Du-Bois-Sinon-Rien_galerie_principal.jpg
Hú de veszélyes mondat!
Ezzel gyakorlatilag eldől, hogy az otthon lommá vált, elunt tárgyakkal kívánod magad körülvenni arra az időre, miközben pihensz. Kár, hogy nem tanítanak egy kis környezetpszichológiát az iskolában, hogy egy cseppet tudatosabban kezeljük a kérdést, mi mindennel is vesszük körül magunkat.

Ambiance-de-peche-aux-abords-du-cabanon_w641h478.jpg
Ha már megadatott az a csuda jó dolog az életedben, hogy van egy nyaralód/lakókocsid/kabinod/présházad, vagyis egy helyed, ahova elutazhatsz, hogy kikapcsolódj, hogy lazulj, ne pakold tele ócskaságokkal. Inkább takarítsd ki, és legyen üres, még azzal is jobban jársz.

chambre-cabanon_w641h478.jpg

Mert a pihenéshez alapvetően az szükséges, hogy jól érezd magad ott, ahol vagy. És feltételezem, hogy ehhez nem a leselejtezett cuccaid teremtik meg a legjobb környezetet.

Félreértés ne essék! Nem oda akarok kilyukadni, hogy szórj ki mindent és vegyél újat. Hanem gondosan tervezd meg, mi az, amire feltétlenül szükséged van, és hogyan hozhatnád formába az adott berendezési tárgyakat úgy, hogy kedves, megnyugtató összképet kapj. Lehet, hogy némelyiktől meg kell válni, másokat kicsit felújítani, átfesteni, tapétázni, átalakítani.

Comme-Un-Belevedere-ok2_galerie_principal.jpg
A már ajánlott júliusi Lakáskultúrában van egy nagyon kedves példa nyaralóátalakításra: Wein Krisztina lakberendező Duna parti kis házáról. Ők arra törekedtek, hogy nagyon kevés pénzből oldják meg a felfrissítést. (Az újságban jól láthatók az egyszerű, de nagyszerű ötletek, és pontos leírást is találsz, miből mi lett.) Sikerült. Friss lett és szerethető, amit alkottak. Még több kép: itt.

falusi.jpg
A nyaralóhoz kicsit hozzá is tartozik, hogy ott nem kell nagyon vigyázni a dolgokra. Az sem baj, ha némiképp hiányos a felszereltsége. Az egyszerűség is egyfajta szabadság. A szokatlan megoldások pedig egyenesen passzolnak hozzá: kerti alkalmi tusoló, épp csak egy öreg csap a falból, esetleg régi kőmedencében vagy fali kútban mosogatás, és a többi. De ezek nemhogy nem igénytelen megoldások, inkább inspirálóak.

Pratique-et-esthetique-adoptez-la-cuisine-d-exterieur.jpg

Sőt, meggyőződésem, arra tanítanak minket, hogy mennyivel egyszerűbben és szabadabban is élhetnénk – kevesebb tárggyal, kevésbé bonyolult életvitellel, kevésbé pazarolva az időt. (És még az ökológiai lábnyomunk is csökken!) Vagy egyszerűen csak a szabadban. Egy kis tető máris megengedi, hogy kint főzz. És a fenti képen láthatónál még sokkal egyszerűbb módon is berendezhetsz egy kinti konyhácskát (lásd tábori konyha háborús filmekben).

Épp kapóra jött, hogy hírt kaptam egy nyaralós konyha átalakításáról. Az első lépéseket láthatjátok: itt. A tulajdonosok nem elégedtek meg a korábbival, ami "nyaralóba jó lesz" alapon akár maradhatott volna jó darabig. Megkezdték az átalakítást. Kis lépésekben ugyan, nem megterhelő költségekkel, de változtatnak, szépítenek.

Hajrá, a fantáziádnak semmi sem szabhat határt, még a pénztárcás sem!

                                                                                                                                         Babarczy Veronika

Ha szívesen inspirálódsz a nyaralásokból, és utána bátrabban változtatsz az otthonodon, írj erről! A beérkező cikkek kikerülnek a blogra is, és remek ajándékokkal lepjük meg a legjobb szerzőket. Olvasd el a részleteket a nyereményjátékról. Várjuk az írásodat!

Ombre-Et-Lumiere_galerie_principal.jpg
Cuisine-Nature_galerie_principal.jpg
Vue-Sur-Mer_galerie_principal.jpg
Un-cabanon-avec-etage_w641h478.jpg