A fa hulladékból készült komposzt részletes leírása után íme egy kis képes beszámoló a "kollégákról".


A komposzt szétbontása közben számomra a legérdekesebb az volt, hogy láthattam azt a sokszínűséget, mi minden játszik közre abban, hogy a fából humusz képződhessen. És ha jobban belegondolunk, ezek nélkül az apró kis szervezetek nélkül nekünk nem lenne humuszunk, ami azt jelentené, hogy nem lenne táplálékunk sem.

Ennyi pajort egy helyen még soha nem láttam, mint a mi biokomposztunkban. Bár alaposan felforgattuk a komposzt szétbontásával az otthonukat, de törekedtünk arra, hogy a testi épségüket megőrizzük.

WP_000013.jpg


A pajorok nagy számban előfordultak a félkész humuszban, ezeket gondosan visszaszórtuk az újonnan induló halomba.


WP_000040.jpg


A giliszta is otthonosan mozgott a komposztban. Olyan gyorsan mozgott ide-oda, hogy szinte képtelen voltam lefotózni.

WP_000090.jpg


A szarvasbogarak előszeretettel laknak korhadó fák között, mi pedig gondosan ügyeltünk rá, hogy ezeket a szép rovarokat megóvjuk.

WP_000075.jpg


A korhadó fán látható fehér foltok azok a gombák, amik szintén fontos szerepet játszanak a lebontásban. 
Minden féle faszerkezet legnagyobb ellensége a farontó féreg. Amint ezek a férgek megjelennek a fában, járatokat fúrnak benne és elgyengítik a fa szerkezetét. Nem csoda, hogy ezek ellen fakonzerváló szerekkel védekeznek. Az élő fákba is be tudják magukat fúrni és nem ritkán ez okozza a fa pusztulását. A mi esetünkben viszont örvendetes, hogy találkoztunk vele.

WP_000078.jpg


Rengeteg mikroorganizmus dolgozik még egy fa komposztban, és fontos látni, hogy milyen szépen épül fel a biológiai körforgás, ami a biodiverzitás alapját jelenti.

Kovács Mihály