk olvasóval arról, hogy városi lakásban luxus-e a kamra, de én szeretem ezt a luxust. Talán azért is, mert vidéki házban nőttem fel, ahol igazi éléskamránk volt. Jól esik látnom, hogy télire ott állnak szép sorban a lekvárjaim, a liszt, tészta, zöldségek, gyümölcsök és borok. Valahol fönt magasan az utazós bőröndök. Nekem az otthonhoz hozzátartozik a kamra-élmény. Boldog vagyok, hogy ezután nem kell nélkülöznöm. Ti hogy vagytok ezzel? Luxus? (Négyzetméter árban egész biztosan igen, de egyszer élünk!)

8. A kompromisszum.
Nos, ilyen jószerivel mindig van. Nálunk ez nem más, mint a fürdő. Aranyos, kedves, de a lakás aranyait tekintve nagyon kicsi. (Bár a mostani fürdőnknél még nagyobb is, ami csak-csak biztató, de erősen felveti a mosógép hol lesz? kérdést...).
Első lelkesedésünkben össze akartuk nyitni a fürdőt a korábbi étkezővel, úgy a hangulatos térelem mögé került volna a lábas kád (amit már beszereztem jó fél éve, bízván abban, hogy olyan lakásunk lesz, ahova lábas kád kell!), kellemes szófával, pipere asztallal, stb. szoba szerűen kialakítva. De letettünk erről, marad a kicsi fürdő, és a külön konyha, ebédlővel. Arra nagyobb szükségünk lesz. A rosszban a jó, hogy így is lehet kádunk.

IMG_0912.jpg
Ahogy már írtam, a néni főzésre is használta a fürdőt, egy-két tárgy árulkodik erről.

IMG_0914.jpg
És azért itt is vannak kedvenceink. Megtisztítva, felújítva gyönyörűek lesznek a mosdó melletti kellékek.

IMG_0917.jpg
IMG_0918.jpg
Innen indulunk. Közben készülnek a tervek, bekérünk árajánlatokat, lassan megkezdődnek az előkészületek!

                                                                                                                                         Babarczy Veronika

Fotó: Oláh Gergely Máté, Babarczy Veronika