kek ablak(1).jpg
Nyárról-nyárra jobban értjük a latin írók hőségről szóló leírásait (Közöny, Szerelem a kolera idején, stb.), amikor spaletták mögé szorulnak vissza feszült, frusztrált indulatok és szenvedélyek. Most nem csak attól folyik rólunk a víz, hogy annyira szemléletesek a leírások, az időjárásunk változása is biztosítja a szokatlanul nagy nyári hőségeket. (Romantikus hajlamú ismerőseimnek régóta tanácsolom, ne vásároljanak tetőteret, hiába a kék ég és tetők látványa, attól még kibírhatatlan lesz nyáridőben.)

pompei udvar.jpg
Éppen azokon a vidékeken alakultak ki kompenzáló lakberendezési szokások is - még a drága és cseppet sem környezetbarát légkondi előtti időkben -, ahol nagy meleggel kellett számolni.

A Mediterráneumban a római kortól jellemző a kerámia és csempe burkolat, amelyik minden évszakban a lehető legkellemesebb megoldást kínálta. Elsőként ott vannak mindjárt a vastag falak, de ez a magyar parasztháznál éppúgy megfigyelhető, mint délen. Lépjetek csak be ilyenkor nyáron egy régi vályog- vagy kőházba!

halak.jpg
Télen fűtésre, nyáron hűtésre használták a zseniális római találmányt, falba épített agyag csövekben keringették a meleg, avagy hideg vizet, az évszaknak megfelelően. (Ez a megoldás légkondicionálóként és padlófűtésként is kiváló volt, a csempével burkolt padló jó hőtartóképességgel adta át a meleget.) Az arab, a portugál, spanyol építészetben hasonlóan fontos szerep jut a kerámiának (mozaik!), csempének, kőnek.

spanyol ház.JPG
A magam részéről nagy kőburkolat párti vagyok, legyen az hagyományos járólap, vagy akár padlástégla. Óriási előnye a könnyebb tisztán tarthatóság mellett a hűvössége. És az, hogy nagy nyári melegekben hideg vízzel feltörölve kellemesen hűsíti a lakás levegőjét. (Nem mellesleg a padlófűtéshez is jól passzol, amit szintén nagyon jó fűtésmódnak tartok, ha lehetőség van a kialakítására.)

Többször írtunk már a növények hőszigetelő hatásáról. Az sem lehet véletlen, hogy délen ugyancsak számos olyan házat találni, amelyet vastagon befutottak a különböző növények. Nemcsak szép, de igen hasznos is.
Az árnyékolók szerepe sem elhanyagolható, amellett, hogy esztétikusak, szinte öltöztetik a házat. Mit nem adnék zsalugáteres ablakokért...

mallorca.jpg
A meleg érzet enyhítéséhez is segítségünkre lehet egy jó színválasztás. Figyeljük meg a kék és fehér görög házakat, a tengerkékre meszelt arab sikátorokat, a pasztell színek variálásából kialakított tradicionális provence-i házbelsőket. Ezen megoldások mindegyike a meleg érzet mérséklését hivatott szolgálni. Hogy hasznos-e? Egy érv, ami mellette szól, hogy évezredek kísérletezték ki a forró égövön ezeket a megoldásokat. Aki nem hiszi, próbálja ki!

kolostori.jpg
bald3.jpg kekben.jpg


Mindenkinek kívánok kellemes hűvös lakást vagy munkahelyet, hozzá jó feladatokat, eredményes lakásátalakítást, ha épp zajlik, majd jó nyaralást!

W_jennings_lrg.jpg

(Ez a fotó már szerepelt a blogon, de annyira tetszik, hogy újra beidéztem.)