unnamed (3).jpg
Szeretjük otthonainkban a levegős tereket, ámde – főleg így télen – jól jön egy kuckó, ahova behúzódhatunk, egy meleg sarok, ahol magunkra húzva a kockás plédet, levendulás forró csokit kortyolgathatunk. 
Ez a kuckó lehet maga a kanapénk a nappaliban, ha eleve nem sok helyünk van a tágas elrendezésre.  

norvég 2.jpg

Ha több helyünk van, a vendégfogadó ülőgarnitúrától elkülönülve rakhatunk egy fotelt, ami ha stílusában, a kárpit mintájában, színében is eltér a kanapétól, még jobban kihangsúlyozza, hogy az ott egy kis sziget.  

norvég 4.jpg

Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy megadatott egy ablakmélyedés, még hangulatosabb lehet ott elhelyezni fotelt, vagy beépíthetünk egy kis párnázott padot. 

unnamed (5).jpg

svéd 5.jpg

A skandináv országokból szemezgetünk. Foglaljuk össze mit is jelent a skandináv stílus, és talán ebből körvonalazódik, miért szeretjük ezt olyan sokan, és miért kézenfekvő, hogy elsőként itt nézünk körül.
Mind a látványos formatervezés világához, mind a hétköznapibb, otthonos kialakításhoz nagyon jó érzékük van az északiaknak, talán mert ott még inkább fontos, hogy a zord télből igazán kellemes miliőbe térhessenek haza. Nézzük az egyes elemeket. 

farkas jeges.jpg

Fény: nagy ablakok engedik be az ott eleve rövidebb nappalok adta fényt, és a ritka napsütést. Fehér falak segítik az egész lakásban, a terekben szétáradni. Szinte csillog, tükröződik a falakon, a sok fehér bútoron, és a gyakran fehérre pácolt hajópadlón.  

finn 1.jpg

Színek: finom, pasztell árnyalatok, az alap fehér mellett barnák, szürkék, pasztell kékek, merészebb zöldek, fekete kiegészítők. 

unnamed (4).jpg

unnamed (2).jpg

svéd 1.jpg

svéd 3.jpg

Formák: lágy, kerek vonalvezetésű bútorok, ergonomikus formák és organikus anyaghasználat – neves designerek világszerte elterjedt bútorai. Például az utolsó fotón látható Egg chair, amely a dán tervező, Arne Jacobsen ikonikus darabja. További olvasnivaló: itt.

dán 2.jpg

Funkcionalitás: minden berendezési elemnek feladata van, egyszerre praktikus és esztétikus minden, zsúfoltságnak nyoma sincs, a levegős elrendezés alapvető. A fények, színek, formák összhangja eredményezi a légies, letisztult, könnyed stílust.

dán 3.jpg

Bár vannak eltérések országonként, a felsorolt alapvetések mindenhol működnek.
Néhány apró jellegzetesség, szubjektív megfigyelés alapján: 

svédek: kiemelten sok fehér, harmonikus vegyítése a különböző stílusú bútoroknak, lágyabb és szögletes vonalak egy térben. 

svéd 4.jpg

norvégok: szőrök, rusztikus, kezeletlen fa kiegészítő bútorok, több sötét, meleg szín, rénszarvas és kockás motívum, kevesebb formatervezett, inkább klasszikus, vagy elegánsabb vonalvezetés.

norvég 1.jpg

finnek: a vidékies, rusztikus a főbb irány, kockás, mintás kárpitok bátrabb használata, kezeletlen fa, formatervezett bútorok is, erőteljesebb, mélyebb színek.  

finn 2.jpg

dánok: design - a nagy tervezők munkái, formái megjelennek, letisztult stílus, barna és szürke árnyalatok, kezelt fa használata.

dán 1.jpg

Mint láthatjuk, vannak eltérések országonként, de a felsorolt alapvetések mindenhol működnek, és olyan egységet alkotnak, ami nagyon is felismerhető stílust formál, és amely a világ bármely pontján megállja a helyét.

                                                                                                                                                Szalontai Judit

fotó:
pinterest
http://www.alvhemmakleri.se/
http://bobedre.dk/
http://www.stadshem.se/
http://www.kotijakeittio.fi/
http://norskeinteriorblogger.no/