A fűtés nem pusztán a melegről szól, amire a korábbi, szintén a témában írt cikk már utalt. A tűz iránti ősi szenvedélyünk valóban egyidős lehet magával az emberiséggel. Olyasmi, amit Kipling ír a Dzsungel könyvében: az ember megszerezte és megszelidítette a tüzet, onnantól ura lett a vadonnak. 
Ezzel együtt mára a tűznek, tüzelésnek sok olyan velejárója van, amit többen nem szeretnének beengedni a lakásukba. Elszoktunk az eredeti megoldásoktól.

Egyik élményem az a francia kastély, ahol a kandalló okádta a füstöt, amikor begyújtottunk és ezt ott mindenki normálisnak találta, csak én aggódtam, reggel fölébredünk-e még. No, a kényesebb ízlésűeknek találták ki a radiátort, ami praktikus, és akár még impozáns is bír lenni.

Azért egy viktoriánus stílusú vagy retró radiátort a legtöbben elviselnénk, nem? 

Anélkül, hogy különösebben ajánlgatnék bármilyen fűtésmódot, gondoltam, kalandozzunk a különböző megoldásokat szemlélve, pusztán a szemgyönyörködtető formák miatt. Aztán kinek mi tetszik, azt választja - és ami a pénztárcából kifér.

Viszont izgalmas – és ez a mostani válogatás legfőbb célja –, a funkcionális tárgyból hogyan lehet olyasmit kihozni, ami az adott enteriőr része lesz, igényessé, érdekessé, egyedivé téve azt. (Sőt, néha nem is könnyű kitalálni, melyik lehet a fűtőtest...)

 


 



A meleg meghatározóan fontos érzet ahhoz, hogy valahol jól vagy kevésbé otthonosan érezzük magunkat. (lásd korábbi cikkünk)
A szállodákban például egy kicsit magasabb a hőmérséklet a bárban, mint a szobákban, kitaláljátok, hogy miért, ugye?

Az átlagos otthonban nyilván az a cél, hogy mindenütt kellemes legyen a hőmérséklet. Kultúránként változik, mennyire fűtenek télen. Meglepő módon a mediterrán országokban kevésbé, nálunk sokkal jobban. Arrafelé mintha úgy gondolnák, úgysem tart sokáig a tél...

Persze akárhogy is, nem mindegy, mibe kerül. Mára elérhetővé váltak olyan technikák, fűtőalkalmatosságok, amelyek igen takarékossá, és legfőképpen környezetbaráttá teszik a fűtést, a jó hír pedig az, hogy nem is rondák.





Ha választhatnék, maradnék a jó öreg öntöttvas radiátoroknál, az sem baj, ha viktoriánus stílusú...! Régi bérházak központi fűtései sok helyütt még ilyenek és nem lepne meg, ha roncstelepekre is került volna belőlük szép számmal. Pedig egy jó központi fűtés ezekkel csodákra képes, fantasztikus a hőtartó képességük. És még csak nem is csúnyák, pl. matt szürkére vagy feketére festve.


De ha valóban választani lehetne, akkor egy gyönyörű cserépkályhára esne a szavazatom, szép tűzszerszámokkal a nappaliban, mondjuk egy pelletkazánnal beerősítve a rendszer, hogy a lakás/ház többi része is kellemesen meleg legyen. Ja, és úgy 70 cm-esek volnának a falak, hogy ne az utcát fűtsük.
Ha választhatnék...

Babarczy Veronika