Egy kicsike alaprajztól általában megijedünk, pedig sok mindent ki lehet hozni belőle. A tipikus fővárosi (gyakran leválasztott), fura terek csuda kis lakásokká alakíthatók. Megéri bajlódni velük!

nappali_pers.jpg

Alaprajzon a galéria vasszerkezetét eltakarandó gipszkarton falakkal, a galéria alatt. A galériára vezető lépcső és maga a a galéria a következő alaprajzi ábrán látszik.

alaprajz_galeriav_nelkul_felirattal_mosogep.jpg

Itt még annyi különbséget lehet felfedezni, hogy az étkező asztalt kinyitották és körülötte vendégszékek is vannak. Ez ugye, természetes, hogy az ember akármilyen kicsi lakásban él, vendégeket szeret fogadni!

A lépcsőt úgy lehetett csak megoldani, hogy a legfelső foka metszi a galéria padlóját. Így kellő mértékű a lépcső dőlésszöge, és még az alatta levő WC is használható magasságú, ha nagyon kicentizve is. 

alaprajz_galeriaval_ok.jpg

A lakásba lépve ez a látvány fogad. 
Szemben, a lépcső mellett balra, tükrös gardróbajtók. A lépcső alatt kihúzható tárolók. Balra a sarokban a konyha, fölül üveges faliszekrényekkel, alul gáztűzhellyel, mosogatóval, a jobb sarokban a hűtővel.

Az Eiffel torony tároló polcokat rejt, az ábrán kivehetők a négyzetes ajtók.
A kanapé mögött is tárolók vannak, közel 50 cm mélységűek (az első alaprajzon jól látszik a fekete sáv). Ide kerülnek a ritkábban használt tárgyak, síruha, bőrönd, korcsolya, túrafelszerelés, stb. A kanapé és a gáztűzhely közötti szekrény könnyen hozzáférhető, ott tartják a vendégszékeket. 

Apropó, Eiffel – ez a fekete-fehér fotó-tapéta amellett, hogy meghökkentő, szintén térnövelő hatást, illetve a szűkös térnek izgalmas húzást ad, kinyitja.

nappali_konyha_pers_filt_ok.jpg

A falnézeten látszik az is, hogy a kanapé fölött balra könyvespolcok vannak. Oldalnézetben a fürdőbe is bekukkanthatunk.

fn5_filt_ok.jpg
A fürdőszoba falatnyi, de jól funkcionál. 
Mosdó, tükrös szekrény balra, ami nem csak tároló, hanem a teret növelő funkciót is kapott. A zuhanykabint elegáns üveglap választja el a tértől, ami egy kis alapterületű helyiségnél nagyon jól jön: nem szűkíti a teret, és a zuhanyozó személy sem érzi azt, hogy egy kis fülkébe van zárva.
Szintén az alaprajzon látszik, hogy a WC a lépcső alá került. 

furdo_pers_filt.jpg

A galériát a lenti térből szemlélve egyszerű fehér fal választja el és zárja le némiképp. Fönt a jobb sarokban ruhatároló komód kapott helyet. Először könyvespolcot is feltettem, de sűrű volt. Így cseppet sem zsúfolt, és valóban a pihenés tere.

fn1_ok.jpg

A lakás másik meghatározó falfelülete a bejárattól jobbra a fehérre festett téglafal. 
A hazaérkező (jobbra) a bejárati ajtónál beteszi a kabátját és a cipőjét a kis szekrénybe. A lépcsőre is ledobhatja a táskáját. További tárolóhelyek is vannak a lépcső alatt.
A falra került a TV, ami a felfüggesztett képek között nem is rossz látvány. 

Az "étkező" is jól látszik: a helyhiányt némiképp enyhíti az asztal fölötti fali tárolópolc, ahol a fűszerek, a kenyér a pirító, kávéfőző is elfér. Az alapvetően monokróm lakásban ide került egy kis narancsszín, ami a kedélynek és az étvágynak is jót tesz.  

fn2_filt_ok.jpg

Ugyanaz a falnézet, fürdőszobával. Itt lemaradt a falra szerelhető keskeny mosógép, amit az alaprajzon látni. Pont kitakarná a wc-t, a bejárattól jobbra. Eredetileg tolóajtót terveztem ide, de annyira keskeny a tér, hogy nem lehet elhelyezni a tokot, amibe befut.

fn3_filt_ok.jpg

Alapvetően egy kis lakásban a rendre igazán vigyázni kell, sokkal nyomasztóbb a rendetlenség kis térben, mint egy tágasabb helyen. Az "előszoba" szekrény is ezt szolgálja, a kanapéról ne lógó kabátokat kelljen nézegetni az év 6 hónapjában.

Laknátok ebben a picike lakásban? Mi tetszik benne és mi nem?

szöveg és 3D tervek: Babarczy Veronika