IMG_7981.jpg
Kis sorozatunkban olyan kiszolgáló helyiségeknek szentelünk figyelmet, amelyek igencsak emelhetik egy lakás értékét, sokat hozzátéve annak otthonosságához. Szerencsére (túl a panelkorszakon) városi lakásokban újra helyet kapnak az éléskamrák, amelyek egykor a polgári vagy falusi otthonok elmaradhatatlan helyiségei voltak. Manapság ugyan luxusnak számít, ha az embernek van ilyenje, de hatalmas áldás, ha sikerül akár csak egy négyzetmétert is kialakítania az élelmiszerek tárolásához.

Pláne egy hat fős családnál, ahol vendégségben jártunk, rendkívül fontosak a kiszolgáló helyiségek, így az éléskamra is. És legalább a család saját matricával jelzett lekvárjai is büszkén feszíthetnek a polcokon. (A személyes kedvencem az a kosár, amelyben házi sütemények vannak lezárt csomagolásban – a gyerekek választhatnak melyiket viszik tízóraira az iskolába.)
A szót átadom Panyi Zsuzsi üvegtervező iparművésznek.

IMG_7952.jpg
– Négy gyerekem van és dolgozom – mikor valakinek ezt elmesélem sajnálnak, szinte már szörnyülködnek.

– Hogy bírod?

– Jól! Szeretem, élvezem az életem és boldog vagyok. – Innentől fordul a kocka, mindenki a „titkomra” kíváncsi.

– Mesélj! Hogy csinálod? Hogyan szervezed meg a mindennapjaidat?

Erre kért meg Veronika is, meséljek arról, mit jelent ez a háztartásban, a lakásban.
Ilyen életformát csak nagyon tudatosan és szervezetten lehet élni. Ez a fajta szervezettség és tervezettség az élet majd minden területén megjelenik. Az időbeosztáson túl fontos a gyerekek önállóságra nevelése, és a lakás jól szervezettsége is! A következő néhány blogbejegyzésben a lakás kiszolgáló helyiségeinek funkcionális kialakításáról fogok írni.

KAMRA

Szeretek főzni és majd minden nap főzök is! Hogy időben hatékony legyek, fontos, hogy a konyhám és a kamrám is jól szervezett legyen. A kamra a szívem csücske. Már a másfél szobás lakásban is volt kamrám és azt hiszem nehezen tudnék erről a csodás kis helyiségről lemondani.

A kamrám mérete kb. 90x1,50 és az ajtaja a rövid oldalon van. A bejárattal szemben padlótól majdnem a plafonig nagy és mély polcok vannak. A polcok első részén a naponta használatban lévő dolgok vannak, míg a második vonalban az időszakosan vagy ritkán szükséges alapanyagok illetve eszközök laknak, mint a fagylaltkészítő gép.

IMG_7974.jpg
A különböző liszteket, tésztákat és a sütéshez szükséges alapanyagokat egy-egy kosárba rakom, de ugyanígy kosárba kerülnek a hámozott paradicsom és tonhalkonzervek is. Ennek a kosaras rendszernek számos előnye van. Az egyik, hogy átlátható és a rendrakás is sokkal könnyebben megy. Ha kevés időm van, akkor egy-két kosarat rakok rendbe és válogatok át, hogy nincs-e köztük lejárt termék. A nagytakarítás pedig többet nem rémálom a kamrában, hiszen sokkal könnyebb a kosarak alatt kitörölni a polcot, mintha minden egyes aranyfácánt és sütőport egyesével kellene odébb tenni!

IMG_7971.jpg
A nyitott ajtóval átellenben a keskeny polcokat nemrégiben találtam ki és szereltettem fel. Erre teszem a lekvárokat és a füstölt árut is. Az alsóbb polcokon vannak a tartalékosok: tejek, lisztek, valamint cukor és olaj. Legalulra mosogatógépbe való tisztítószerek és egy-két fontos háztartási kellék kerül.

A földre a krumplis, hagymás és zöldséges korsáron felül nem szeretek más tenni, mert akkor  porszívózás, felmosás előtt még pakolászni is kellene, ami idő!

                                                                                                                                                 Panyi Zsuzsi

IMG_7965.jpg
Fotó: OGM