1_2.jpg

Nem ismerek senkit, aki ne szeretné a levendulát.
Mostanában különösen nagy divatja van. Mind a kertekben, mind haszonnövényként, nagy ültetvényeken termesztik.  

A levendula (Lavandula) őshonos Európában, a Zöld-foki szigetektől a Kanári-szigeteken át, DK-Európán keresztül, Észak- és Kelet-Afrikában, a Mediterráneumban, DNy-Ázsiában egészen DK-Indiáig, és gyakran gyönyörű virágtengert alkot áprilisban a mezőkön. Elsősorban kerti dísznövényként ismert, de fűszerként is használják. A belőle kivont illóolaj pedig ősidők óta kedvelt kozmetikai alapanyag, nem utolsó sorban gyógyhatása miatt. 

A Balaton-felvidéken évszázadok óta őshonos a közönséges, vagy keskenylevelű levendula. Egyes források szerint a középkorban a magyar levendula piacvezető volt Európában, Provance-ot is maga mögé utasítva. Tihanyban ma is megtalálható egy őslevendulás, ahol sokak örömére van egy hatalmas terület, ahol szedd magad módra bárki hozzájuthat egy papír stanicli(=zacskó) friss levendulához.  

Kétféle ember van. Az egyik, aki mindent szeretne maga elkészíteni, a másik, aki ügyetlennek vallja magát, és megveszi a boltban.

A levendulakoszorú márpedig bárki által elkészíthető. Állítom ezt annál fogva, hogy semmilyen szabály nincs rá, hogy milyen legyen. Sőt! Talán semmilyen más növénynél nem tapasztaltam ekkora sokféleséget a megközelítésben. Lehet koszorút készíteni frissen szedettből, vagy szárítottból, lehet kör vagy szív alakú, de láttam már négyszögletűt is. Szép, ha önmagában van, de lehet kombinálni más virágokkal is, pl. szárított rózsafejekkel nagyon dekoratív látványt alkot. Az elkészítésnek nagy irodalma van az interneten, néhányat az alábbi linkeken lehet megtalálni: kör alakúakat itt és itt, szív alakút, és a szárított rózsával társítottat itt.

Mostanában a gasztronómiai felhasználás lett divatos. Korábbi cikkemben leírtam a levendulás eperlekvár történetét, érdemes kipróbálni. Ám azt az ízt, amire egy tihanyi levendulás keserű csoki fagyiban leltem, jó ideig nem írja felül semmi!
Ugyan most van szezonja, de az a csodálatos a levendulában, hogy egész évben élvezhetjük ennek a növénynek minden áldását.

Oláh Kati

4.jpg