Azt már megmutattuk, honnan indult a műhely projektünk, és az alaprajz megalkotásáról is meséltünk. A címben szereplő megújulás egyrészt azokra a falakra utal, amelyeket új vakolattal láttunk el, a helyiség adottságainak megfelelően. Ehhez körülbelül 150 cm magasságig levertük a régit a teljes helyiségben. 

Továbbá újakat emeltünk: a sitt kiporciózása után az új fürdő falai készültek el – magasabban futó szennyvízcsatorna miatt dobogóra téve, de trükkösen óriási fiókot is beterveztünk alá, hogy pakolóhelyet nyerjünk. A szakági munkákat is lezavartuk – akarom mondani, komótosan kivártuk –, azaz lezajlott a villany- és vízszerelés is. Ekkor októbert írtunk, minden nagyon biztató volt.

Vakolatválasztás

Említettük a korábbi cikkben is, hogy Hülber Attila hozzáértése, a területen eltöltött évei nagy segítségünkre voltak a spéci vakolatok kérdésében. Félszuterén és műemlék jellegű helyiség lévén több tényezővel is számolnunk kellett: egyrészt az átlagnál magasabb páratartalommal, másrészt a szigeteletlen öreg falakkal, amelyeket valamikor 1840-1890 táján emeltek. Elsőre az ember megijed ezektől az adottságoktól, de érdemes minden esetben körültekintően megvizsgálni az adott helyzetet. 
Esetünkben a helyiség korábban családi tulajdonban volt, ezért tudtuk róla, hogy a gondos használat szépen karbantartotta. Nagy meglepetésekre tehát nem kellett számítani. Szerencsére az építőipar fejlesztő szakemberei is tudnak ezekről a problémákról, és időközben megalkottak olyan termékeket, amelyek az ilyen adottságokat szépen kezelik. Attilával közös korábbi munkánk egy műemléki felújítás volt, ahol szintén speciális vakolatrendszert kellett használni a falak állagmegóvása miatt.

Az LB-Knauf Eurosan szárítóvakolatára esett a választás, éppen a fenti kritériumok miatt. Ez az anyag, pontosabban fogalmazva vakolatrendszer akkor működik hatékonyan, ha a falak további vizesedését megakadályozzuk. Ki kellett javítani az ablakkávákat, és javítani a külső vakolatot, így már csak a falban rekedt víz eltávolítása a feladat. Egy fal teljes kiszáradása nem kis idő, de nem összeegyeztethetetlen a használattal. A szárító vakolat tulajdonképpen egy pórusos vastag vakolat, amely a falból kiáramló vizet a rétegein belül elpárolgatja, így a felületen foltosodás már nem jelenik meg. Amikor a víz elpárolog, akkor a falból kioldott, magával hozott sókat lerakja. Ezek nagy sóterhelés esetén is 20-30 évig tudnak gyűlni a vakolat belsejében anélkül, hogy a belső felületen sókivirágzást tapasztalnánk. Fontos, hogy ezt a vakolatrendszert nem szabad lezárni valami műanyag festékkel, lehetőleg meszes (jó páraáteresztő képességű) kötőanyagú felületképzést kell alkalmazni.

A munkának ez a szakasza a legkevésbé látványos, de elképesztően fontos. Már akkor éreztük ezt, amikor a régi vakolatot levertük. A langyos őszi hetekben hosszú napokon át nyitott ablakoknál átszellőztek a falak, és kicserélődött a helyiség levegője, szabályosan fellélegezett minden. 
Az új vakolatot hatalmas autó hozta egy szép reggelen, ami külön mutatvány a Belvárosban. A műhely a Madách Színház mögött van, ahol gyakorlatilag lehetetlen parkolni. Szerencsére aznap ez a nagy kamion be tudott állni lepakolni, és az ablakon keresztül beadogatták a muníciót.

A sötét vakolat napokra mély grafitszínbe húzta be az egész helyiséget, hogy utána hihetetlen kontraszt legyen már a meszes glettelés is, nemhogy a tényleges mészfestés! Merthogy itt – mióta ezt vártam! – a falak szellőzése miatt meszelni kellezz. Gondolhatjátok, micsoda illat lett a nemrég még szellőzetlen évekre bezárt helyiségben! De ne szaladjunk ennyire előre... 
A glettelést hihetetlen ünnepi pillanatnak éltük meg, ekkor kezdtük azt érezni, hogy valóban felújítunk.

Babarczy Veronika

Facebook követőink figyelmébe

Ha szeretnétek látni minden posztot a Nem Art Decorról, akkor a következőt tegyétek meg a facebook technikai változtatása miatt:
1. a jobb felső sarokban lévő legördülő menüben kattintsatok a Hírfolyam beállításaira, majd az Elsőként megjelenő oldalak közül válasszátok ki a Nem Art Decort,
2. VAGY a Nem Art Decor Facebook oldalán található Követés gomb alatt kattintsatok a Megjelenítés elsőként gombra. Így a jövőben sem fogtok lemaradni rólunk!