Amikor kimondjuk azt a szót, hogy vidéki ház, sokunk fejében maga a tökéletesség jelenik meg képekben: rurális, gyönyörű táj övezte álomház, szépen megöregedett tárgyakkal, enteriőr részletekkel – az egészet körüllengi a világtól elvonulás pihentető csendje és nyugalma.


Ez a svéd otthon, amelyről a Rue magazinban találtam egy rövid ismertetést, némiképp rácáfol a fentiekre. Ugyan gyönyörű környezetben, a svéd Gotland szigeten található, de az 1771-ben épült ház enteriőrjét egészen más eszközökkel teremtették meg, mint az ilyen környezetben megszokott. Erőlködés nélkül sikerült mégis megteremteni egy olyan új hangulatot – az eredeti építészeti értékeket megőrizve –, amely a házat csak még elegánsabbá teszi, és illeszkedik a tulajdonosok feltehetően modern életszemléletéhez.

1.jpg

A helyiségeket elnézegetve nagyszerű példái a régi és az új találkozásának. Mértékletes, letisztult és mindenféle tervezői bravúrtól mentes tér. Maga a nyugalom és béke.

2.jpg

A kandallót nézve az első pillanatban nehéz eldönteni, hogy időben hol is vagyunk, annyira kortalanul elegáns az összhatás.

3.jpg

A konyhánál egyértelműen funkcionális megoldást választottak. Minden elrejthető, de, amikor használatban van, akkor egy munkatérré változik, amit nem próbáltak takargatni.

4.jpg
Itt az anyagok használata az, ami következetes a ház felé. 

5.jpg
6.jpg

A fürdőszoba a visszafogottságával, a hálószoba pedig az irigylésre méltóan nagyvonalú térkezelésével vívja ki a csodálatot. A hálószoba vakolása külön figyelmet érdemel.

10.jpg
11.jpg

Figyeljétek csak a tükröt! A régi házakban gyakran különleges építészeti élmény a helységek egymásutáni sora.
Irigylem a reggeleket ebben a fürdőszobában!

13.jpg
...És a vendégeknek sem lehet nagyon mostoha sorsa.

9.jpg
A kedvencem pedig ez a lépcső.
Csodálatosan oldották meg/mentették meg, az egyik legszebb, amit valaha láttam. Igazán kár, hogy nincsenek fotók a ház kezdeti állapotairól. Ha valaki találna ilyenet, feltétlenül szóljon!

Babarczy Veronika

8.jpg
7.jpg
Eredeti cikk: Ruemag.com