A nyár hozott egy nagyobb lendületet, a lakásunk lassan elkészül, lassan helyükre kerülnek a dolgok.

konyvesszekreny_nad_-8075.jpg
Ismét sok mindentől megváltunk, más tárgyaknak pedig megtaláltuk a helyét. A fiókos szekrény elkészülte például maga után vonta, hogy rengeteg mindent rendszereztünk, átnéztünk, csoportosítottunk, feliratoztunk és kiszórtunk. Felidézhettem gyerekkorom egyik kedvenc elfoglaltságát, Anyám varrósdobozának a rendszerezését, amit megunhatatlanul sokszor megcsináltam. Most módom volt átválogatni nem csak a gombokat, hanem a szögeket, csavarokat, minden szerszámot és apró tárgyat a lakásban. Maga a fiókos szekrény is több teli fiók vegyes tartalommal érkezett hozzánk, mégpedig egy rokonlélek gyűjtőtől, aki mérnökember lévén gyönyörű kis rendszereket alkotott a tárgyainak. Mindezeket értelmeznünk kellett a magunk számára, és megválni azoktól, amiket még csak nem is ismerünk. Elekromérnök barátunknál hasznos helyük lesz.

Bevallom, nem gondoltam, hogy ez a fiókokba pakolás is ilyen nagy munka lesz. Most viszont egyszer s mindenkorra olyan rend lett, hogy ez életünk végéig is kitarthat, akár a szögkészleteink!
Itt muszáj megjegyeznem, hogy ha az embernek van egy jól átlátható rendszere, akkor nem vesz újra és újra ugyanolyan szögeket (=bármit a háztartásba), mert könnyűszerrel megtalálja a meglevőket. Nálunk mindeddig helyhiány volt, és „tetrace” rendszerek, amiben azért nem mindig könnyű követni a tárgyak sorsát.
Ha valakinek netán kétségei lettek volna, hogy 64 fiókot vajon meg tudunk-e tölteni, ezúton jelzem, a szekrény nagy része már tele van. És valami fenomenális csak odalépni, és bármit előszedni 1 perc alatt. Nem a kamrában megmozgatni 5 réteget egy szerszámért, vagy már az elején feladni a kibányászást. Ilyenkor mindig rájövök, amit biztosan ti is megfigyeltetek, annyi tárgyat használunk, amihez könnyen hozzáférünk. A többi elfelejthető.

Apropó kamra, elindítottuk az asztalos munkákat is, ami ezt a kicsi helyiséget alapjaiban reformálja meg. A mennyezetig lesznek polcai, amire minden elfér, ami élelmiszer és egyéb tárolással kapcsolatos. Az asztalos munkák a fürdőt, a konyhát, az előszobát is érintik, amiről majd beszámolunk.

Miközben telnek meg a fiókok, a nappaliba beköltözött egy újabb bútordarab, a kis könyves szekrény. A lemezeknek kerestünk egy egyszerű, régies szekrényt, ezt találtuk a Jófogáson (ha valakit érdekel, van még egy ugyanilyen szekrényke, Kecskeméten). A lemezeken túl a gyakran forgatott könyveink és a fényképezőgép gyűjteményünk is helyet kapott benne.

Mindezzel sikerült ismét jó pár tételt kihúzni a listán! Persze a maradékkal lesz még munka, de biztatásképpen már most is irtó jó ránézni mindarra, ami elkészült.

Nektek is van valamilyen rendszeretek? És koccintotok az apróbb sikerekre is? Reméljük igen! Ha nem, fogadjatok el egy jó tanácsot: vezessétek be. Jót tesz az embernek, ha nem mindig csak a baromi nagy teljesítményekig kell hajtania, hanem a köztes kicsiknek is örülhet.

Babarczy Veronika
fotó: Oláh Gergely Máté

konyvesszekreny_nad_-8070.jpg