A feladat röviden: ugyanazt a teret három különböző családmodellnek/karakternek kellett berendezni. Egy lakás alsó szintjét kellett kitalálni. Eredetileg itt előszoba, kamra, WC, lépcsőfeljáró volt kialakítva a tér többi része befejezetlen. Falakat lehetett mozgatni, de voltak kötöttségek, pl. a kéménypillér a tér közepén, a nyílászárók helye, mérete. Három különböző tervváltozat készült.

Nézzük az első modellt! 

orvos_moodboard.jpg

Az első lakást egy középkorú, felső középosztály béli orvos házaspár számára alakítottam ki, akik rendszeresen adnak reprezentatív vacsorákat szakmabelieknek, barátoknak, konferenciavendégeknek, stb. Az életformájuk igényli a kamrát, a komolyabb konyhát, egy étkezőt és a nappalit, ahol elidőzhetnek a vendégekkel. A mindennapokban pedig pihenésre, kikapcsolódásra alkalmas. Ún. moodboard is készült a berendezés hangulatáról (fent). 

Íme az 1. alaprajz (a képek nagy méretben kinyithatók, katt: jobb alsó sarok): 

orvos_szines_alaprajz_felirat.jpg

Egyedül ebben a térben maradt meg az eredeti kamra, és WC. A korábban zárt lépcsőfeljárót megnyitottam az előszoba felé. Beosztásában meglehetősen hagyományos a tér, előszobával, kamrával, tágas konyhával és az egyik oldalán zárt nappalival.
Az anyaghasználatot, bútorozást illetően inkább visszafogott, de igényes. Nézzük a részleteket. Az előszobából üveg tolóajtón egy kis részlet már sejthető a nappaliból...

orvos_eloszoba_vilagos.jpg

... és a konyhából.

orvos_eloszoba_jo_v.jpg

A nappalit és az étkezőt egy bárszekrény választja el, amely a kanapé felől polcként használható. A lakás egyetlen hivalkodóbb darabja a kristálycsillár. A klasszikus hangulat a "megrendelő kérésére" nem régimódi, nehéz bútorokat jelent, inkább a nemes anyagok használatában, színekben, hangulatban köszön vissza. 

A könyvszekrény mögötti falra az előszobai tapéta inverze került. (A könyvek elvileg változatosak:)

orvos_nappali2_v_vilagos.jpg

A konyhafal (lent) faburkolatot kapott, a kőburkolat achát. Az beépített alsó szekrényeken az étkező bútor rózsafája köszön vissza.

orvos_konyha_hangulat_jo_v_volagos.jpg

A falnézetek szintén jól érzékeltetik a teret. Étkező és nappali oldalnézetben:

orvos_f1_nappali_v_vilagos.jpg

A konyha és nappali nézete:

orvos_f2_konyha_nappali_v_vilagos.jpg

Előszoba és konyha:

orvos_f3_eloszoba_konyha_v_vilagos.jpg

Végül a nappali  a konyha, a WC és a kamra bejáratával:

orvos_f4_v_vilagos.jpg

Az alaprajz másik két változata: a művészek lakása, és a fiatal brókeré

Babarczy Veronika