Az Első blogbejegyzésem alcímet adta a cikkének Rácz Nóra ruha- és kerttervező, aki mostantól egy izgalmas és egyben nagyon gyakorlatias sorozattal jelentkezik a blogon.



Még mindig furcsa elképzelnem, hogy ismeretlenül írjuk magunkat egymásnak, olvasunk egymásról, még akkor is, ha mostanra már jó néhány érdekes és inspiráló bejegyzést olvastam magam is. Ezért egyelőre úgy gondoltam, hogy a lányomnak írom a megosztandó gondolataimat kertről, természetről, örömről és felelősségről.

„Levelek Rozinak”

Tudod már régóta, hogy szerintem az egyik legjobb dolog a világon hegyeken járni és messze nézni, meg a Napot kergetni, hogy honnan is látjuk jobban, ha itt már lement, de amott meg még fent van. Még jobb, amikor langyos a talaj, és mezítláb mehetünk, és néha leülünk vagy elheveredünk a füvön, vagy egy jó fa tövében...
 




És amikor otthon – szerencsés városi lévén – a kertünkben vagy a teraszon ültetek, gazolok, vagy csak vagyok, akkor ezt az élményt próbálom előidézni, tudat alatt is.
Azt az élményt, ami szabadságot, békét és valami nagyon kerek érzést jelent, az oly  gyakran emlegetett kapcsolatot a természettel, belehelyezkedést az EGÉSZbe.
Hidd el, ezeket nem lehet elégszer nagyon fontosnak nevezni, és olyan, amit egyenként,
tudatosan tisztáznunk kell magunkban fizikai és szellemi szinten is. Egy vagy sok növény nevelgetése egy teljes kerek rendszer, így aki egyszer ráérez az ízére, nem is tud többé meglenni, ’boldogulni’ nélküle.



Az élmény szempontjából mind közül legizgalmasabbak szerintem azok a növények, amik ehetőek, ’szüretelhetőek’, akár kerted van, vagy csak egy naposabb ablakod, balkon, terasz mind-mind egy kis oázis lehet, egy kis külön világ, ha ügyes vagy.
Zöldség vagy fűszernövények, gyümölcsök is szóba jöhetnek kis helyen is. Ezeket én szívesen kombinálom dísznövényekkel, sok a jó, egymást segítő társítás, ami látványban sokkal izgalmasabb, mint egy kizárólag zöldséges ágyás vagy láda, stb. Egy saját nevelésű és frissen szedett salátával nem versenyezhet semmilyen vásárolt verzió, hát még ha ezt meg is osztjuk barátainkkal egy jó kis vacsorán, így bezsebelhetjük a garantáltan elismerő pillantásokat és hümmögéseket, amelyekkel a folyton rászoruló önbizalmunkat is erősítgetjük, a nap végére szerető és gondoskodó lénnyé válunk, egy cudar nap után is! És tényleg!

Rózám! Bár első nekifutásra az ablakod felvirágoztatása és fenntartása (!) a kezdeti lendület ellenére rövid úton kudarcba fulladt, fontos, hogy újra megpróbáld, mert majdnem mindent érdemes újrakezdeni.
A kertészkedést feltétlenül.
Éppen ezért egy őszi összeállítást terveztem neked salátákkal, ehető virágokkal és fűszernövényekkel, sok szeretettel. A salátát magról, a virágokat és fűszereket palántáról – mert nem cél hogy nehéz legyen, és az azonnali szépség öröme meghálálja az igyekezeted! Idén az ősz különösen szép volt eddig, és a bölcsek szerint, – nem a meteorológusokra gondolok – az október is gyönyörű lesz. Tehát minden amellett szól, hogy még most is érdemes belevágnunk!

Hétfőn nem mindig könnyű, de a kedd már sokkal jobb nap arra, hogy nekikezdjünk valami újnak. Szóval kedden megyünk és veszünk egy, esetleg két új ládát is a régi mellé, mert nagyon optimisták vagyunk; palántákat, citromfüvet, mentát, ibolyát többet is, krizantémot, kis virágút, és sarkantyúkát, abból is inkább kettőt-hármat, mert nagyon-nagyon szép. Ezek mind ehetőek, és virágságuk belopja a Napot is a tányérunkba, onnan meg mindjárt a testünkbe!

Még épp az utolsó pillanatban vagyunk, hogy magot ültessünk, így két kedvenc salátánkkal is teszünk egy kísérletet, rucolát (magyarul borsmustár, ami a pitypang nemesített változata) és madárbegyet vetünk! Kb. két hét míg kicsírázik, a madársalátát 4-5 levelesen szedhetjük is. Sőt, ha a fagyok elől takarjuk szalmával, avarral vagy fóliával, akkor egész télen szedhető! Vagyis ha jó időnk lesz és öntözöd is, pont egy hónap múlva csapunk egy jó kis kerti tüzezést, ahol feltálalhatjuk a saját csodasalátánkat!
Mit szólsz?