balcon.jpg
Végre illatos, tavaszi napok köszöntöttek ránk, minden egy kis serénykedésre csábít, arra, hogy tevékenykedjünk egy kicsit a szabadban. Meg akkor is, ha ez a „szabad” csak egy kis terasz, erkély  vagy balkon. Biztosan te is szereted a szép, dús virágú, sűrűn benőtt balkonokat. Ha neked is van ilyen kis területed, miért ne termelhetnél ezen valami hasznosat?terrasse
A balkonkertész kihasználja a legkisebb helyet és lehetőséget arra, hogy a dekoratív virágok mellett (helyett) fűszernövényeket, zöldségeket termesszen, ezzel hozzájárul a család szükségleteinek kielégítéséhez, kapcsolatba kerül földdel, értelmesen tölti a szabadidejét, az új tapasztalatokkal közösséget talál, közösséget épít. Gondolj bele, balkonkertészként az önellátás egy pici szeletét már megoldhatod, ráadásul a saját magad által elültetett magokból, palántákból kikelt, az általad gondozott, szeretgetett növénykéről tudod, hogy vegyszermentes, teljesen friss, nincs csomagolva, tartósítva.

Tetszik az ötlet? Akkor nézzük mire lesz szükséged. Először is mérd föl, mennyi helyet szánsz első körben a haszonnövényeknek. Ha az elhatározás már megvan, kellenek: edények a növények számára – cserepek, balkonládák, nagy konténerek – és ha komolyan megy már a dolog, esetleg földdoboz is. Kell talaj, öntözni is kell majd, kell a tápanyag (lehetőleg természetes alapú pl. komposzt). Ha többféle növényt szeretnél kis helyen, szükséged lehet futtatórácsra, de erősebb madzagon is felfut a bab vagy a borsó. Nézzük ezeket a feltételeket egy kicsit részletesebben.

Az imént fölbukkant a földdoboz, földláda szó. Kérdés lehet sokakban, hogy mi is ez? 

Talaj
A földláda egy önmagát öntöző rendszer  és balkonkertészeknek kifejezetten ajánlható. Tartalmazza az általunk kiválasztott talajt, ez van a felső részben, amely a tartalék víztől elkülönülten található. A doboz tetejét le kell fedni, csak annyi hely marad szabadon, hogy a haszonnövény kibújhasson. Ezzel a kapálás, gyomlálás, és a locsolás kérdése is szinte önműködő. Persze a vizet időnként pótolni kell. A www.earthbox.com oldalon mindent megtalálsz erről a szerkezetről, a www.varositanya.hu oldal és Rosta Gábor azonos című könyve pedig részletesen leírja, hogyan készíthetsz földládát otthon.

Balkonkerted tervezésekor figyelembe kell venned, hogy a ládákban, konténerekben cseperedő növényeid csak annyi tápanyagot tudnak felvenni, amennyi a viszonylag kis termőterületen fellelhető, ezért általában nem elegendő, ha a kerti talajba ülteted el őket.  Sokkal jobb eredményt érhetsz el ha a talajt komposzttal és/vagy virágfölddel kevered, és a tápanyag-utánpótlást is jó, ha komposzttal, vagy más természetes anyaggal oldod meg. A zárt tér miatt a vízelvezetésről is neked kell gondoskodnod, ezért a láda, cserép, konténer aljára tégy kavicsot.

herbs
Mi legyen a cserépben?

Nem kell rögtön fölforgatnod mindent. Kezdd el egy-két edénnyel. A fűszernövények jellemzően elég béketűrőek, sikert hoznak. És milyen tökéletes élmény a saját bazsalikomoddal elkészített paradicsomos tészta, amire saját petrezselymet és snidlinget szórsz. Egy két tő paradicsompalánta nem nagy beruházás a piacon, a helyben termett gyümölcs íze pedig nagy élmény. Epret bármiben termeszthetsz, alkalmas termőtorony építésére is – kérj tövet a vidéki rokonoktól, vagy végy a piacon egyet-kettőt. Ha ezek a kezdeti lépések sikeresek voltak, haladhatsz tovább.

.
Gondolkodj térben! Kis alapterületen érdemes egy rendszert összeállítanod az alacsony termetű növényektől a futónövényekig. Elöl retek, utána a hagyma, a futónövények pedig hátul futtatórácsra, vagy szálakra futtathatók, mint a bab, uborka, borsó, de még a paradicsom egyes fajtái is alkalmasak a lugasos termesztésre. Úgy állítsd össze a társulást, hogy ne fogják el egymás elől az éltető napfényt. Falra akasztott tárolókban is termelhetsz kisebb dolgokat. Jó ha tudod, hogy melyik növény mennyire fény- és melegigényes, és a rendszeredet az adottságaidhoz igazíthatod. Ha térben tervezel, az esőerdőre hasonlít majd a balkonod, teraszod – minden szinten van valami hasznos.

Never Pay For Onions Again: Grow Them Indoors!  This page has all sorts of interesting ideas for growing plants indoors.Lássuk rendszerben, mely növények méltóak a balkonkertész figyelmére!
A fűszernövényekkel (pl. bazsalikom, snidling, kakukkfű, majoránna) kísérletezhetsz bátran, ezeken túl ajánlható a retek, hagyma, paradicsom, paprika, bab, borsó, salátafélék, uborka. Találj olyanokat, amelyekből már kis mennyiség is változatosságot jelent a konyhádban. Választott növényeid érése, fejlődése időben is eltérő, tervezhetsz másodvetést is (pl. retek után bab). Vannak növények, amelyek kedvelik egymás társaságát, pl. a hagyma, uborka, saláta, paradicsom. A borsó után pedig minden növény jól fejlődik. Nézz utána ezeknek az ismereteknek, de saját tapasztalatod is sokat segít majd balkonkertészeted fejlődésében!

Előfordulhat, hogy elsőre nem sikerül minden. A természet is próbálkozik, kísérletezik. Lehet, hogy a választott paradicsomfajtának nincs elég meleg az erkélyeden, próbálj ki más fajtát, vagy más növényt, például hagymát. Lehet, hogy más talaj kéne, ezzel is érdemes próbálkozni, utána olvasni, közösségben megbeszélni. Vagy jött egy kártevő, és lerágott mindent. Ez is előfordul, van, hogy nem tehetsz semmit. A kertészkedés munkálkodás, öröm, és persze vannak itt is kudarcok. De ne feledd – a növények csodákra képesek, kísérletezz bátran tovább!

Vannak azonban olyan helyek, főleg a nagyvárosokban, ahol senkit nem biztatnék balkonkertészkedésre, hiszen az ott jó, ahol tiszta a levegő, nincs rendszeres szmogriadó…. Tehát ipari telepek környékén, nagyvárosok belső kerületiben fogyasztásra szánt növények termesztése nem ajánlható jó szívvel.

Ha kedvet kaptál, érdemes hosszabb távon is végiggondolni a kertészkedést. A teljes rendszer kiépítése nem ér véget ott, hogy a növények megtalálták helyüket. Ennél tovább megy, például abban, hogy a megmaradt, leszáradt növényi részeket, konyhai hulladékot komposztáljuk, ezzel a tápanyagot állítunk elő az új növényi generációnak (és ezzel a hulladékunk mennyisége is csökken). Utánozzuk a természetes körforgást. Sőt, gyűjthetünk esővizet is, kis beruházással ez egy erkélyen is megoldható - ezzel a locsolást takarékosan és a lehető legjobb vízzel oldjuk meg.

Indításnak, biztatásnak, gondolatébresztőnek remélem ezt a cikket, röviden szól sok mindenről. Bízom benne, hogy sokan találtok benne hasznos ötleteket.

Kiss Renáta


Aki többet szeretne tudni a témáról, az interneten talál bőven anyagot, illetve a már említett Rosta Gábor: Városi tanya könyvét és a kapcsolódó honlapot is ajánlom. Az ő könyve segített rendszerbe szedni a gondolataimat. A balkonkertészetről a Csalán Egyesületnél is megjelent egy leporelló hasonló tartalommal.