A tél elmúltával ősi szabad ösztönökből kifolyólag takarítani kezdünk. Észrevettétek? Kitárjuk az ablakokat, rendezni kezdjük az ősszel félbehagyott lakásszépítési folyamatokat és körülöttünk, bennünk, bizsereg a világ  újjáéledésének öröme. 
Kiss Renáta, a Csalán Környezet- és Természetvédelmi Egyesület munkatársa jó kis zöldtakarítós összefoglalást ad, hogy túlbuzgó takaríthatnékunkat tudatos mederbe terelje.
 

Nagy varázslat volt annak idején számomra a nagytakarítás. Nagymamám konyhájában, szobájában előkerültek  a vitrinekben őrzött csecsebecsék – csészék, szobrocskák – és amíg a felnőttek takarítottak, mi gyerekek is közelebbről csodálhattuk, sőt meg is érinthettük ezeket a kincseket. Körülbelül ennyi maradt meg emlékeimben, az ablakmosás, a függönyök, kárpitok tisztítása, a nagy felfordulás nem.  

Aztán felnőttem – most már egészen más ez a tavaszi buli, van teendő bőven. Egy korábbi cikkemben a környezetbarát tisztítószerekről írtam sokat, szépen felsorolva a legfontosabbakat. Ezek ilyenkor sem hagyják cserben a tudatos háziasszonyt. A tavaszi nagytakarítás sok munka ugyan, mégis sok jó érzéssel tölt el bennünket, megtisztulás ez nemcsak a szobáknak, de kicsit a lelkünknek is. Hadd szolgáljak hát egy-két aktuális tippel, javaslattal a jó érzés érdekében.

Az ablaktisztítás a nagy kedvenc. Nem kell elhinnünk, hogy mindenféle csodaszerekre van szükségünk. Szükségünk van vízre (langyosra), törlőrongyra, környezetkímélő tisztítószerre (én vagy a Frosch általános tisztítóját használom, vagy Ahimsa mosogatószert, és ecetet), gumiszegélyes ablaktörlőre van szükségünk. Lemosom a keretet, aztán az üveget, majd leszárítom. A fényes, tiszta üveg érdekében ecetes vízzel átmosom és újságpapírral fényesítem (erre a célra napilapok a jók, a magazinok nem nagyon, a nyomdafesték is fényesít). Fontos még – szintén saját tapasztalat is – hogy sem esőben, sem erős napsütésben nem jó ablakot tisztítani. Esőben nem próbáltam, de a napos időben való mosás hátránya, hogy nagyon gyorsan szárad, ráég. Szóval az ideális a kellemesen meleg, de kissé felhős idő.

Függönyt is mosunk ilyenkor, így lesz teljes a kép. A tüllfüggönyöket finom mosószerrel mossuk itthon (folyékony szappan vagy sampon), a mozdulatok is finomak. A mi mosógépünkön van „kézi mosás” funkció, mosózsákban, ezen a programon elég jó az eredmény. A fehérítésre a szakirodalom a boraxot és esetleg a citromsavat ajánlja. A borax fertőtlenít is. Ha valaki keményíteni is szeretné, a környezetbarát megoldás a cukros víz.

A szőnyegeket télen a havon porolhattuk volna ki - biztosan voltak olyanok, akik nem mulasztották ezt el. Gyerekkoromban a húgommal örömmel vittük ki a hóra  a kisebb szőnyegeket, és vígan poroltuk – látványos volt a koszos csík a fehér havon.

De ha esetleg a tél lehetőségeit kihagytuk, tisztíthatjuk most is. Jó eredményt érhetünk el, ha gabonakeményítőt szórunk ki egyenletesen a  szőnyegre (ez megköti a koszt), állni hagyjuk 10-15 percig, majd alaposan kiporszívózzuk . Ha valamely oknál fogva szagtalanításra is szükség van, a szódabikarbóna lehet a jó megoldás, ez a rovarok ellen is hatásos. Szintén ki kell porszívózni.

Fémek tisztítása érdekes feladat, hiszen mindegyik más elbánást igényel. Itt is használhatjuk a szódabikarbónát, mosószódát, citromot, ecetet, lisztet, káposztalevelet (ón tárgyakra), és még biztosan vannak jó ötletek, bevált praktikák.

Az ezüstről „irodalmi” adataim vannak, szerintem a legérdekesebb amikor egy edényben vizet melegítünk, alufóliát teszünk bele és mosószódát, majd a tisztítandó ezüst tárgyat – a szennyeződés az alufólián csapódik ki. De az is jó, ha alumínium edényben mosószódával átforraljuk, vagy fogkrémmel is tisztíthatjuk.


A krómozott felületeket nedves (esetleg enyhén tisztítószeres) ruhával töröljük át, majd töröljük szárazra, hogy ne legyen foltos. A rozsdamentes acél citromlével, ecettel, almaecettel fényesíthető. A citromot a mosogatónál használom, miután kifaracsartam a levet, a „maradékkal” dörzsölöm át a mosogatót. Ezután vízzel öblítem, és szárazra törlöm. Tiszta és jó illatú lesz.
A tűzhelyre rakódott szennyeződéseket beszórjuk liszttel, aztán dörzsölgetjük  - kicsit gusztustalan kukacok lesznek, de lehoznak minden szennyeződést – karcolást nélkül.

A többi ötlettel a zöld háztartásért majd legközelebb. Addig is osszátok meg velünk saját tapasztalataitokat, például fémtisztítás ügyben.