Ne dolgozz sokat, inkább okosan!
Egészen kis területen is lehet rendkívül intenzíven zöldségeket termelni, ha a kertész előre átgondolja, milyen növényeket érdemes egymás mellé ültetni, és azok milyen időeltolással követhetik egymást. Nálunk nagyon bevált a saláta-fokhagyma-paprika kombináció, melyet már évek óta sikeresen alkalmazunk. Egy alig 10 m²(!) terület viszonylag kevés munkával megtermi a család éves fejes saláta, fokhagyma és friss paprika szükségletét. 
A módszer rendkívül egyszerű, bárki kipróbálhatja, és a siker garantált, ha az alábbiak szerint jár el. 

Sala¦ütapala¦ünta.JPG

Augusztus végén, szeptember elején a felásott kert egyik napos csücskébe elvetjük a salátamagot. Ez lehet az előző évben felmagzott salátánk magja, vagy vásárolt is. Fontos, hogy a magot közvetlenül az ágyás felületére szórjuk, gereblyézzük bele, majd rendszeresen locsoljuk, hogy folyamatosan nedves legyen. Ne vessük sűrűre, hogy szebben fejlődjön, és ne vessünk sokat, mert nagyon kiadós. Az így gondozott növény november elején már eléri azt a nagyságot, hogy ki lehet palántálni.

Köztudott, hogy a fokhagyma szagát a meztelen csigák nem kedvelik, ezért célszerű a szétpalántázott őszi fejes saláták sorai közé beültetni az őszi fejes fokhagyma sorát. Az időpont egybeeshet a saláta szétpalántázásával. A fokhagyma beültetése egy növénytársítási példa, amikor is a cél a kártevő (meztelen csiga) távol tartása a védendő növénytől (saláta).

Az esetleges kudarc elkerülése végett érdemes tisztázni, mit jelent a saláta és a fokhagyma esetében az „őszi fejes” és a „tavaszi fejes” fogalma. Az elnevezések az ültetés időpontjára utalnak, de vigyázzunk: ezek külön növényfajtákat is jelentenek. Az őszi fejes saláta bírja a téli fagyot, míg a tavaszi a tél során elfagyna. Viszont, ha az őszi fejes salátát tavasszal ültetnénk el, gyorsan felmagozna, szára hamarosan fás lenne és elveszítené élvezeti értékét.

A november elején szétpalántázott őszi fejes saláta még a nagy hideg beállta előtt megerősödik annyira, hogy ellenáll a téli fagynak. Levelei legtöbbször lefagynak ugyan, de a gyökerei életben maradnak a földben. Tavasszal aztán megerősödnek és gyorsan növekedésnek indulnak. Az idei tél olyannyira enyhe volt, hogy nem is fagytak le a salátalevelek. A fokhagyma novemberi ültetés esetén tavasszal bújik ki, ami idén már február elején megtörtént, szintén a korai tavasznak köszönhetően. Így létrejön a növényágyásunk, ahol egy-egy sor saláta és fokhagyma szabályosan váltják egymást.

P4051291.JPG
Érdemes megfigyelni, hogy az ágyásban kétféle salátafajta van: zöld, és barnás levelű.
A barna saláta, régi magyar fajta. A napfényt jobban magába szívja, ezáltal a nagy teleket is jól bírja. Továbbá hosszabb ideig friss marad és lassabban vénül el. Ezt a saláta fajtát még a nagyszüleimtől kaptuk, amit évről évre tovább szaporítunk. Az ágyás szélén a normál zöld színű, piacokról is ismert fajta látható.

DSCF1961.JPG
Ügyeljünk rá, hogy a saláta rendkívül vízigényes növény, fontos, hogy rendszeresen locsoljuk, mert csak akkor kapunk igazán zsenge fejeket. Az idei tavasz nemcsak jóval melegebb az átlagosnál, de sajnos csapadékban jóval szegényebb. Mi ezt úgy orvosoljuk, hogy rendszeresen locsolunk az esővíz tartályunkban felfogott lágy csapadékvízzel.

DSCF1960.JPG
Az első fej salátánk április elejére még éppen hogy fejesedésnek indult, de már nem tudtunk ellenállni a zsenge levelek csábításának.

DSCF1967.JPG
Az alábbi fotó azt az állapotot rögzítette, amikor április elején a saláta fejesedésnek indul. Ez nagyjából május elejéig tart, ezalatt a család folyamatosan elfogyasztja a finom zsenge salátát.

DSCF1975.JPG

Így lehetőség nyílik a terület újbóli hasznosítására. A fagyosszentek után (május 12-14.) a saláta helyére paprika palántákat ültetünk, ami már a harmadik fajta növény ugyanabban az ágyásban. A paprika estében szintén a fokhagyma gondoskodik a kártevőket távol tartásáról. Hogy a megfelelő palánta időben rendelkezésre álljon, már februárban elvetettük a paprika magokat egy normál virágládába – bármely gazdaboltban beszerezhető –, amelyet palánta földdel töltöttünk meg. A palántaneveléshez nem kell üvegház, semmi speciális dolog, elég a lakásunk egy napos ablaka.

Paprika_pala¦ünta.JPG
A kipalántázott paprika a saláta talaján gyorsan növekedésnek indul. Június végére, mire a tövek bokrosodni kezdenek az őszi fejes fokhagyma már beérik és kiszedhető. Az így szabaddá vált ágyásban új tér nyílik a paprika számára, szabadon bokrosodhat, és az őszi fagyokig bőségesen terem biztosítva a család friss paprika szükségletét.

Amennyiben még nem készült fel a tavaszra, vagy nem jutott ideje a palánták nevelésére, akkor sincs semmi veszve. Javasolom, hogy látogasson el a legközelebbi piacra, ahol pár száz forintért még beszerezheti az idei szezonra tervezett palántákat!


Kovács Mihály
fotó: a Szerző