Vakalapot félre, kényes, de fontos témák következnek! Az altesti higiéniáról, a wc, bidé és a vizelde (piszoár) használatról elenyésző mennyiségű cikk áll rendelkezésre magyarul. Ezekből az derül ki, hogy egyelőre az elterjedésük a háztartásokban korlátozott, különösen a piszoáré.

5.jpg

A legnagyobb érv ellenük valószínűleg nem az igény, hanem a hely hiánya, és nyilván a kiépítéssel járó plusz költség is a kisebb ellenállás felé viszi az építkezőt/lakásfelújítót. Ezt saját tapasztalatból is tudom. Korábbi lakásunkban mi is kiépítettük a hideg és meleg vizet a wc-hez, de a bidézuhany már nem került föl...

Vizelde otthon

Egy hazai fórumbeszélgetésből az derül ki, hogy semmi szükség rá, a férfiak üljenek a wc-n! 
A köztudatban a vizelde a nyilvános wc-hez kapcsolódik, és valószínűleg csak kevesekben fogalmazódik meg, hogy otthonra is hasznos volna, különösen, ha a nemi arányok is ezt indokolják. Nyomós érvként szól mellette, a legtöbb háziasszony kénytelen szembesülni azzal, hogy a férfiak wc használata a legtöbb esetben hagy maga után kívánniavalót (forrás: Szép Házak). 

1.jpg
Egy színvonalasabb (külhoni) fórumon a fentinél alaposabban járják körbe a témát, ami csak megerősíti, hogy merjünk bátran ellene menni a konvencióknak, ha tényleg ez az otthoni igény. Kényelmesebb használatot és könnyebb tisztántartást biztosít. Gyönyörű megoldásokban pedig nincs hiány!

Bidé, higiéniai zuhany, wc 2in1

A higiéniát illetően a bidéhasználat talán egy fokkal jobban érdekelheti a nőket, de sok családban teljesen általános a használata, nemtől függetlenül. 

A kis helyigényű változat a bidés wc. A használata ugyan nem a legpraktikusabb a nők esetében – a mosakadáshoz 180 fokban el kell fordulni –, de, ha másra nincs lehetőség, ez is egy jó megoldás.

bides_wc1.jpg

Szintén helyhiányra találták ki a higiéniai zuhanyt, ami egy kisebb sugarú és méretű tusoló fej. Előnye, hogy helyváltoztatás nélkül alkalmazható. A reklámfotókon gyakran a wc mögé kerül, de sokkal praktikusabb balra elhelyezni – persze, ha van erre mód, és a használója jobb kezes.

Jóval kényelmesebb megoldás, ellenben nagyobb helyigényű, a hagyományos wc-bidé kombó. Igaz, gyártanak már helytakarákos "összenőtt" változatot, de, ha valóban kényelmes megoldást keresünk, maradjunk a hagyományosnál.
A stílust illetően mindenféle hjellegű fürdőhöz megtalálni a megfelelőt, a klasszikustól a minimalistáig. És valljuk be, egyik szebb, mint a másik. 

Ezeket a szanitereket már nem kell rejtegetni! Nem csoda, hogy egyre több tervező, köztük a magyar Csap Viktor is, egyenesen üveg mögött állítja, hogy megcsodálhassuk őket.

wc.JPG

 

Kortárs wc használat

A fura szóösszetételt arra a szemléletmódra találtam ki, ami egyre meghatározóbb az intim helyiségről való gondolkodásban és a tervezésben. Ha már ilyen kényes témákat tekintettünk át, érdemes egy újfajta tendenciát is megismerni a wc használatot illetően. Egyre többen javasolják, hogy az ülő helyzetről érdemes áttérni vagy inkább visszatérni a guggolásra, és ennek megfelelően tervezik a wc-ket. A magyarázat: a biológiai felépítésünknél fogva ebben a helyzetben természetesebb és könnyebb az ürítés. A francia és japán wc-k, amelyek egyre népszerűbbek, mindig is ezt a trendet képviselték.

Nyilván még igen hosszú idő lesz, hogy egyáltalán néhányan beengedjenek ilyen trendeket a lakásukba. Mindenesetre jó tudni azokról az innovatív talámányokról, amelyek egyre teljesebben – esetenként még környezettudatos szemlélettel is, gondolok a kézmosóval kombinált wc-re, piszoárra – szolgálják a testi egészséget.

Babarczy Veronika  
képek: Nem Art Decor/Pinterest