A kiszolgáló helyiségekről szóló kis sorozatunk befejező részéhez értünk. Mégpedig ahhoz a helyiséghez, amely a legtöbb nő vágya: a gardróbhoz. Talán a kamráról és a mosókonyháról könnyebben le tudunk mondani, de egy jó kis kulisszáról, budoárról... Akinek mégsem kell, mert ügyesen szervezett, tervezett, merítsen hasznos tanácsokat. Aki pedig ezután tervez, semmiképpen ne hagyja ki!
Panyi Zsuzsi, aki a korábbi kamráról és a háztartási helyiségről mesélve már lenyűgözte az olvasót a gyakorlatiasságával, a ruhák tárolásáról is megosztja hasznos tapasztalatait.

IMG_8017.jpg

Ékszertervezőként fontos számomra az öltözködés, és ennek otthoni „fellegvára” a gardrób. A blogomon sokat írtam már az ideális ruhatár kialakításáról. Erről itt is szeretnék néhány gondolatot megosztani. Hiszen ahhoz, hogy ne érezd minden reggel a nincs-mit-felvennem érzést, tudatosan kell kialakítani a ruhatáradat.

Első lépésként pakold ki a gardróbodat és rendezd a ruháidat három csoportba, majd csakis és kizárólag a szeretem – jó rám  viselem csoportot tedd vissza a szekrényedbe!
Másodiknak szerezd be a hiányzó alapdarabokat!
Harmadikként egészítsd ki néhány szezonális darabbal.
Legvégül pedig dobd fel a meglévő ruhatárad kiegészítőkkel!

Ahhoz, hogy mindezt átláthatóan tudd tárolni nem árt egy jól funkcionáló nagy szekrény vagy egy gardrób szoba, amibe ezeket a kötelező részeket ajánlom:

alacsony akasztós rész
magas akasztós rész
polcok
fiókok
lehetőleg egyforma vállfák
fiókrendező dobozok
kosarak

Az alacsony akasztós részen tartom a blúzokat, szoknyákat és vasalt nadrágokat és a blézereket. Minden vállfára egyetlen ruhadarabok rakok, mert keresgélni nincs időm. Engem halálosan idegesítene, ha be kellene néznem minden egyes blúz alá, hogy vajon hol bújt meg az éppen felvenni kívánt szoknyám. Az azonos típusú ruhadarabokat egymás mellé szoktam tenni és szín szerint, világostól sötétig rendezem sorba őket. Ez a  máris egy rendezett összhatást kelt gardróbban, és sosem kell a ruháimat keresni, mivel mindennek megvan a maga helye! Maximum eggyel vagy kettővel odébb kerül, de nem bújik meg lehetetlen helyeken.

IMG_8023.jpg

A magas akasztós részre teszem a hosszú ruháimat, a fenti módon rendezve.

Kis polcból nekünk 4 darab bőven eléd. Egyiken a pólókat, topokat tartom, mellette a kevés törődést igénylő szoknyák és nadrágok vannak, mint például a farmer. A harmadik a kötött pulóvereknek és kardigánoknak van fenntartva, míg a negyedik a kirándulós-kertészkedős-barkácsolós ruháknak ad otthont.

IMG_8025.jpg

A fehérneműs fiókokban a különböző típusú darabokat fiókrendező kosarakba teszem. Így jól elválaszthatók egymástól a harisnyák és a zoknik, a térd és a bokafixek.

Szeretek igényes hosszú élettartalmú ruhákat vásárolni és vigyázni rájuk. Az ellentétes évszak ruháit mindig a legfelső hosszú polcra teszem dobozban vagy egy textildarabbal leterítve, hogy ne porosodjon.

IMG_8023.jpg
Az öveket és sálakat egy sokrekeszes textilkosárban tartom, színek szerint szépen összehajtva!

Ezt a rendszert egyszer kell kialakítani és aztán már "csak" vigyázni kell a rendre, azaz ha este leveszem a sálamat, akkor szépen kikötöm a csomót, összehajtom és visszateszem a megfelelő rekeszbe.

… És még egy jó tanács. A gardróbhoz, szekrényhez közel legyen egy teljes alakos tükör, ahol öltözködés után vethetsz egy pillantást az összehatásra!

                                                                                                                                                 Panyi Zsuzsi

Fotó: OGM