Nemrégiben, a szobanövényekről szóló cikkünkben szóba kerültek a fűszernövények is. A gyönyörű képek arra inspiráltak, hogy megnézzek még pár konyhát, ahol kivételesen gyönyörű fényviszonyok vannak. 

Némely városi lakásban szinte kincs, ha az embernek akár csak egyetlen ablaka is van. Az pedig szó szerint beragyogja az életét, amikor több is jut, jó tájolással. Ez szinte luxus kategória, ha nem is mindig vagyunk elég hálásak érte.

Ma, amikor egy házat megterveznek, legtöbbször a nappali vagy a gyerekszoba kapja a legelőnyösebb helyet az alaprajzon. De vajon mindnyájunk életmódjához ez a prioritási sorrend illeszkedik a legjobban?
Vajon tudatosítjuk és felvállaljuk-e a tervezéskor, ha az életmódunk, a családunk sajátos ritmusa felülírja a bevett lakberendezései szabályokat?

Nyilván mindnyájunkat megkísértene a gondolat egy ideális telek láttán, hogy mi lenne, ha minden helyiség a lehető legtágasabb volna, és mindegyik fényárban úszna – kompromisszumok nélkül. De, vajon hányan döntetnének úgy, hogy a konyha kiemelten fontos, és a lehető legjobb adottságú legyen? Ha bárkiben is mocorognak hasonló vágyak, íme néhány ragyogó megoldás. Azoknak is szemgyönyörködtető lesz, akik maradnak a hagyományosabb beosztásnál.

Rurális, rusztikus

Nem elég, hogy óriási nyílászárókon át ömlik a fény a terekbe, ezt a fehér, krém és világos színekkel még megsokszorozzák, így egyszerűen légiessé válnak az enteriőrök.

Ipari, mégis romantikus

A bevállalósok, hála a fényviszonyoknak, bátran rámennek a sötét színekre, és letisztult vonalú bútorokat választva modern és egyszerű hangulatú tereket nyernek.

Ilyen adottságokkal én boldogan hoznék meg egy olyan kompromisszumot, hogy akár még a nappalival is egybenyitnám a konyhát, hogy a kertre nézve keverhessem a kuglófot, vagy az ablak alá ültetett fűszernövényekért éppen csak ki kelljen ugrani a ház oldalába.
Ti vágytok óriási ablakos, fény járta konyhára? Akár erős kompromisszummal is? És, ha már így adódna, sötét vagy világos színeket választanátok-e?

Babarczy Veronika

fotók: Nem Art Decor/Pinterest