halo1_filt_ajto_nincs.jpg

A feladat: egy színész házaspár és kamaszlányuk házának berendezése. Szolidabb anyagi lehetőségek, sok könyv, 2 próbaszoba, és egy külön birodalom kialakítása volt a feladat a kamasz számára. 
Néhány fal nem bontható, pl. a jelenlegi nappali és háló közötti fal a kéményekkel, vagy a nappaliban levő pillér, ami külön funkciót kapott. 

fszt_szines_alaprajz_felirattal.jpg

A házba lépve erőteljes antré a borvörös fal, art deco konzolasztallal, jobbra tükrös szekrénnyel, bárszekrénnyel. Szemben a nappali, balra az előszoba található, ahonnan a vendég wc, a mosókonyhán keresztül a kamra és a garázs nyílik. (Utóbbi nem szerencsés adottság, de ezen nem lehetett változtatni.) A nappali fala lágy szürkés kék. Balra a kis fapolcok levelek, kulcsok lerakására szolgálnak. A szűk tér nem enged meg mást.

nappali9_filt.jpg
A nappali színei és hangulata visszafogottabb. Ide ikea fotelek és kanapé került, némelyik kicsit megbolondítva, patchwork kárpittal. A rengeteg könyvet asztalos által készített könyvespolc fogadja be. Egy kis kandalló is része ennek. Ugyan nem igazán hangsúlyosan, de a polcon kapott helyet a TV, amit a család olyan nagyon gyakran nem használ. (A térben álló lámpa miatt padlókonnektort is beépítettem a nappaliba.)

nappali4.jpg

Így fest a tér a konyha felől. A bal oldalon zene-sarok kapott helyet. A jobb oldalon a garázshoz vezető ajtót nehéz, vastag kék virágos függöny takarja.
A konyhapult belső falára csempe helyett üveg került.

nappali7.jpg

Maga a konyha is a nappali terének része. Mivel a szülők  nagy vendégségeket rendeznek, kihasználják a tágas konyhát, és a hozzá tartozó kinyitható étkezőasztalt. A szükséges plusz székek, az alagsori tárolóban vannak. A falra borzasztóan elegáns matt ezüst csempét szántam, ez a 3D terveken kevésbé jön ki, mint szeretném.

Ilyen az eredeti:

konyha_1.jpg 

A gránit hatású pult eleganciát kölcsönöz az egyébként egyszerű ikea szekrényeknek.
A sarokban álló redőnyös szekrény ügyesen elrejti a konyhai gépeket, konnektorokat. A natúr fapolcra, ami picit ellensúlyozza a ridegebb, kimért felületeket, fűszerek, szép eszközök, képek kerülnek majd.

konyha.jpg
A nappali akár össze is nyitható a dolgozóval. Amikor az apa otthon szöveget tanul, szabadon járkálhat a földszinti tágas térben. Ha pedig elvonulna, becsukja a fakazettás harmonika ajtót.

nappali10.jpg

Az eredeti alaprajzot és a falnézeteket is érdemes megnézegetni.
Felhívom a figyelmet a térben álló pillér felhasználására, erre szintén nagyon büszke vagyok. A látszólag mihaszna, ugyanakkor eltávolíthatatlan pillér új funkciót kapott: életterébe, egyszerre pad és hirdetőoszlop, ami igencsak passzol egy előadó művészettel foglalkozó pár életébe. 

Praktikus volt, hogy a földszinten kapjon helyet a szülői háló. Ugyan a fürdőszoba a hálószoba része, de az éjszaka érkező családtag a kis vendégzuhanyzóban is tisztálkodhat, hogy ne zavarja a másikat. A hálószoba képviseli a megengedhető mértékű luxust a házaspár életében.

A hatalmas tároló gardróbok rendjét a finom kis pipereasztal töri meg. A mosdók a napi reggeli, esti rutint, a térbe állított kád a relaxálós kikapcsolódást szolgálja.

halo1_filt_ajto_nincs.jpg

halo_pipere_asztal.jpg

A patchwork bohémsága itt is visszaköszön: az ágyvég és a roló ilyen módon kapott egyedi mintát. 

halo_agy.jpg

Az aránylag kis alapterületű mosdó terét a hatalmas tükör és a vízszintes kék csíkok hivatottak optilailag megnövelni. 

halo_wc.jpg

Az alaprajz és a falnézetek mutatják a további részleteket. A cél az volt, hogy a tágas tér otthonos, pihenésre alkalmas, mégis praktikus intim lakrésszé legyen.

Az emelet a kamaszlány birodalma. A mama próbaszobája és egy nagy gardrób kapott még fönt helyet, a lépcsőtől balra. Az anyai próbaszobát fal helyett üvegajtó és egy ablak választja el a lépcsőháztól.

emelet_alaprjaz_ok.jpg 
A lányszoba egy független kis birodalom, amiben a dolgozó/háló, a fürdőszoba és a wc kapott helyet. Egy kisebb szekrény áll a sarokban, a ruhák nagy része a lépcsőházi gardróbba került.

emelet_persp_7_filter.jpg

A színválasztás és a hangulat az 50-es évek Amerikáját idézi, a berendezés pedig az ifjú tulajdonos érdeklődését mutatja.

emelet_persp_4_filter.jpg

A paravánnak tűnő, régi újságokkal tapétázott fal mögött van a beépített kád, és a mosdópult, balra nyílik a wc. A mosdó franciás stílusban leplezetlenül az enteriőr része.

emelet_persp_2.jpg

Érdemes rápillantani itt is a korábbi alaprajzra, falnézetekre. 

 

szöveg és 3D tervek: Babarczy Veronika