Most, hogy ismét megszépült a blogunk, és lett egy Átváltoztattuk menüpontunk, ide gyűlnek a beszámolók az eddigi kisebb-nagyobb munkáinkról.
Egy konyha újjászületése az egyik, ahol élmény lett a mosogatás, és ezért a tulajdonosa igazán hálás.
A lakásfelújításról nagyon határozott elképzeléseik voltak a tulajdonosoknak, tudták, hogy milyen stílust, milyen színeket, mely bútorokat és burkolatokat szeretnék, tulajdonképpen nem sok segítségre volt szükségük. A konyha elrendezéséről voltak kérdéseik.
Mivel a nappalit és a konyhát elválasztó, elhúzható üvegajtót sem az előző, sem a mostani tulajdonos nem használta, a felújításkor úgy döntöttek, hogy az adott nyílást még inkább kinyitják azzal, hogy megszüntetik a tolóajtót.
Az eredeti elrendezés:
Nézzük lépésről-lépésre! A konyhai munkapultot teljesen átszerveztük. Az említett ominózus változások egyike a konyhának ezen a pontján történt: az ablak elé került a mosogató. Az eredeti elrendezés ilyen volt:
A sütő helyére a hűtőt tették, a korábbi főzőlap pedig kikerült a bal sarokból – a fenti fotón növények közé rejtve. Így a hűtőből kiszedett alapanyagok azonnal mehetnek a mosogatóba, vagy a munkapultra az előkészítéshez.
A sorban a következő pultelem a tűzhely, ami a régi mosogató helyén van, alatta a mosogatógéppel. Mivel az étkezőasztalról főleg erre a pultszakaszra hozzák be a leszedett asztalneműt, innen praktikus és könnyű bepakolni a gépet egy jobbkezesnek.
A korábbi tulajdonosok által nagyon praktikusan kialakított lehajtható pultrész megmaradt. A kis fülkébe került a kazán, amit jelenleg reluxa helyett függöny takar, a hűtő helyén most sütő van.
A korábbi asztal helyett a munka- és reggelizőpult praktikusabban használja ki a rendelkezésre álló helyet, és a sarokba még egy tároló és könyvespolc került, ahol a háziasszony a szakácskönyveit tartja.
A konyha és nappali összenyitása egy olyan család esetében, akik szeretnek főzni és gyakran látják vendégül a barátaikat, nagyon praktikus megoldás. Még akkor is, ha a szagelszívásra egyelőre nincs olyan megoldás, ami valóban tökéletes volna. Nagyanyáink receptje szerint ecetet kell forralni a főzés után, ez semlegesíti a szagokat. A receptet mindenesetre szintén ajánlottam, hátha...