Régóta meg-megpróbálkozom Lábass Endrétől írást kérni. Ő aztán ismerője a városnak, egészen a legmélyebb bugyrokig. Szeretem, ahogy az itteni, fővárosi utazásairól ír, a képzelet és a valóság érzékeny, elválaszthatatlan határain. Néha csak a szomszéd utca a téma, egy udvar, egy boltocska, máskor lomtalanítás.
Az alábbi történetét rendelkezésre bocsájtotta. Remélem, olvasván, ti is jót derültök. (Az illusztráció teljesen autentikus!)*
 

Nyulaskereszt

A Damjanich utcai lomtalanításon piramist találtam. Nem volt valami óriás, épp csak embermagasságú volt, és nem is én fedeztem fel elsőnek, álltak már körülötte páran. Hajolgattak, szedegettek, közben erről-arról beszéltek. Felhasított fotelben talált Napóleon-aranyakról. Egy egész katonaládányi megfeketült ezüstről is susognak, amit a Budai Vár új lakói közül nem ismert fel senki, úgyhogy egy kitelepített régi lakó kezdte a késeket a cekkerébe gyömöszölni, akkor viszont rávetődtek a többiek is, mint a madarak a morzsára, és a művelt régi lakónak megint csak három darab kanál és két kés maradt, nem lett villája.

Közelebb léptem, lehajoltam, a piramis egy régi cukorkakészítő kisiparos hagyatéka volt, Puljer Jakabé. Cukorkás- és bonbonoszacskók, reklámnyomatok, apró cetlik sokasága - egy árverő cég ma úgy mondaná, aprónyomtatványok, szemetenként száz forint a kikiáltási ár.

ÁLLJ ! EGYETLEN CSÓKOT SEM FAN - TAI LEHELETILLATOSITÓ CUKORKA NÉLKÜL !

A környéken fontos lehetett egykor a puszilkodás, mert a Rottenbiller utcában meg csókokat gyűjtött valaki - egy csupaszív ember -, folyóiratokból kivágott csókokat, de aztán a gyűjteményét is kivágták egy lomtalanításkor a gonoszak. A legszebb csókot hazavittem. A Bolond április című magyar film egy kockáján az ifjú Mensáros puszilja a szép szőke Krencsei Mariannt.

Mellettem egy férfi nézegeti igen közelről, figyelmesen a kupacot - rövidlátó, ráadásul apró dolgokat keres, bélyegeket gyűjt, felbélyegzett leveleket, képeslapokat. Nem tulajdonít jelentőséget a régi cukorkászacskóknak:

"Puljer Törv. Véd. EUCALIN svéd gyógybonbon különlegesség Minősége és hatása páratlan; PULJER VITAMINOS TÁP KARAMELL Gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt nélkülözhetetlen tápértéket nyújt; KOTRÓ Nyálkaoldó cukorka Télen jó - nyáron jó - mindig jó; FLORIDA üdítő cukorka Sporthoz, kirándulásra, útra, színházba nélkülözhetetlen; Puljer féle ESZKIMÓ cukorka Hűsítő cukorka; TABATEX szeletke Dohányzóknak jó szolgálatot tesz. Dohányzás után kellemes egészséges szájízt ad; INFLUMENT cukorka köhögés és rekedtség ellen Influenzás időkben nélkülözhetetlen!; Nincs jobb a TEDDY-PERLEN cukorkánál, mely a dohányzásról leszoktatja!"



Ezután találtam a fő darabot - a nyulaskeresztes párt megőrült volna érte. H. Walter berlini csokinyúltípusainak ajánlónyomtatványa ez, barnával nyomtatva, precíz adatokkal, barnainges, nyakkendős, buggyos nadrágú hitlerjugend csokinyuszik ábráival. A 35 grammos kis birodalmi nyuszi - aki a Nr. 8872. számot viseli, 1,50 birodalmi márkába került -, az ijesztő, 200 grammos harmonikázó nyúl 4,50 birodalmi márkát kóstált, de ott voltak sorban a munkásnyulak és az egyszerű kis barnaingesek egész tornasora. A nyúlportrék hasonlítottak gyermekkori bélyeggyűjteményem germán arcéleihez. Idealizált nyúlprofilok.

A cukorkakészító-mester a Magyar Királyi Rendőrség szaklapjában is hirdetett, egy hasábon 25 milliméter nagyságban, alkalmanként 8 pengőért, összesen tizenkét alkalommal jelent meg a világlapban 96 pengőért a KOTRÓ NYÁLKAOLDÓ CUKORKA hirdetése a daliás rendőrök örömére.

"Budapest, 1943. január 15.
Tekintetes Magyar Rendőr kiadóhivatalának
Budapest,
Andrássy út 23.

Múlt évben hirdettem t. lapjukban a Kotró-nyálkaoldó cukorkámat és átadtam Önöknek a szükséges klisét.
Arravaló tekintettel, hogy a hirdetés már régen befejeződött, úgy tisztelettel kérem, hogy nekem a klisét okvetlenül visszaküldeni sziveskedjenek.

Teljes tisztelettel
Puljer Jakab cukorkakészítő"

(Lábass Endre, Vándorparadicsom, Osiris, 2004. részlet)



*Fotó: Oláh Gergely Máté