Amikor nemrégiben kályha témában írtam cikkeket (itt és itt) még nagyon esélyesnek tűnt, hogy cserépkályhával fűtjük majd be a lakásunkat télire.
Azóta alaposan tájékozódtunk a kérdésben és sajnos meg kell válnunk tőle.



Sőt, úgy fest, ebben a lakásban semmilyen más szép kályhánk sem lesz.
Amikor végighallgattam a kályhásokat a lehetséges változatokról, igencsak beletették a bogarat a fülembe. Például mostantól el tudnék képzelni egy cserépkandallót, ami hatalmas tereket bír nagyon hatékonyan fűteni, soha nem kell újrarakatni, és fantasztikus a hőtartó képessége. A súlya is kevesebb a cserépkályháénál. És a cserepe megválasztható. A hagyományos kandallóról viszont megtudtam, hogy szép ugyan, nagyon szép, de abszolút nem praktikus.

Visszatérve, ahogy már írtam, újra kéne rakatni a kályhánkat sok pénzért, és egyszerűen nem éri meg elköltenünk erre 150-200 ezer forintot, ha csak néhány évre tervezünk itt maradni. Márpedig így tervezzük – nagyon optimistán, simán kihagyva az aktuális lakáspiaci körülményeket az álmodozásból.

Így tehát marad a bontás. És azt hiszem, nem kell magyaráznom: ez rémhír.
Lelkileg ugyan felkészültünk, de nehogy azt higgyétek, onnantól már egyszerű a dolog. Az a mester, aki profin elbontja a kályhát, nem szállítja el a sittet. Nem is szervezi meg. Aki megszervezi, nagyon sokat kér érte. És így tovább, még sokféle variáció.

Szerencsére kiderült, hogy a mi jó barátunk és mesteremberünk, aki 2 hét alatt levezényelte a felújítást nálunk anno, foglalkozik kályhabontással is, de eleinte várni kellett, mert nagyon sok munkája volt.
Most pedig, mire sorra kerültünk volna, sajnos hátfájás terítette le őt, így megint várnunk kell.

Amikor a szomszédok azt kérdezgették a beköltözéskor, mikor lesz kész a a lakás, annyit mondtam, karácsonykor. Mostanára kicsit elbizonytalanodtam.
Képek helyett így csak a hírt közlöm, hogy mi rajta vagyunk! A jól beígért fotók a nappaliról ezért még egy darabig késnek.

És íme, a bűnös, aki miatt mindezt a próbát még ki kell állni!