13.jpg

Az ünnepek előtt megszaporodnak a női magazinokban és lakberendezési lapokban a szebbnél szebb fotókat felvonultató ünnepi terítési javaslatok. Mindig szívesen nézegetem őket, de egy idő után rájövök, hogy ha ilyet szeretnék, ahhoz le kellene cserélnem a teljes étkészletet. Hogyan varázsoljuk mégis ünnepivé a terítéket, ha komolyabb beruházásra nem tudunk vállalkozni?

Abban bizonyára egyet tudtok velem érteni, hogy a szép terítés része az ünnepnek. Akkor a legkönnyebb a dolgunk, ha valóban van egy teljes ünnepi étkészletünk. Porcelán tányérok, csillogó evőeszközök (esetleg a dédnagymama ezüstétkészlete), damaszt szalvéta, ezüst gyertyatartó.

Azonban egyszerűbb étkészlettel is tudunk csodát tenni, lássuk csak hogyan!

A látvány kialakítása nem is a terítéssel, hanem az előkészítéssel kezdődik. Az asztalterítő alá érdemes még egy réteget tenni, így nem fog koppanni a tányér és a pohár, és ez a finom hatás máris emeli a színvonalat! Ha a poharak és evőeszközök nem foltosak, opálosak, akkor már a második lépést is megtettük a szép látvány felé. Egy nedves konyharuhával érdemes őket áttörölni a terítés előtt. (Ha mégis meglenne a családi ezüst, akkor persze ennél speciálisabb kezelésre van szükség…)

A tányéralátét nagyon szépen „öltözteti” a terítéket. Ebből ünnepi változatot beszerezni könnyebb és olcsóbb, mint egy egész étkészletet megvenni. Az utóbbi időben arany vagy ezüstszínű alátéteket is lehet kapni, amelyek ugyanezt a funkciót töltik be és fényes karimát rajzolnak a tányérok alá.

A másik praktikus kiegészítő a szalvéta. Színe, mérete, anyaga és elhelyezése mind-mind hozzá tud tenni az ünnepi terítékhez. Ilyen alkalomra érdemes a szokásosnál többet áldozni rá. Fontos szempont azonban, hogy a teríték, az alátét és a szalvéta színben harmonizáljanak egymással! Az ünnep kiemelt színei a bordó, a piros, arany, ezüst, fehér, esetleg a zöld, de ezen túlmenően a színválasztás teljesen egyéni ízlés kérdése. Őszintén szólva, nem vagyok oda a hóember és angyalkamintás szalvétákért, sokkal jobban értékelem az egyszínűeket, amelyekből szerencsére többféle méretet is lehet már kapni. A szalvéta hajtogatása, beállítása egy külön bejegyzést is megérdemelne, erre máskor még visszatérek. A legegyszerűbb változat, ha két szárnyát befelé hajtjuk, és laza kúpot formálunk belőle – álló alakja miatt ezzel nagyon látványos eredményt fogunk elérni. De hagyhatjuk fekve a tányér mellett, és dekorálhatjuk egy-egy apró karácsonyfadísszel vagy fenyőággal, borostyánlevéllel. A régi figurális karácsonyfadíszek átvehetik az „ültetőkártya” szerepét is, ha nagyjából egyforma méretűek vagy stílusúak.

A karácsonyi asztal legfontosabb dísze természetesen a gyertya. A fény minden ünnepi asztalhoz hozzátartozik, de Karácsony este ennek különös jelentősége van. Az étkezőasztal se maradjon ki a fényárból! És bár erre a területre is betört a led égő, ami sok szempontból praktikus, számomra az igazi gyertya vagy mécses szebb hangulatot eredményez. Bevallom, én előszeretettel teszem oda az adventi koszorút is, hiszen a legritkább esetben égnek le rajta teljesen a gyertyák és a dec. 24. valójában még a várakozás ideje. De ha ekkora helyünk nincs az asztalon, vagy a koszorú már kicsit viseletes, akkor inkább csoportban vagy sorban elhelyezve tegyük fel a gyertyáinkat. Tehetjük üvegpohárba, abban esetleg vízbe, ami még fokozza a csillogó hatását. Persze ha van hozzá egy szép álló magas vagy többkaros gyertyatartónk, az lesz az igazi! Csak vigyázzunk, hová csöppen róla viasz…

Ezt követően pedig szabadjára engedhetjük a fantáziánkat, hogy még mivel dekoráljuk az asztalt. Érdemes előre felmérni, mennyi helyünk lesz, hogy a tálaláskor se legyen semmi útban. Egy-egy toboz, nyersen vagy arannyal lefújva, egy sor borostyánlevél, fagyöngy, fenyőág, piros bogyós ágacska, apró karácsonyfadíszek fűzérbe fűzve, egy girland, aranyszínű papírból hajtogatott csillagok elszórva mind-mind szép kiegészítői lehetnek az asztalnak. Ha előre tervezünk, nem lesz ördöngösség beszerezni vagy előkészíteni őket. A kevesebb néha több, és ezeket mind csak egyszínű terítőre javasolnám.

Az asztalra is elmondható, ami a ruházkodásunkra: ha ünnepi díszt öltünk, másként érezzük magunkat és kicsit másként is viselkedünk. A szép terítés lélekemelő tud lenni és ajándék mindenki számára, aki az asztalunkhoz ül, legyen az családtag vagy vendég. Legyen szép Karácsonyotok!

Haáz Andrea


fotó: Marie Claire, Pinterest