Talán ilyen hosszú szünet még nem volt a blog történetében. De ennek nyomós oka volt. Elmesélem.

Talán észrevettétek, hogy cikkek némiképp ritkultak egy ideje, de azért igyekeztünk tartani a frontot. Viszont év végére olyan feladat adódott, ami rendesen igénybe vette a kapacitásokat. 
A történet ott kezdődik, hogy 2013-ban beiratkoztam lakberendező képzésre a Junior Art-ba. Azt már tudjátok, hogy korábban ékszerésznek tanultam, és annak idején elindultam a művészeti tanulmányok rögös útvesztőin.
Szerintem rosszul választottam, belsőépítésznek kellett volna menni.

school2.jpg
Ez a vonat elment, de néhány éve újra elkezdtem lehetőségeket keresni. Milánó, London és a MOME számomra megfizethetetlenül drága képzései helyett – amikről miután gondosan tájékozódtam, fájó szívvel lemondtam – a KREA és a Junior Art maradt az a két hazai lehetőség, ami munka mellett belefér, elismert és megfizethető.
Utóbbi mellett döntöttem, mert itt a művészeti tárgyak mellett műszaki ismeretek is helyet kapnak.

Felnőttképzés, tehát nem nappali tagozatos iskola intenzitásával tanulunk, de gyakorlatias és inspiráló. Én szeretem. Tudom, hogy néhányan lenézik az efféle iskolákat – olvastam már blogon ilyet – de én hasznosnak találom. (Nem esti suli, csak éjszakázós:)
Mindaddig nem akartam beszámolni erről, amíg nincsenek olyan eredmények, amelyeket már szívesen megmutatok. Az idei első félév lakberendezési vizsgafeladata ilyen. Ez volt az, ami különösen lekötötte a figyelmemet az elmúlt néhány hétben. A rajzokat kézzel vagy géppel lehetett elkészíteni. Én az utóbbit választottam, ehhez hipergyorsan meg kellett tanulni 3D-ben tervezni. Mindjárt látjátok, hol tartok...

A feladat röviden: ugyanazt a teret három különböző családmodellnek/karakternek kellett berendezni. Egy lakás alsó szintjét kellett kitalálni. Eredetileg itt előszoba, kamra, WC, lépcsőfeljáró volt kialakítva a tér többi része befejezetlen. Falakat lehetett mozgatni, de voltak kötöttségek, pl. a kéménypillér a tér közepén, a nyílászárók helye, mérete.

Nézzük az első modellt! 

orvos_moodboard.jpg

Az első lakást egy középkorú, felső középosztály béli orvos házaspár számára alakítottam ki, akik rendszeresen adnak reprezentatív vacsorákat szakmabelieknek, barátoknak, konferenciavendégeknek, stb. Az életformájuk igényli a kamrát, a komolyabb konyhát, egy étkezőt és a nappalit, ahol elidőzhetnek a vendégekkel. A mindennapokban pedig pihenésre, kikapcsolódásra alkalmas. Ún. moodboard is készült a berendezés hangulatáról (fent). 

Íme az 1. alaprajz (a képek nagy méretben kinyithatók, katt: jobb alsó sarok): 

orvos_szines_alaprajz_felirat.jpg

Egyedül ebben a térben maradt meg az eredeti kamra, és WC. A korábban zárt lépcsőfeljárót megnyitottam az előszoba felé. Beosztásában meglehetősen hagyományos a tér, előszobával, kamrával, tágas konyhával és az egyik oldalán zárt nappalival.
Az anyaghasználatot, bútorozást illetően inkább visszafogott, de igényes. Nézzük a részleteket. Az előszobából üveg tolóajtón egy kis részlet már sejthető a nappaliból...

orvos_eloszoba_vilagos.jpg

... és a konyhából.

orvos_eloszoba_jo_v.jpg

A nappalit és az étkezőt egy bárszekrény választja el, amely a kanapé felől polcként használható. A lakás egyetlen hivalkodóbb darabja a kristálycsillár. A klasszikus hangulat a "megrendelő kérésére" nem régimódi, nehéz bútorokat jelent, inkább a nemes anyagok használatában, színekben, hangulatban köszön vissza. 

A könyvszekrény mögötti falra az előszobai tapéta inverze került. (A könyvek elvileg változatosak:)

orvos_nappali2_v_vilagos.jpg

A konyhafal (lent) faburkolatot kapott, a kőburkolat achát. Az beépített alsó szekrényeken az étkező bútor rózsafája köszön vissza.

orvos_konyha_hangulat_jo_v_volagos.jpg

A falnézetek szintén jól érzékeltetik a teret. Étkező és nappali oldalnézetben:

orvos_f1_nappali_v_vilagos.jpg

A konyha és nappali nézete:

orvos_f2_konyha_nappali_v_vilagos.jpg

Előszoba és konyha:

orvos_f3_eloszoba_konyha_v_vilagos.jpg

Végül a nappali  a konyha, a WC és a kamra bejáratával:

orvos_f4_v_vilagos.jpg

Hamarosan beszámolok a másik két térről is. És ígérem, legközelebb majd rendesen felkapcsolom a villanyt!

(A 3D tervezés témához még annyit tennék hozzá, hogy akkor igazán szép, ha az ember megtalálja a saját stílusát, ami nem a steril gépi, hanem valami mívesebb, művészibb megjelenés. Nekem is ez a célom, de idő, idő és türelem. Olyan, mint a hímzés, aprólékos, hosszadalmas, és sokszor kell végigcsinálni.)

Babarczy Veronika

 

Az alaprajz másik két változata: a művészek lakása, és a fiatal brókeré