Számomra az egyik legszebb utca a városban. Ugyan nincs jó állapotban, sőt, jelenleg a lehető legrosszabbul fest, de még pusztuló állapotában is szép múltat idéz ez a mesés hangulatú, macskaköves kis utca, amely a Margit hídtól nem messze, a Török utcából a Vérhalom utcához kapaszkodik fel, a Rózsadomb oldalában. 

82423_1.jpg

1913.jpg

Az alábbi csodálatos archív fotókat a Fortepan oldalán találtam, a fenti képet pedig a Rózsadomb anno facebook csoportban.

Az egykor Tabánt idéző kis utca mára sajnos önmaga árnyéka csak. A macskaköves út a bokatörés veszélyével fenyeget, a házak többsége pusztul. Az újonnan (és többnyire a 80-90-es években) építettek pedig fittyet hányva az utca eredeti jellegére, óriási építészeti katyvaszt mutatnak, egy-két ház kivételével. 

53621.jpg

A megmenthető épületek közül egy szép kis parasztházat nemrégiben lebontottak, hogy a helyére egy abszolút ide nem illő új kerüljön.

gulbaba_utca_ff_-4608.jpg

Egy másikat pedig épp módszeresen hagynak lepusztulni, hisz a telek sokat ér, jó pénzért értékesíteni lehet majd, hogy ide is valami szép modern darab épülhessen... Nyilván, ha a műemléképületetek felújítását anyagilag is támogatná az állam, a tulajdonosok nagyobb kedvvel tartanák meg és szívesebben is költetnének rájuk.

Szerencsére szép és igényes felújításra is találunk példát a Gül baba utcában. Ezek a házak nem hivalkodók, nem lógnak ki, nem akarnak többnek, nagyobbnak látszani, mint amit az őket körülvevő környezet megenged.

gulbaba_utca_ff_-4624.jpg

gulbaba_utca_ff_-4621.jpg

Vajon a többi épületnek mi lesz a sorsa, sikerül-e valamelyest egységesíteni az utcaképet, vagy további építészeti önmegvalósítások készülnek majd? Talán a Gül baba türbe éppen zajló felújítása jótékony hatással lesz minderre, a hírek szerint ugyanis a környező utcákat is rendbe hozzák majd. Kíváncsian és némi aggodalommal várjuk...

Babarczy Veronika
fotó: Oláh Gergely Máté

 Az alábbi fotót egy kedves olvasó, Békési Attila küldte. A kép nagy eséllyel 1950 után készült, a fotó hátulján: Gül Baba utca és 'H. I.-né' szerepel (talán Kálmán Kata monogramja, aki Hevesy Ivánné volt).
Köszönjük szépen!

gul_1950.JPG