4.jpg

Vannak esetek, amikor mindenki nagyon lelkes, a megrendelő, a tervező, aztán mégsem jön össze semmi úgy, ahogy elterveztük, a felújítás nem valósul meg. Ettől a feladat végig izgalmas és ugyanolyan szellemi kihívás, mintha megépült volna. Persze közben szerencsére nem tudjuk, hogy végződik majd...

Egy ilyen munkánkat mutatom be a következőkben. Lakásfelújítás megtervezésére szólt a felkérés. A történetben az a jó csavar, hogy végül aztán mégis megújult az ingatlan, de már új tulajdonos irányításával, időközben ugyanis renoválás helyett eladták. Az új tulajdonossal is konzultáltunk, néhány ötletünk be is épült, de az egész lakást illetően teljesen más eredmény született, mint, amit mi vizionáltunk róla. Éppen ettől lett még érdekesebb a folyamat.

Adott egy szép polgári lakás, gyönyörű fényviszonyokkal, klasszikus elrendezéssel, mígnem a lakás egy részét leválasztják az 50-es években. Ezt leginkább az egyik szép, tágas szoba sínylette meg, aminek a megmaradt részét konyhává alakították, és persze az alapterület egy részének elveszítése.

eredeti.jpg

A tervezési felkérés arra szólt, hogy decens fiatal pár számára alakítsunk ki modern, de a klasszikus épület korát is megidéző, elegáns beltereket.

Szokás szerint több tucat alaprajzi vázlatot készítettünk Hülber Attilával (megkíméllek benneteket a részletes bemutatástól), végül kikötöttünk az alábbi változatnál. A bejárattól balra előszoba, gardrób, közlekedő egység kapott helyet, vendég wc-vel, a korábbi folyosót pedig konyhává alakítottuk (volna – de ezt nem teszem hozzá mindig). A hálósszoba és fürdő egy abszolút privát szféra lett. A nappalit viszont megnyitottuk, hogy a belépőt egy impozáns térélmény fogadja, amire eleve alkalmas az alaprajz (a bontandó falakat pirossal jelöltük).

vegleges.JPG

Az eredeti berendezést meglehetősen mély tónusokban képzeltem el, mivel a csodálatos fényviszonyok ezt lehetővé tették volna, csak később kezdett el kivilágosodni a tér. Inspirált, hogy valaha ez egy művészházaspár lakása volt, így hangulatában ez köszönt vissza az első montázsról.

buday_anett_lakas_barokk_zold.jpg

A későbbi változatok azonban jóval visszafogottabbak lettek, illetve közelebb álltak az általános ízléshez és ahhoz a befektetői szándékhoz, hogy a lakás igény esetén könnyen kiadható legyen. 
 

1. Vendégek és térhasználat

Egy fiatal párnál, akik rendszeresen fogadnak vendégeket, nagy hangsúlyt kap mindaz, ami a lakás névjegye: az előszoba, a vendég wc, a konyha és az étkező kialakítása, valamint a nappali, ahol hosszú estéken át beszélgetnek.

Az előszoba és a konyha komoly evolúción ment át. Nem pusztán az alaprajzot, a stílust illetően is. Az első moodboardok így néztek ki: 

 

konyha.jpg

Voltak olyan terveink is – lévén legfelső emelet –, hogy világító ablakot nyitunk a lichthofra, amit kifestünk és növényekkel dekorálunk. (A béna kilógó bútor alább, jobb oldalon természetesen csak jelzésrtékű, egy gázstrang eltakarására kellett oda kitalálnunk beépítést.) Végül, nagy sajnálattal, mindezt elvetettük, és jócskán egyszerűsödött a terv. Főleg az ablakokat bántuk.

 

konyha_1.JPG

 

vegyes_otletek.jpg

 

Az előszobát idővel egy nagy tükörre minimalizáltuk és a hozzá tartozó gardróbra, a konyha pedig igen impozáns, eltakarható térelemmé alakult, ahol a bal oldalt (ahova korábban ablakot akartunk) teljes egészében szekrények adják, elrejtve benne a strang, gázóra, kazán hűtő, sütő és a konyhafelszerelés nagy része, 3.60 m-ig beépítve, a jobb oldalra pedig csak alsó szekrények kerültek. 

fotó: itt és itt

2. Nem mellékesen

Ezek az elegáns wc-k kiinduló pontul szolgáltak a tervezéshez, és ez alapján gyönyörű szanitereket vadásztunk, amelyek szerencsére már elérhetők a magyar piacon is.

vendeg_wc.jpg

3. Nappali és konyha egysége

Tudtuk, hogy nem lesz nagy konyhahasználat, de a végleges változat akkor is megállta volna a helyét, ha később ez változik. Mivel a lakás szerkezete adta a  nagyvonalú nyitást, a nappalit mindenképpen ehhez a előszoba-konyha egységhez akartuk hozzá nyitni, ami az utóbbinak kifejezetten jót tett volna.

buday5b_harmadik_emelet_-7286.jpg

A berendezést illetően itt, ugyan kortárs megfogalmazásban, de maradt a színpadias megjelenés, gazdag függönyözéssel, könyvszekrénnyel, puha szőnyeggel. Az étkező sarok is ide került, a nappali bal sarkába, a konyhához közel.

Egy pillanatra felmerült, hogy modernebb vonalúra vegyük, erre készült sötét és világos változat is.

nappali_kortars_vilagos.jpg

 

nappali_egyszeru_sotet.jpg 

Míg végül visszatértünk az erőteljesebb megjelenéshez. Néhány meghatározó sötétkék darab megmaradt, de összességében világos térben. A festett fal (=tapétával) fontos és hangsúlyos szerepet kapott. Volt egy olyan elképzelés is, hogy bukolikus budai szüreti jelenetet festetünk a falra, az 1890-es évek hangulatában.

nappali_kicsi.jpg

 

4. Hálószoba és privát fürdő

A szoba hosszanti formája miatt nem tudtunk volna szépen az ajtónyitás tengelyébe elhelyezni egy kényelmes franciaágyat, ezért úgy döntöttünk, hogy térbe kerül. Ide is készült moodboard sötétebb palettában is, de szintén a világosabb lett a befutó. Az ágy mögött pedig helyet kaptak a beépített szekrények és a fürdő.

Ez az álom ezúttal nem valósult meg, de már maga a megtervezés is jó kihívs volt, és meggyőződésünk, hogy nem elvesztegetett idő. A következő részben megismerhetitek a megvalósult lakást is, amint a tulajdonos beenged minket. 

Babarczy Veronika