royal_Place_setting.jpg
A vendégvárás mindenütt izgatott előkészületekkel jár. Kévés olyan házat ismerek, ahol tökéletesen olajozottan történik. Egy étterem már nem engedhet meg magának semmilyen lazaságot, komoly logisztika zajlik a működésük minden percében. A Buckingham Palota pedig a logisztika csúcsa. Az előkészületekről már olvashattatok, lássuk, hogyan zajlik maga a híres State Visit és hozzá tartozó State Banquet, az Udvari Fogadás.

06 Menu.jpg
Érkezéskor mindenki kap egy kis programkönyvet, ami tartalmazza a teljes vendéglistát, a menüt, a borlistát, a zenekar és a skót dudások előadásának részleteit, valamint egy ültetési rendet, amelyen egy színes pötty jelzi a vendég székét.

4678717538_c1caf34e55.jpg
Miután megérkezett az összes vendég, a fogadás megkezdése előtt Lord Steward mindenkit bemutat a Királynőnek, majd – általában – egy hivatalos fotó készül az összes résztvevőről. Amíg a vendégsereg a Skót Dudásokat követve átvonul a bálterembe, az asztalon az utolsó simításokat végzik. A gyertyákat meggyújtják, és kis papírernyőket tesznek az állványokra, hogy a fény kicsit tompított legyen, meggyőződnek arról, hogy minden a helyén van.

01 koszonto vacsora elott.jpg
Amikor a felvonulás megérkezett és mindenki megtalálta a helyét, a Királynő rövid köszöntőt mond, majd a zenekar eljátssza a látogató nemzet himnuszát. Ezt követően a Királynő koccintásra emeli poharát, a vendégek állva üdvözlik a mellettük ülőket és kezdetét veheti a vacsora.

obama.jpg
A bankett teljes időtartama alatt a piros egyenruhás Királynői Testőrök alabárddal a kezükben végigállják az eseményt. Ketten az ajtót őrzik, kettő pedig a Királynő mögött áll. Ezek a testőrök a Királynő személyes testőrei.

A Palota Főpincére összehangolja és figyeli, hogy a majdnem száz fős felszolgáló személyzet rendben végezze a dolgát. Mindenki pontos feladattal rendelkezik: a piros és aranyszínű egyenruhás futók  juttatják az ételt a szervírozókhoz, majd a sötétkék egyenruhás felszolgálók (hivatalos nevük page) kezdik meg a munkájukat. Az étkezés időtartama alatt a Főpincér jelzőlámpát használ a kulisszák mögött, hogy a csapat tisztában legyen az ütemezéssel. A kék lámpa készenlétet jelent, de a sárga felvillanása jelzi egy-egy fogás felszolgálás kezdetét. A pincérek folyamatosan hozzák-viszik a tányérokat, de a borpincérek sosem hagyják el a termet, ők folyamatosan kínálják az italokat.

scottish2.jpg
Valamelyik katonazenekar folyamatosan játssza az Őfelségével előre leegyeztetett darabokat. A Zenei Igazgató is figyeli a Főpincér jelzéseit, tőle tudja, hogy mikor kell kezdeni, felfüggeszteni és abbahagyni a zenélést.

Az Udvari Fogadás végét a Királynő Dudása által vezetett 12 Skót Dudás érkezte jelzi. A tucat hangszeres – a Skót és Ír Őrség tagjai – körbemennek az asztal körül és röviden játszanak a terem egyik végében. Kivonulásuk jelzi a kávé és petit fours (bonbon) érkeztét, vagyis az est közelgő végét.

4678717552_7351682fdd.jpg
Amikor elkezdtem anyagot gyűjteni a témához, sok modern kori szenzációra számítottam. Kiderült azonban, hogy a tradíciók őrzése mellett  igyekeznek lépést tartani a modern időkkel is. Két évszázaddal ezelőtt még merőben másról szólt az uralkodó közelében vacsorázni.

IV. György még hercegként legendás vacsorát adott (1800-as évek eleje): egész kastélyát átszelte egy hatalmas asztal, amelynek közepén mesterséges patak csordogált. A hercegnek ez nem volt elég, a patakba élő virágok és halak kerültek a megfelelő hatás érdekében. Rettenetesen szerette a fogadásokat és a fényűzést, mire megkoronázták már jelentős túlsúllyal (és ópiumfüggőséggel) küzdött. A koronázási vacsoráján dekorációként hatalmas pavilont készíttetett fából, amit aztán a szakácsok marcipánnal, cukorral és egyéb ehető ínyencségekkel vontak be. Az est végére a vendégek lerombolták az attrakciót, szuvenírnek szétkapkodták az ehető templomot.

Viktória királynő kerülte a hasonló fényűzést és bár sok vacsorát adott, az uralkodása alatt (1837-1901) gyakran előfordult, hogy az asztal végén ülők egy falatot sem tudtak enni. Az akkori etikett szerint, amint a Királynő befejezte az adott fogást, már vitték is mindenki tányérját, hogy jöhessen a következő. Csakhogy az asztal végén ülők még a villájukat sem emelhették fel, mire a hírhedten gyors evő Viktória befejezte a saját adagját. Állítólag hét fogást le tudott gyűrni fél óra alatt.

Ma már hasonló esetek elképzelhetetlenek. A legnagyobb pompa és előkelőség közepette is ügyelnek a vendégek kényelmére*, a környezetvédelmi szempontokat is szem előtt tartva. Remélem nektek is tetszett a fogadás. Ha Londonban jártok feltétlen nézzetek be a Palotába, augusztus – szeptemberben belépőjegy ellenében látogatható.  Aki nem hiszi, járjon utána!

                                                                                                                                           Kiss-Takács Kati

04 Lepcso.jpg
* A Magyar Köztársasági elnök tiszteletére 1999-ben adott vacsorát II. Erzsébet. Göncz Árpád és felesége számára maradandó emlék a királyi pár közvetlensége és emberi megnyilvánulásai.

palota kert to.jpg          Fotó: Siki László