Amikor lakásfelújítás előtt állunk, talán az a legnagyobb nehézség, hogy a lehetőségek rendkívül gazdag tárházából mit válasszunk ki magunknak. Szerencsére és többnyire nagyon jól tudjuk, hogy mit kedvelünk, milyen terekben érezzük igazán otthonosan magunkat, és milyen színeket nézegetünk szívesen, akár hosszú időn keresztül is. Ez azért fontos szempont, mert érdemes úgy kialakítani a leendó otthonunkat, hogy időtálló legyen, és ne a múló divat pillanatnyi szeszélye szerinti – ami az ésszerűség és környezettudatosság miatt egyformán fontos.

Ez a pár részes mini sorozat inkább azoknak szól, akik picikét elbizonytalanodtak a lehetőségek végtelennek tűnő sorát látva. Egy kis összefoglalást akar nyújtani, és segíteni kíván, hogy az elakadás gyötrően bizonytalan helyzeteiből kimozdítson. Valamerre.

Kád vagy zuhanyzó?

Erre a kérdéskörre nem térek ki hosszabban. Leginkább a személyes ízlés, a fizikai lehetőségek és az élethelyzet dönti el. Mindkettő gyönyörű megoldásokat jelenthet. Mindkettőre látunk majd remek példákat.

11.jpg

12.jpg

Csemperajongóként külön kis sorozatot is szenteltem ennek a csodálatos anyagnak, amely több ezer éve jelen van a lakberendezésben (Csempészek #1, #2#3, #4). Zseniálisan sokféle, gazdagon variálható, megunhatatlan. Mivel a cikkeken túl egy önálló Nem Art Decor Pinterest album is rendelkezésre áll, éppen csak néhányat mutatok. Szándékosan a szokatlanabbak és meglepőek közül. 

 

Miért csempe?

Az erősebb használatnak kitett fürdőben – ahol jellemzőek a nagy esti pancsolások gyerkekkel vagy nem velük – szempont lehet a könnyen tisztítható és tisztán tartható fürdőszoba. Itt érdemes a praktikus hidegburkolatot választani. Sokan pusztán azért is maradnak emellett, mert egyszerűen ezt szokták meg és nem akarnak kísérletezni új anyagokkal. Ami nem baj!

 

  • Fehér fürdő csipetnyi egyedivel

Ahogy a wc-k esetében, így a fürdőszobánál is a fehér dominál, hisz a tisztaság színe. Azért is gyakran esik rá a választás, mert a kicsi helyiségeket optikailag növelni akarjuk vele. Utóbbira nem csak a fehér szín alkalmas, de most nézzünk klasszikus példákat, amelyeket a legszívesebben választunk mindmáig, és ízlelgessük azt is, hogy miért szépek a kedvesen egyedi megoldásaikkal.

Ezekben a fürdőkben a nagy burkolt felületek jellemzőek, tehát, ahol víz érheti a falat, oda csempe került. Mégsem unalmasak! A falfestéssel, a burkolat igényes megválasztásával, a pult anyaga és a csempe szép párosításával teremtenek egyedi hangulatot. Ezekben a klasszikusnak mondható terekben az a jó, hogy nem fogjuk megunni őket 2 év múlva. Egy pici frissítéssel igény szerint megújíthatók, és megint hosszú időt szolgálnak majd.

  • A kevés csempe is szép csempe

A hidegburkolatot többen ridegnek tartják, ezért született az a megoldás, hogy csak az éppen szükséges felületekre kerül belőle. Általában a zuhnyazó és a kád körüli részek, valamint a mosdó fölötti felület. Gyerekes családoknál ez inkább a kamaszkortól felfelé lehet jó megoldás.

 

  • Újra hódít a terrazzo

A szintén ősrégi anyagot mi leginkább a szocialista ízlés szerinti maradványokból ismerjük, és persze itt-ott felbukkannak a háború előttről művészi szintű megoldások is.

Most merőben új megjelenést kapott ez az anyag, és gyönyörű megoldásokat alkotnak vele. Arra érdemes figyelni, hogy ebből az anyagból azért a jóval kevesebb a több, érdemes óvatosan adagolni.

Babarczy Veronika